50 en 25 jaar geleden: juli/augustus 1967 en juli/augustus 1992

50 JAAR GELEDEN

Juli 1967


zondag 2 Terwijl de Israëlische Amsterdammer Shmuel Garmy als opgeroepen tankcommandant aan de Syrische grens vecht in de Zesdaagse Oorlog, slaan inbrekers hun slag in zijn munt- en postzegelwinkel aan het Rokin.
maandag 3 Prinses Beatrix en prins Claus plaatsen een minuscuul bruidspaartje voor de kerkdeurtjes van de Amsterdamse Westerkerk in Madurodam.
maandag 10 Het Amsterdamse gerechtshof gaat drie agenten vervolgen voor mishandeling van de 23-jarige student Bob Bermond op 19 maart bij de opening van een fototentoonstelling over gewelddadig politieoptreden op de trouwdag van Beatrix en Claus.
dinsdag 11 Een bewoner van de Marcusstraat vind een lijk onder de gootsteenkast in het huis van de afwezige buren. De dode is volgens de recherche de "vroegere zeeman, zich de laatste tijd kunstschilder noemende" 32-jarige A. Negenman, "die bekend staat als zwerver."
donderdag 20 Vanuit Café 't Mandje op de Zeedijk vertrekt onder grote belangstelling de rouwstoet voor de zondag op 65-jarige overleden, legendarische cafébaas Bet van Beeren. Vriendin Heintje Gerber: "Iedereen hield van d'r omdat ze zo ruw en zo grof was en toch zo goed."

Augustus
 1967


woensdag 2 Bij werkzaamheden aan de IJtunnel loopt een duikerklokinstallatie onder water, kantelt en sleurt een ponton mee. De vijf ingenieurs worden gered.
zondag 6 Ajax handhaaft de verhoogde entreegelden voor het komend seizoen, terwijl er een ministerieel onderzoek loopt naar de collectieve prijsafspraak in de eredivisie.
Vrijdag 11 Op hoek Stadionweg / Diepenbrockstraat komt de 65-jarige haringhandelaar P.C. Zuiver om het leven als hij de bocht te scherp neemt en onder zijn omslaande driewielige haringkar terechtkomt.
maandag 14 Bij Tuschinski vertrekt de rouwstoet van de vorige week in New York overleden musicus en journalist Max Tak, in de vooroorlogse jaren dirigent van het bioscooporkest.
zaterdag 19 De 30-jarige Surinaamse lasser P.J.A. vlucht het politiebureau Warmoesstraat in nadat hij op de Nieuwendijk de 32-jarige boekbindster Petronella Witte heeft doodgestoken. Een groep jonge ooggetuigen wil hem lynchen.
maandag 28 In een woning in de Fagelstraat wordt het gedeeltelijk ontklede lijk aangetroffen van de Indische Nederlander A. Souman (41). De kantoorbediende is door wurging en slagen op het hoofd om het leven gebracht. De recherche vermoedt een lustmoord.


Zondag 6 augustus 1967
Hippies bieden 'pappie' Samkalden vredespijp aan
In het Vondelpark tekenen honderden hippies op de wekelijke love-in een brief aan de nieuwe burgemeester 'pappie' Ivo Samkalden. Ze nodigen hem uit "een vredespijp, gevuld met kostelijke marihuana" te komen roken. De jongeren willen ook zijn toestemming om bij regen hun activiteiten te verplaatsen naar de lege schuilkelder onder de Vondelbrug. Als het even kan met kosteloos gebruik van gas en elektra voor het bereiden van gratis uit te delen maaltijden, net als in de hippiehoofdstad San Francisco.
Deze zondag is er slechts limonade aangemaakt in de nabijgelegen fontein voor het American Hotel. Enkele dapperen laven zich met de uitgedeelde rietjes aan de openbare limonadebron. In het Vondelpark zelf worden gedichten voorgedragen, bloemen geplukt en hasjkoekjes gebakken. Groepjes jongeren spelen zakdoekje leggen. Als gastspreker Eugene een tirade begint tegen de aanwezige Duitse toeristen, roepen toehoorders hem tot de orde: "Lief wezen, lief wezen!" De politie houdt de boel in de gaten vanuit een rondrijdend busje. Tot groot verdriet van de hippies zetten de agenten geen stap in het park. Ze hadden de agenten graag bloemen in het haar gestoken en willen omhelzen.

