50 en 25 jaar geleden: juni 1967 en juni 1992

50 JAAR GELEDEN

Juni 1967


zaterdag 3 Na 185 voorstellingen voor bij elkaar 219.834 toeschouwers valt in Carré het doek voor de musical Anatevka, met een glansrol van Lex Goudsmit als de Joodse melkboer Tevje.
woensdag 7 "Mijn moeder is dood", zegt de 47-jarige D.F. aan de balie van de politiepost Stadionweg. De verwarde man heeft zijn 81-jarige moeder thuis aan de Olympiakade (44-II) vermoord, zo blijkt, toen de GGD hem kwam ophalen voor verpleging in het Provinciaal Ziekenhuis in Santpoort.
vrijdag 9 Een jaar na het Bouwvakkersoproer eist de officier van justitie bij de Amsterdamse rechtbank tegen de opgepakte 39-jarige timmerman G.H.B. vier maanden gevangenisstraf wegens openlijke geweldpleging.
maandag 12 Mozes Vaz Dias heeft een gedenkteken gekregen op de naar hem vernoemde brug tussen het Jonas Daniël Meijerplein en de Weesperstraat. De vier jaar geleden overleden journalist was in 1904 oprichter van het vermaarde Persbureau M.S. Vaz Dias.
woensdag 14 "Persoonlijke pesterij van deze communistische wethouder", zegt Boerenpartij-fractievoorzitter Nico Verlaan over het plan van CPN-wethouder Harry Verheij om een beatkelder onder de brug over het Vondelpark te vestigen. "En het kost nog een half miljoen ook." Verlaan woont er om de hoek.
donderdag 15 Na 28 jaar speelt voetbalclub Blauw-Wit zijn thuiswedstrijden voortaan niet meer in het Olympisch Stadion, maar op een bijveld. "Slechts 3000 mensen onvindbaar op de tribunes, dat motiveert de spelers niet", legt manager Piet Koekebakker uit.
dinsdag 20 Grote brand in het pand van Ledikanten- en Matrassenfabriek Oost van Ruud Mostert in de Celebesstraat.
dinsdag 27 Amsterdam heeft zijn allereerste lsd-proces. Officier van justitie mr. Willem Karel baron van Dedem eist negen maanden cel tegen de 19-jarige scholier S. van der R., die acht doseringen van "het allergevaarlijkste clandestiene verdovingsmiddel dat er bestaat" in zijn bezit had.
donderdag 29 Maup Caransa doet op de jaarvergadering van Hotel de l'Europe een bod van 400% op de aandelen. "Gepraat in de ruimte", reageert commissaris en grootaandeelhouder Alfred Heineken.
"Mijn werk zit er nu op", zegt burgemeester Gijs van Hall bij zijn afscheidsreceptie in het Stedelijk Museum. "We gaan niet met tranen in onze ogen weg. We hebben een paar heerlijke jaren gehad."

Maandag 5 juni 1967
Amsterdam in actie voor Israël
"Ik ben nog nooit onder zulke rotomstandigheden zo gelukkig geweest", zegt directeur Leo Palache van de stichting Collectieve Israel Actie. Hij is aangenaam verrast over alle hulp en schenkingen na het uitbreken van de Zesdaagse Oorlog. "Er is zoveel aanbod van vrijwilligers die willen helpen dat ik mensen heb moeten weigeren." De bloeddonoractie van het Rode Kruis in zes Amsterdamse ziekenhuizen levert op de eerste dag al 891 halve liters bloed op. Een dag later vertrekken vanaf het Centraal Station de eerste vrijwilligers om vanuit Parijs door te vliegen naar het door de buurlanden belegerde land en vrijdag 9 juni is er van Schiphol een extra vlucht van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al met vrijwilligers. Ook Erica Nieland (23), tweedejaars studente pedagogie, stapt aan boord: "Wat ik in Israël ga doen, zal ik daar wel horen." Niet iedereen blijkt enthousiast over de collecte op straat. In de Leidsestraat krijgt de 16-jarige collectante Joke Oudshoorn een tik in haar gezicht van een 'buitenlander'.

