50 en 25 jaar geleden: mei 1967 en mei 1992

50 JAAR GELEDEN

Mei 1967


maandag 1 Op de Dam grijpt de politie hard in als na afloop van een demonstratieve 1 mei-tocht een rode vlag wordt bevestigd aan het Nationaal Monument.
zaterdag 6 De opvarenden van een Duits binnenvaartschip vissen uit het water van de Vlugthaven aan het IJ een babylijkje op.
"Het publiek mag verwachten dat er gewerkt wordt", stelt de 39-jarige Ajax-trainer Rinus Michels in een interview in Het Parool over zijn ambities met de Amsterdamse voetbalclub.
maandag 8 Provo is van plan zichzelf op te heffen, blijkt op een bijeenkomst in de voormalige Apollo-bioscoop aan de Haarlemmerdijk. Elke vorm van organisatie is strijdig met het beginsel van individuele vrijheid, menen enkele kopstukken.
dinsdag 9 Een primeur in de etalage van elektronicazaak Keppel in de Haarlemmerstraat: een Duitse kleurentelevisie met testbeeld.
woensdag 10 De door alle rellen en demonstraties overbelaste Amsterdamse politie krijgt vanaf vandaag bijstand van gemeentekorpsen uit de provincies.
donderdag 11 Artis laat de eerste ooit in Nederland geboren olifant inslapen, de 27-jarige Gina. Ze heeft ernstige ontstekingen aan haar poten
woensdag 17 Het Barlaeus Gymnasium verhuist van het centrum naar nieuwbouw in Buitenveldert, besluit de gemeenteraad.
donderdag 18 De sloop van de Maria Magdalenakerk in de Spaarndammerbuurt begint. De mozaïektegels gaan per vierkante meter weg, met korting als kopers ze zelf weghakken.
vrijdag 19 Een Amsterdamse postzegelverzamelaar koopt een vel met 100 nieuwe zomerzegels à 35 cent, dat thuis een misdruk blijkt te zijn. Waarde: f 50.000,-.
Zes leden van het Groningse studentencorps Vindicat krijgen een boete voor de 'ontvoering' vorig jaar november van het Lieverdje naar hun sociëteit.
zaterdag 20 De aanleg van de metro wordt rampzalig voor de binnenstad en schept een gevaarlijk precedent voor andere waardevolle historische stadscentra, waarschuwt secretaris Ton Koot van de Bond Heemschut.
vrijdag 26 Wat te doen als toerist in Amsterdam die in een rel belandt? Het nieuwe nummer van het satirische studentenblad Propria Cures geeft antwoord op die vraag – in het Engels, uiteraard.
dinsdag 30 Inbrekers laten de niet te kraken brandkast staan van bioscoop Cinema Royal aan de Nieuwendijk. Met een briefje: "Sorry, hij was te zwaar."

Zaterdag 20 mei 1967
Museumdirecteur Edy de Wilde brengt kaas naar Picasso
"Ik was verbaasd dat hij er zo jeugdig uitzag", vertelt Edy de Wilde een halve week later bij terugkeer in het Stedelijk Museum. De directeur heeft zelf de 90 werken teruggebracht die het museum had geleend van de 86-jarige Pablo Picasso in het Zuid-Franse Mougains. Als dank krijgt de kunstenaar ook nog een tonnetje vol Hollandse kazen. Het transport van de kostbare waar per vrachtwagen krijgt van begin tot eind politie mee. In Nederland van agenten in burger, in Frankrijk van een politiewagen met zwaailicht en een motorbrigade bewapend met stenguns.
Bij de aankomst op zaterdag in Mougains checkt echtgenote Jacqueline direct met een lijst of alle kunstwerken aanwezig waren. Dan verschijnt de grote meester zelf. Tot verrassing van De Wilde haalt Picasso herinneringen op aan zijn verblijf in Noord-Holland in 1905: de bergen van kaas, de Hollandse luchten en de forse meisjes.
"Dat onze meisjes hem als een pop behandelden, heeft de Don Juan in hem wel een knauw gegeven", zegt De Wilde lachend. "Maar ik heb een sterke indruk van een geweldige zachtmoedigheid van hem gekregen. Niet dat duivelachtige, wat je zou verwachten. Hij dronk thee gezet van worteltjes."

