50 en 25 jaar geleden: oktober 1966 en oktober 1991

50 JAAR GELEDEN

Oktober 1966

maandag 3 De Amerikaanse toneelschrijver Arthur Miller ontvangt na afloop van een openbaar interview door studenten in de Kleine Komedie een oude prent van Amsterdam en een witte provofiets.
dinsdag 4 Een gezelschap soepfabrikanten valt een welkom van het gemeentebestuur ten deel in het Stedelijk Museum.
dinsdag 11 De PvdA-raadsfractie dient een initiatiefvoorstel in om de vrijheid van demonstratie op te nemen in de Algemene Politie Verordening.
De nieuwe gebouwen van de Vrije Universiteit worden feestelijk in gebruik genomen. Studentenvakbonden betreuren het "kostbare vreugdebetoon" vanwege de onderwijsbezuinigingen.
woensdag 12 Op de wegen rondom het sportpark De Eendracht, dat nog in aanbouw is, komt een tijdelijk wielercircuit.
zondag 16 In de Sloterplas gaat de Cockelbockel te water, de eerste door amateurs gebouwde onderwatercabine die plaats biedt aan vier duikers en een radioverbinding heeft met de wal.
woensdag 19 De eigenaar van nachtclub The Blue Note op het Leidseplein koopt in de Korte en de Lange Leidsedwarsstraat zeven panden om er een beatcentrum te vestigen.
donderdag 20 De PTT onderzoekt de verdwijning van een envelop met f 100.000,- die de ABN vorige week vanuit het nieuwe postkantoor aan de Oosterdokskade aangetekend heeft verstuurd naar een bankfiliaal in het Brabantse Etten.
Een boete van f 100,- eist officier van justitie Jan Abspoel tegen schrijver Gerard van het Reve, die terecht staat voor zijn "smalende godslasteringen" in het tijdschrift Dialoog en in zijn boek Nader tot U.
zaterdag 22 Theater Frascati besluit om geen zaal meer te verhuren aan provo's voor hun wekelijkse teach-in. Locoburgemeester Peter Koets reageert teleurgesteld.
woensdag 26 Politierechter Romke de Waard geeft drie demonstranten drie weken cel (twee voorwaardelijk) voor het beledigen van een bevriend staatshoofd. Zij zouden tijdens een Vietnamoptocht "Johnson moordenaar" hebben gescandeerd, maar houden vol dat ze "Johnson molenaar" riepen.
donderdag 27 Gerard Cox en Eric Herfst van cabaretgroep Lurelei krijgen na de première van de voorstelling Relderelderel procesverbaal wegens "opzettelijke belediging van hare majesteit de koningin" in het liedje Arme Ouwe.
vrijdag 28 Jan Stikkers wordt in de kapel van de heiligen Addy en Mari in de Hartenstraat gewijd tot Vader Serapion, bisschop van de Syrisch-orthodoxe, Chaldeeuws-katholieke kerk.

Dinsdag 4 oktober
Contactverbod met provo voor buitenlandse journalisten
De Amsterdamse vreemdelingenpolitie beschouwt buitenlandse journalisten, fotografen en journalisten die contact zoeken met provo's voortaan als ongewenste vreemdelingen. Zij lopen de kans het land te worden uitgezet, omdat hun activiteiten de kans op verstoringen van de openbare orde "vergroten of zelfs animeren", zegt hoofdinspecteur J. Kuipers.
Eerder beschuldigde burgemeester Gijs van Hall de Amerikaanse cameraman André H. Carbe ervan dat hij provo's betaalde voor interviews. Carbe maakt een reportage over provo voor de Bayerische Rundfunk. "Wij hebben DM 2000 betaald voor hun medewerking", geeft hij toe. "Ik vind dat niet zo prettig, maar ik zie niet in waarom we níet zouden betalen."
De documentairemaker schreef aan Van Hall dat hij meerdere malen geprobeerd heeft medewerking van de autoriteiten te krijgen, steeds zonder resultaat. "Wanneer de film dan eenzijdig uitvalt, en ik betwijfel of u voldoende filmkundig bent om dat te kunnen beoordelen zolang de documentaire niet klaar is, is dat geheel voor uw verantwoordelijkheid."