 

25 JAAR GELEDEN

Juli 1992


zondag 5 Bij een schietpartij op de Nieuwmarkt komt een 35-jarige Chinees om het leven.
zaterdag 11 Een rondvaartboot vol naakte passagiers baart opzien: filmopnamen voor Summer in Holland, van de naturistenvereniging Vrienden Randstad Natuur. Politieagenten blazen kushandjes naar de vrouwelijke leden van de filmcrew.
woensdag 15 Het Tropenmuseum maakt de koop ongedaan van twee Boeddhabeelden, die vorige maand voor f 30.000,- gulden zijn gekocht bij veilinghuis Christie's. Ze zijn vals.
donderdag 16 Wethouder Jeroen Saris wil nagaan of de Noord-Zuidlijn deel kan uitmaken van een spoorverbinding tussen de Haarlemmermeer en Purmerend.
zondag 19 Amsterdam redt het internationale Aidscongres als de beoogde locatie Boston op het laatste moment afvalt door de Amerikaanse inreisbeperkingen voor aids- en hiv-patiënten.
maandag 20 "Seks is een van God gegeven genot", weet filmdiva Elizabeth Taylor, in de Beurs van Berlage bij de opening van de Aids Memorial-tentoonstelling Quilts for Life.
zondag 26 In het Vondelpark stuurt de politie alle handelaren, straatartiesten en waarzeggers weg na klachten van omwonenden over overlast door illegale straathandel rondom de zondagse zomerconcerten in het Openluchttheater.

Maandag 6 juli 1992
Verscherpte controles metrostations tegen drugsoverlast
De metrostations blijven een broedplaats van overlast door zwartrijders en drugsgebruikers als er niet meer geld komt voor controle, zegt GVB-directeur Ben Smit. "Er zijn wel maatregelen genomen, maar die zijn volstrekt onvoldoende om de groeiende overlast terug te dringen." Hij verdedigt zijn personeel, dat er dagelijks mee te kampen heeft.
Vorige week hielden GVB'ers een 'schoonveegactie' op alle metrostations tussen het Centraal Station en de Wibautstraat. De meeste gemeenteraadsleden oordelen er mild over. "In eerste instantie dacht ik zelfs hoera!", aldus PvdA-raadslid Duco Stadig, "Eindelijk personeel dat hart heeft voor de zaak."
Het GVB begint vandaag met een verscherpte kaartcontrole bij alle ingangen van het metrostation Centraal Station; drie 'veegploegen' reizen heen en weer tussen alle ondergrondse metrostations. Een dag later volgt een gezamenlijke actie van de politie en het GVB op metrostation Wibautstraat. Politiechef Peter Damkat van het wijkteam 's Gravesandeplein wil doorgaan tot alle junks en drugsdealers het metrostation mijden. Hulpverleners vrezen intussen voor een nieuwe golf van jonge heroïneverslaafden als gevolg van de sterk gedaalde heroïneprijs.

Augustus
1992


maandag 3 "Oh jeetje, ben ik nu een bekende Nederlander?", wil de Amsterdamse atlete Ellen van Lange weten van de Nederlandse sportjournalisten na haar gouden 800 meterrace op de Olympische Spelen van Barcelona.
woensdag 5 Helena Kok-Polder, beter bekend als Tante Leen, overlijdt op 80-jarige leeftijd.
vrijdag 7 De NS plaatst bomvrije bagagekluizen op het Centraal Station om het risico op terroristische aanslagen te beperken.
maandag 10 Slechts een stuk of honderd sportfans komen opdagen bij de huldiging van de Amsterdamse deelnemers aan de Olympische Spelen. Atletieklegende Fanny Blankers-Koen: "Wel een beetje kaal."
donderdag 20 Stadsdeel De Baarsjes gaat de overlast rond het verpauperde Mercatorplein te lijf met stadswachten, wijkagenten, buurtconciërges, huismeesters en een klachtentelefoon. Wijkwethouder Marie-Louise Boel: "Het is vijf voor twaalf!"
donderdag 27 Winkelcentrum Magna Plaza in het voormalige hoofdpostkantoor aan de Nieuwezijds Voorburgwal opent vandaag.
zaterdag 29 De Amsterdamse meidoorns worden bedreigd door de larve van de perenprachtkever, die er al honderden heeft geveld. Een proef met een biologisch bestrijdingsmiddel is mislukt.