25 JAAR GELEDEN

Mei 1992

woensdag 6 De vissen in het Amsterdamse havenwater bevatten zoveel giftige stoffen dat consumptie onverantwoord is. Milieuorganisatie willen daarom een visverbod in een groot deel van de haven.
vrijdag 8 Stadsdeel Zeeburg stelt de sloop uit voor een gebouw aan de Zeeburgerkade dat gehuurd wordt door een Turkse moskee. Belangengroepen maakten bezwaar.
zaterdag 9 Het Gemeentearchief verwerft een amateurfilm met beelden van de schietpartij op de Dam van 7 mei 1945, toen Duitse militairen vanuit de Groote Club feestvierende Amsterdammers onder vuur namen.
dinsdag 12 De politie rolt een bende inbrekers op die 70.000 strippenkaarten heeft buitgemaakt uit het Amstel- en het Muiderpoortstation.
donderdag 14 Het voortbestaan van een groot aantal amateursportclubs staat op het spel als gevolg van de gemeentelijke bezuinigingen op sportaccommodaties, waarschuwt Paul de Lange van de Amsterdamse Sportraad.
vrijdag 15 De deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam vraagt de Raad van Discipline om na te gaan in hoeverre advocaat John Engelsma al te nauw betrokken is geweest bij activiteiten van zijn cliënten uit de onderwereld, onder wie Klaas Bruinsma en seksbaron Charles Geerts.
zaterdag 16 Problemen tussen autotochtone en allochtone bewoners in bepaalde wijken komen niet voort uit hoge concentraties migranten, maar door onderlinge vervreemding, stelt de Federatie van Woningcorporaties.
maandag 18 Er is nog flink wat onbeschermde seks in de prostitutie. Onderzoek wijst uit dat slechts 81 procent van de Amsterdamse prostituees en 75 procent van hun klanten altijd een condom gebruikt.
Op de katholieke mavo Contardo Ferrini is het eindexamen geschiedenis van morgen per ongeluk vandaag al uitgedeeld.
donderdag 21 Bij wijze van proef worden de grachten niet meer elke nacht ververst met water uit het IJmeer.
zaterdag 23 Er dreigt aids-moeheid, zegt Leo Daanen op Aids Memorial Day in de Beurs van Berlage. "De actie gaat eruit. Homo's namen toch altijd het voortouw? Maar ik zie en hoor ze niet meer." Bijna 1000 mensen zijn inmiddels aan aids overleden in Nederland.
maandag 25 Het GVB wil kaartcontroleurs uitrusten met een draagbare computer om de gegevens van betrapte zwartrijders te kunnen natrekken.
donderdag 28 Bij invallen in twee naaiateliers in de Wigbolt Ripperdastraat en de Schinkelkade worden elf illegale Turkse werknemers aangetroffen.

Woensdag 13 mei 1992
Ajax wint in het Olympisch Stadion de UEFA Cup
Amsterdam beleeft een schitterende voetbalavond. In het Olympisch Stadion breekt na de 0-0 in de returnwedstrijd van Ajax tegen Torino een groot feest los. Dolenthousiast neemt trainer Louis van Gaal zijn assistent Gerard van der Lem op de schouders. De UEFA Cup is binnen, want de heenwedstrijd in Turijn eindigde in 2-2. De fans trekken na de huldiging te voet naar het Leidseplein onder muzikale begeleiding van de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht. De politie heeft een makkelijke avond.
Later gaat het toch nog mis op het Leidseplein, als tramhaltes bezwijken en uit het Hirschgebouw rollen bioscoopkaartjes worden gestolen. Minder fraai was ook de grote heisa in de afgelopen weken over de toegangskaarten. De voorverkoop op 18 april aan de loketten van Ajax-stadion De Meer eindigde in een grote chaos, waarbij zelfs enkele gewonden vielen. En vandaag, op de dag van de wedstrijd, blijken de geruchten over duizenden valse entreebiljetten waar te zijn. Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam rondom het Olympisch Stadion wijst uit dat een kwart van de kaartjes is gekocht op de zwarte markt en dat slechts een derde van de bezoekers uit de Amsterdamse regio komt.