50 en 25 jaar geleden: april 1967 en april 1992

50 JAAR GELEDEN

April 1967


maandag 3 De provoboot in de Korte Prinsengracht is zwaar beschadigd, vermoedelijk door jongeren die 's avonds samenkomen op het Centraal Station. "Jaloezie is hun drijfveer, omdat provo alles heeft en zij niets", weet provo Hans Tuynman.
dinsdag 4 Banketbakkerij Miltenburg in de Kinkerstraat gaat een week dicht op last van de Keuringsdienst van Waren. De 66-jarige bovenbuurvrouw R.E. Vulling heeft vrijdag j.l. de portiek 'schoongemaakt' met onverdunde lysol. Haar bezwaar tegen geluidsoverlast van de machines in de bakkerij was niet ontvankelijk verklaard.
Ajax-voorzitter Jaap van Praag bevestigt de komst van het achttienjarige talent Arie Haan, die nu nog speelt voor de amateurclub WVV uit Winschoten.
woensdag 5 Een groep van 120 mariniers uit Amsterdam en Den Helder onderneemt op het Centraal Station een 'zuiveringsactie' tegen rondhangende jongeren. Enkele mariniers proberen bij langharige jongens het haar af te knippen.
vrijdag 7 Zangeres Liesbeth List schittert op het feestdiner van de Amsterdamse diamanthandel Lewis en Zoon in het Hilton Hotel met een collier met robijnen en diamanten van de Russische keizerin Catharina de Grote ter waarde van f 5 miljoen. Vijf gewapende bewakers houden een oogje in het zeil.
zaterdag 8 "Een burgerwacht is een groot woord", zegt secretaris C.A. Koreman over het pleidooi van winkeliersvereniging Damrak om een hulpkorps ter ondersteuning van het wettelijk gezag op te richten.
maandag 10 Applaus klinkt in het Paroolgebouw in de Wibautstraat als radiopresentator Henk van Stipriaan het eindbedrag van f 240.000,- bekendmaakt van de VARA-actie ten bate van het Wiesenthal Fonds voor de opsporing van oorlogsmisdadigers.
woensdag 12 De rijksrecherche arresteert de hoofdvertegenwoordiger van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot, Wladimir Gloechow, op verdenking van "het uitleveren van staatsgeheimen aan een vreemde mogendheid".
donderdag 13 De Turkse ambassadeur opent in de Goudsbloemstraat het eerste Turkse restaurant in Nederland: Topkapi Lokantasi.
donderdag 20 "Dit is van A tot Z gelogen en wordt zomaar opgeschreven." Burgemeester Gijs van Hall ontkent dat hij ontslag wil nemen om de kritiek van de Commissie Enschedé over het Amsterdamse politieoptreden vóór te zijn.
zaterdag 22 Op het Rokin worden uit protest tegen de Griekse militaire staatsgreep de ruiten ingegooid van het Griekse consulaat.

 

Woensdag 12 april 1967
Urenlange jacht in Artis op ontsnapte neushoorn
"Neushoorn los!", klinkt het luid in dierentuin Artis. Ook oppasser Dick Bouquet, bezig met het schoonmaken van een hertenverblijf, hoort het tot zijn schrik. En inderdaad, het neushoornwijfje Farou – tien jaar oud en 1500 kilo zwaar – dendert met 70 kilometer per uur langs de dierenverblijven. Ze is doodsbang, ziet Bouquet. Hij tracht met strobalen een route te maken naar haar tijdelijke verblijf in het olifantenhuis.
"De neushoorns zitten daar omdat hun park wordt gerepareerd. Alle deuren gaan elektrisch, met uitzondering van één deur die is beveiligd met een bout en moer. Maar die zijn verdwenen." De 300 bezoekers worden in allerijl de dierentuin uit geloodst. Een urenlange jacht volgt op het ontsnapte dier, dat een spoor van vernielingen trekt.
Uiteindelijk besluit dierenarts G.M. Smits van Artis om Farou met een injectiepistool te verdoven. Pas na zeven treffers valt ze versuft neer, waarna 35 man haar met vastgebonden poten naar de olifantenstal slepen. "Ze is vannacht nog even tot leven gekomen", zegt een terneergeslagen Bouquet de volgende morgen. "Ik dacht dat ze het zou halen. Maar om half drie was het helaas afgelopen."

