50 en 25 jaar geleden: maart 1967 en maart 1992

50 JAAR GELEDEN


Maart 1967

vrijdag 3 De zedenpolitie neemt de gehele oplage van de Jan Cremer krant in beslag. Er bestaat een "redelijk vermoeden" dat de inhoud "aanstotelijk is voor de eerbaarheid".
dinsdag 7 De nieuwe betonranden langs de vrije trambaan op de Overtoom gaan er alweer uit. Na een reeks aanrijdingen tegen de richels wordt de proef tegen autoverkeer op de trambaan stopgezet.
woensdag 8 Dukla Praag schakelt Ajax uit in de kwartfinale van het Europese bekertoernooi voor landskampioenen.
donderdag 9 In de Wibautstraat bivakkeert de 35-jarige expeditieknecht F. Heinsius met zijn bedlegerige vrouw in een bestelwagen. Het stel is uit hun woning gezet na klachten van buren over de vrouw, die sinds de dood van het jongste dochtertje onder psychiatrische behandeling is.
Op het Stationsplein verdrijft de politie een groep van 30 jongens en meisjes; ze zouden treinreizigers lasting vallen en met elkaar rotzooien.
zaterdag 11 De grote wijzer van de Zuiderkerkklok bungelt na rukwinden gevaarlijk aan de toren en wordt door een hoofdagent en een gemeenteambtenaar verwijderd.
zondag 12 Bij een inbraak in een magazijn aan de Lijnbaansgracht worden 96 speelgoedtreinen en 100 racebanen gestolen ter waarde van f 7000,-.
woensdag 15 De 29-jarige hoofdagent J.D. krijgt een geldboete van f 100,- voor het gebruik van "ongepast wapengeweld" tegen de 22-jarige student Cas Wouters, vorig jaar juli.
donderdag 16 Ambtenaren kijken toe bij een proef van de Nederlandse Speedboot Club (HSC) op de Amstel. De HSC wil een internationale speedboatrace organiseren, maar de gemeente is bang voor schade aan de beschoeiing.
vrijdag 17 De Amsterdamse politie krijgt er 60 marechaussees en 40 agenten bij van andere gemeentelijke Noord-Hollandse korpsen.
Het provoblad God, Nederland en Oranje wordt in beslag genomen vanwege "tenminste één tekening die een belediging zou zijn voor de koningin".
zaterdag 18 De tieners Anneruth en Mark Wibaut onthullen op de Wibautstraat (tegenover de Graaf Florisstraat) het standbeeld van hun grootvader Floor Wibaut, de legendarische Amsterdamse wethouder.
maandag 20 Duitse pijpleidingdeskundigen van Mobil Oil worden ondergebracht op het studentenschip Caledonia in het Westelijk Havengebied, dat kampt met leegstand.
dinsdag 21 Stuntman Hammie de Beukelaar opent in de Warmoesstraat bar-dancing Ponderosa in de stijl van de populaire televisieserie Bonanza.


Maandag 6 maart 1967
Einde aan parkeerchaos op de bruggen
Burgemeester Gijs van Hall schildert op maandagmorgen 6 maart bij het Binnengasthuis gele strepen op de trottoirbanden van de brug over de Oudezijds Achterburgwal. Ambtenaren van Publieke Werken gaan de overige 355 bruggen onder handen te nemen. B&W wil met het parkeerverbod een einde maken aan de verkeerschaos, ontstaan door het nieuwe landelijke verkeersreglement per 1 januari van dit jaar. Dat zit vol slordigheden. Zo moet een fietser met een aflopende ketting of een lekke band bij het verhelpen van het euvel een rode gevarendriehoek plaatsen: een fiets is een voertuig zoals een auto... En per abuis is nu ook parkeren op bruggen toegestaan, wat in het overvolle centrum op grote schaal gebeurt. De bruggen staan vol met auto's – soms in dubbele rijen – en de chaos is enorm. Het verven van de stoepranden is nog een hele klus, want vaak is er slechts ruimte voor een dun geel streepje tussen twee bumpers. Maar de bedoeling is helder: parkeren op de Amsterdamse bruggen is na twee chaotische maanden niet langer toegestaan.
(Bekijk het filmpje)