 

25 JAAR GELEDEN

Juni 1992


dinsdag 2 De Bijlmerbajes krijgt er vijftig celcontainers bij om het cellentekort in Amsterdam te verminderen.
Bij drie schietpartijen binnen één etmaal vallen twee doden en een zwaargewonde.
donderdag 4 De laatste jaren heeft de gemeente meer dan f 100 miljoen ten onrechte aan sociale uitkeringen uitbetaald. Er zijn onvoldoende ambtenaren om al het geld terug te vorderen.
vrijdag 5 Condomerie Het Gulden Vlies in de Warmoesstraat dreigt te moeten sluiten omdat de drie vennoten niet over de vereiste waren- en handelskennispapieren beschikken. Probleem is dat de handelsopleiding condooms niet bestaat.
maandag 9 De jeugd- en zedenpolitie arresteert twee Griekse broers op verdenking van vrouwenhandel en aanzetten tot prostitutie van twee Bulgaarse vrouwen op de Wallen.
maandag 15 Heftige onenigheid bij Groen Amsterdam. De ledenraad wil dat het royement van gemeenteraadslid Map Witte ongedaan wordt gemaakt. Zij is door het bestuur geschorst omdat ze bij stemmingen de fractieafspraken negeert. Mederaadslid Roel van Duijn ziet geen heil meer in samenwerking.
woensdag 17 Dagelijks blijven twee brandweerkazernes gesloten wegens structureel personeelstekort (er zijn snel 22 nieuwe brandweerlieden nodig) en veel ziekteverzuim als gevolg van een verziekte werksfeer. "Herstel van het onderlinge vertrouwen is van vitaal belang", meent de nieuwe commandant Hugo Ernst.
donderdag 18 Politiecommissaris Leen Dorst vindt dat volgend jaar met Pasen en Pinksteren bij wijze van experiment 80 notoire straatrovers preventief achter de tralies moeten worden gezet.
zaterdag 20 In het VU-ziekenhuis overlijdt een 80-jarige oogpatiënt na een val in een open liftschacht.
maandag 22 Zeventien van de 104 openbare basisscholen moeten de komende jaren sluiten, omdat ze te weinig leerlingen hebben volgens de nieuwe normen van PvdA-staatssecretaris Jacques Wallage. Hij denkt dat grotere scholen meer begeleiding kunnen bieden.
woensdag 24 Bij schoonveegacties op het Amstelstation zijn de afgelopen weken meer dan 100 mensen aangehouden op verdenking van diefstal en zakkenrollerij. Bijna allemaal illegalen en van Noord-Afrikaanse herkomst, aldus de politie.
donderdag 25 Diamantair en honorair consul van Cyprus T.Z. schiet een overvaller van zijn diamantslijperij aan de Amstel neer en wordt aangehouden.
zaterdag 27 Na een maandenlang ziekbed overlijdt theatermaker Geert Vissers, bekend door zijn travestiecreatie Hellun Zelluf, op 31-jarige leeftijd aan aids.

Maandag 8 juni 1992
Stankoverlast grachten na verzegeling sluizen
Stankoverlast en vervuiling van het grachtenwater in de binnenstad, verwacht de dienst Riolering en Waterhuishouding nu de sluizen in de Amstel voor Carré buiten gebruik zijn. Schuldige is de Arbeidsinspectie, die de eeuwenoude Amstelsluizen heeft verzegeld na een ongeluk met een losschietende ketting. De arbeidsomstandigheden voor het sluispersoneel zijn door het achterstallig onderhoud niet langer verantwoord. Amsterdam is bang dat andere handbediende sluizen hetzelfde lot wacht. Na een paar dagen gaan de sluisdeuren onder druk van de scheepvaart weer open. Maar nu mogen ze niet meer dicht! Vuil water uit het IJ kan ongestoord binnenstromen en doorspoelen blijft onmogelijk. Mechanische bediening op afstand kost f 40 miljoen, schat de gemeente. Critici denken dat het technisch onmogelijk is of zelfs cultureel-historisch ongewenst. Hans Grotenberg, verantwoordelijk voor het stadswaterbeheer: "Vroeger namen mensen de rust en tijd om de sluizen te bedienen. Men neemt nu geen tijd om de druk van het water op de sluisdeuren goed te benutten. Ja, dan wordt het gevaarlijk."