25 JAAR GELEDEN

April 1992


woensdag 1 Het arbeidsbureau weigert de ontslagvergunning voor 40 van de 100 werknemers van sigarettenfabriek BAT, die gaat sluiten.
donderdag 2 Stadsdeelvoorzitter Jaap Ruijgers van Zuidoost maakt zich zorgen over het grote aantal Surinamers dat legaal op een toeristenvisum op bezoek is gekomen maar nu illegaal in de Bijlmermeer verblijft.
maandag 6 Uit het water van de Kostverlorenvaart nabij de Overtoomse Sluis worden twee blote vrouwenbenen opgevist.
dinsdag 7 De veiling bij Christies van 17de-eeuws Chinees porselein uit een Chinees wrak bij Vietnam brengt f 13 miljoen op. Vijf vazen met decoraties van Amsterdamse grachtenpanden gaan voor f 126.500,- weg.
zondag 12 Legalisatie van hasj en marihuana is dé remedie tegen misdaadorganisaties die groot zijn geworden met de verkoop ervan, zegt hoofdcommissaris Eric Nordholt in het televisieprogramma De Vierde Kamer.
woensdag 15 Het nieuwe Ajax-stadion mag er komen in Zuidoost, besluit de gemeenteraad, maar als de bouwkosten uit de klauwen lopen, trekt de gemeente zich terug.
donderdag 16 Bulldog-eigenaar H. de V. krijgt een boete van f 40.000,- wegens omvangrijke hasjhandel in zijn coffeeshops. Hij ontkent elke betrokkenheid.
Zes tot zeven jaar zijn de gevangenisstraffen voor de vier mannen die vorig jaar twintig schilderijen hebben gestolen bij een nachtelijke inbraak in het Van Gogh Museum. Advocaat Bram Moszkowicz: "Dit is niet normaal meer! Het is en blijft slechts diefstal [...]."
vrijdag 17 Tientallen Ajaxfans dromen samen voor de poorten van De Meer, waar morgen de voorverkoop start van de thuiswedstrijd in de UEFA-Cupfinale in het Olympisch Stadion tegen het Italiaanse Torino.
donderdag 23 Stadsdeelraad Zuid vraagt bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een sloopvergunning aan voor het Olympisch Stadion. maandag 27 Wethouder Louis Genet wil studenten huisvesten in Bos en Lommer om gettovorming te voorkomen in straten met veel allochtonen.
dinsdag 28 Fotopersbureau Magnum eist 600 oude persfoto's op van fotograaf Willem Diepraam, die volhoudt dat hij zijn collectie bij het vuilnis heeft gevonden voor fotopersbureau ABC aan de Oudezijds Achterburgwal.
woensdag 29 Museum Fodor dicht en forse bezuinigingen op Het Nationaal Ballet, Toneelgroep Amsterdam, Carré, Paradiso, Concertgebouw en Stichting Beeldende Kunst, zijn de belangrijkste voorstellen in het Kunstenplan Amsterdam van wethouder Ernst Bakker.

Dinsdag 21 april 1992
Gijzelingsactie bij supermarkt Buikslotermeerplein
De politie is er snel bij wanneer drie met pistolen gewapende mannen in alle vroegte om 5:45 uur tijdens de bevoorrading supermarkt C 1000 op het winkelcentrum Buikslotermeerplein overvallen. Maar liefst 200 agenten omsingelen de winkel, ook een arrestatieteam met karabijnen is erbij. Wat volgt is de gijzeling van vijftien personeelsleden, van wie er al snel acht worden vrijgelaten.
Na ruim drie uur onderhandelen slaagt de politie erin de overvallers naar buiten te krijgen. Ze worden overmeesterd en geboeid en met een kap over het hoofd afgevoerd. "Schiet die klerelijers toch meteen neer", roept een buurtbewoner vanaf een flatgalerij. Hij krijgt bijval van een toeschouwster: "Wij zijn veel te lief voor dat soort lui! Ik ben op van de zenuwen, je bent nu toch bang als je boodschappen gaat doen." Over de nationaliteit van de Engelssprekende mannen tast de politie nog in het duister. Ondertussen arriveren de eerste nietsvermoedende klanten met lege boodschappentassen bij het nog afgesloten Buikslotermeerplein: "Wat is hier aan de hand?"