 

25 JAAR GELEDEN

Maart 1992

zondag 1 Ruim 150 evangelische christenen van de Christengemeente Amsterdam rijden biddend voor de stad over de Ringweg en houden onderweg korte gebedsdiensten.
woensdag 4 Als "teken van beschaving voor de komende generaties" wordt bij de start van de bouw van koopwoningen op het KNSM-eiland een tijdkoker verzonken, met daarin Nederlandse munten en postzegels, bouwtekeningen van de nieuwe woningen en enkele dag- en opiniebladen.
vrijdag 6 Het cellentekort in Amsterdam is zo fors dat vorige maand maar liefst 39 verdachten van zware delicten zijn heengezonden.
zaterdag 7 Rechercheur Rob Raat van politiebureau Meer en Vaart start op het Osdorpplein een omstreden project met vijf patrouillerende jongeren, die allemaal met de politie in aanraking zijn geweest.
dinsdag 10 "Onder Leo Beenhakker had ik nu gewoon op het veld gestaan", zegt de 22-jarige Ajacied Bryan Roy in Het Parool. Na een meningsverschil met de nieuwe trainer Louis van Gaal begint hij vaker op de bank dan in de basis.
donderdag 12 De banenpool is een groot succes: 880 langdurige werklozen werken met behoud van uitkering bij de diverse gemeentelijke diensten en er komen er nog eens 1300 bij.
vrijdag 13 In de Indische Buurt gaat de eerste paal in de grond voor 21 allochtonenwoningen van woningbouwvereniging Ons Belang.
donderdag 19 Na protest van de actiegroep Act-Up stopt de GG&GD met de werving in homocafé Havana van deelnemers aan een onderzoek naar de verspreiding van Aids onder jonge homoseksuelen.
vrijdag 20 "Gelul op een laag pitje", is de reactie van Taxicentrale Amsterdam op het voorstel van stadsdeel Zuidoost om de snorders in de Bijlmermeer een 'mini-taxivergunning' te geven: hun positie is al veel te sterk.
zaterdag 21 Premier Ruud Lubbers wordt bij de demonstratie van Nederland Bekent Kleur op het Museumplein bekogelt met eieren, tomaten en sinaasappels.
zondag 22 Ria Alberti lanceert op een drukbezochte Willy Alberti-tentoonstelling in Hotel Slotania haar plan voor een museum over Jordaanzangers en -zangeressen.
woensdag 25 Een kleine meerderheid (52,96%) stemt bij het 'autoreferendum' voor minder auto's in de binnenstad.
vrijdag 27 De politie bevrijdt in een woning in Amsterdam-Oost een 23-jarige vrouw. Zij is tijdens vijf maanden gijzeling mishandeld en verkracht door de 30-jarige gijzelnemer.


Maandag 9 maart 1992
Ghanese drugsbende in de Bijlmer opgerold
In de Bijlmermeer rolt de politie op 9 maart een internationale Ghanese drugsbende op, in nauwe samenwerking met collega's uit de Verenigde Staten, Engeland en Zwitserland. De bende draaide volgens chef K. van Velzen van de narcoticabrigade een jaaromzet van f 150 miljoen en beschikte over 1500 adressen, een netwerk van honderden koeriers en een eigen paspoortenvervalserij. Slechts 29 verdachten worden gearresteerd. 20 van hen hebben ten onrechte een uitkering ontvangen, één maar liefst f 67.000,-.
Volgens de politie wonen er meer dan 10.000 illegale Ghanezen in de Bijlmer. Stadsdeelraadvoorzitter Jaap Ruijgers eist rectificatie van de politiecijfers: "Dat oprollen van de drugsbende was een successtory, maar met die aantallen illegalen hebben ze een veel te groot verhaal willen maken." Hoofdcommissaris Eric Noordholt: "Het is een nog voorzichtige schatting." De Ghanese gemeenschap reageert ontstemt. Vertegenwoordigers vragen in een petitie aan burgemeester Ed van Thijn om de politieambtenaren die "de ophef hebben veroorzaakt" aan te sporen afstand te nemen van hun beweringen.