 

25 JAAR GELEDEN

Oktober 1991

dinsdag 1 Schrijver Harry Mulisch geeft na 2,5 jaar zijn juridische verzet tegen de komst van het casino bij het Kleine-Gartmanplantsoen op.
woensdag 2 Het gemeentebestuur reserveert f 500.000,- om in 1992 alarmkastjes in woningen van 13.000 75-plussers te kunnen plaatsen.
zaterdag 5 Minister Hedy d'Ancona wil de helft van het begrotingstekort van f 20 miljoen voor het nieuwe voetbalstadion in Zuidoost dichten, mits Ajax en de KNVB een contract sluiten met de NOS over de uitzendrechten van de nationale voetbalwedstrijden. Maar de club wil de deur openhouden voor de commerciële omroepen.
donderdag 10 De Amsterdamse korpsleiding stelt een Surinaamse agent van bureau Warmoesstraat buiten functie vanwege ongewenste contacten met criminelen en handel in harddrugs.
zaterdag 12 Zeven spelers van het tweede elftal van voetbalvereniging FC Amstelland slaan de scheidsrechter knock-out en schoppen drie spelers van tegenpartij Buitenveldert het ziekenhuis in nadat hun vierde doelpunt is afgekeurd en worden gearresteerd.
dinsdag 15 Vrijwel alle gevangenen en een groot aantal bewakers van de Bijlmerbajes lopen na de warme lunch een voedselvergiftiging op.
donderdag 17 De gegevens over het ziekteverzuim bij de gemeente zijn volstrekt onbetrouwbaar als gevolg van het ingewikkelde computersysteem.
Meer belasting voor een grote, dikke hond en minder voor een klein keffertje, is de boodschap van een ambtelijke notitie over een nieuwe opzet van de hondenbelasting.
maandag 21 De Deense Ina Munck, weduwe van de kunstenaar Walter C. Gluck, alias Viktor IV, schenkt de nagelaten kunstwerken van de hippiekoning aan het Amsterdams Historisch Museum.
dinsdag 22 Als het aan het gemeentebestuur en winkeliersvereniging van de Kalverstraat ligt, maakt het asfalt binnen twee jaar plaats voor sierbestrating en verdwijnen de gesloten rolluiken en ontsierende buitenreclames.
donderdag 24 "Iedereen is het er over eens dat er dringend wat voor deze groep moet komen,", reageert directeur L. Tiel van het Sociaal Agogisch Centrum als het ministerie van Justitie weigert mee te werken aan de opvang en detentie van criminele jonge Marokkanen in een pand in de Pijp.
zaterdag 26 Schade aan door de dienst Parkeerbeheer weggesleepte auto's moet voortaan door de gemeente worden vergoed, oordeelt de arrondissementrechter in een proefproces.

Woensdag 9 oktober 1991
Who's Afraid of Red, Yellow and Blue blijkt overgeschilderd
De Amerikaanse restaurateur Daniel Goldreyer heeft het zwaar beschadigde schilderij Who's Afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman bij de renovatie inderdaad overgeschilderd met een verfroller. Het doek in het Stedelijk Museum werd in 1986 door een verwarde bezoeker ernstig beschadigd met een mes. De restauratie kostte maar liefst f 815.000,-, veel meer dan het begrote half miljoen, aldus het rapport van de commissie onder leiding van museumdirecteur Wim Beeren.
Beeren vindt de restauratie geslaagd, ook al wijken de structuur en kleur van het rode vlak nu af van het oorspronkelijke doek. Commissielid en museumrestaurateur Elisabeth Bracht denkt daar anders over. Goldreyer gebruikte acrylverf, die de originele olieverflaag heeft aangetast en niet meer kan worden verwijderd, zegt zij. Kees Aben, hoofd van de restauratieafdeling, reageert geschrokken op vragen van journalisten. "Ik wil mijn baan niet kwijt en het is niet mijn bedoeling het museum in een kwaad daglicht te stellen, maar de directie en de restauratoren spreken twee verschillende talen."