50 en 25 jaar geleden: September 1967 en September 1992

50 JAAR GELEDEN

September 1967

 

vrijdag 1 Taxichauffeur H. Teunissen heeft zijn voertuig grotendeels knalgeel gespoten. "In veel buitenlandse steden zijn de taxi's al felgekleurd", zegt hij. De Amsterdamse Taxicentrale reageert terughoudend: "Dit werkt alleen met een uniforme kleur. Als we allemaal wat gaan bedenken schieten we natuurlijk nog niets op."
zondag 3 In hetzelfde peeskamertje aan de Oudezijds Achterburgwal waar ruim vier jaar geleden de 18-jarige prostituee Sonja Kulsdom-Van der Meijden werd gewurgd, wordt in de vroege nacht haar collega Barbara van Eng (28) om het leven gebracht.
vrijdag 8 Na jarenlange klachten van buren verwijdert Bouw- en Woningtoezicht meer dan 40 katten uit een woning aan het Meidoornplein .
dinsdag 12 "Ik ben uitverkocht", reageert juwelier Meijerson van de Regulierbreestraat als hij ontdekt dat zijn zaak de afgelopen nacht vrijwel geheel is leeggeroofd.
woensdag 13 De 17-jarige damkampioen Ton Sijbrands arriveert op het Centraal Station uit het Italiaanse Livorno, waar hij het internationale damtoernooi Coupe d'Europe op zijn naam heeft geschreven. "Nu wil ik een bluesband oprichten en wat muziek gaan maken."
vrijdag 15 "Twee jaar geleden hebben we het ook al eens meegemaakt", zegt mevrouw Tinie Henger van het hoekhuis Lijnbaansgracht / Lauriergracht. Een op de brug geparkeerde vrachtwagen beladen met hout is door de handrem geschoten en met een klap tegen de gevel tot stilstand gekomen.
dinsdag 19 Draaiorgelspeler Jan de Wit en oprichter van de Pierementspartij heeft trekt als eerste een gemotoriseerde draaiorgel.
woensdag 20 Vier weken na aankomst in Artis maakt het 7-jarige olifantje Suseela haar eerste wandelingetje door de buurt. Ze moet erg wennen aan het stadsverkeer en de geluiden.
zaterdag 23 Wethouder Wim Polak onthult op de hoek Marnixstraat/Westerstraat het standbeeld De Volksvrouw, gemaakt door de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen communistische verzetsman Henk Henriët.
dinsdag 26 De elfjarige Peter Porsius beleeft zijn jongensdroom als hij na school door Johan Cruijff wordt opgehaald voor een partijtje voetbal in het kader van TROS-televisieprogramma Kleine mensjes hebben grote wensjes.
donderdag 28 Amsterdam heeft als eerste arrondisment in Nederland een vrouwelijke officier van justitie in de persoon van mr. A.H. de Vries.

Maandag 11 september 1967
Commotie rondom introductie conducteurloze tramwagen
De nieuwe tramlijn 27 van het Surinameplein naar het Centraal Station rijdt zonder conducteur – een noviteit. Ter introductie van het reizen zonder kaartcontrole schrijft het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf (GVB) een prijsvraag uit voor een passende naam. De jury kiest uit de 21.000 inzendingen een winnaar: 'De Dievenwagen'. Het levert de twee bedenkers een jaarabonnement op. Juryvoorzitter Simon Carmiggelt bekent dat hij een voorkeur had voor de 'De Weduwe', een "typisch Mokumse naam". Maar ja, alle 140 inzenders een jaar gratis trammen te geven, was wat veel van het goede. GVB-directeur W. Ybema is furieus: "De Dievenwagen is een grove belediging voor de passagiers. Alsof ze zwartrijden op kosten van de gemeenschap." Jurylid (en cabaretière) Marijke Hoving: "De heer Ybema zou dit soort zaken met een beetje meer humor tegemoet moeten treden."
De eerste dag van het nieuwe rijtuig verloopt soepel. Slechts enkele passagiers hebben bij het in- en uitstappen moeite met het vinden van het rode knopje voor het openen van de tramdeuren. In de volksmond gaat de tram overigens 'De bloedneus' heten – de foto vertelt waarom.

 

25 JAAR GELEDEN

September 1992

 

woensdag 2 Op het stadhuis worden de eerste cursusmappen Oriëntatie op Nederland uitgereikt aan de deelnemende imams. Hans Blomsma van de Stichting Hulpverlening Marokkaanse Jongeren ziet er weinig nut in: "Deze imams komen juist vanuit Marokko om ervoor te zorgen dat landgenoten niet te veel vernederlandsen."
donderdag 3 Strikte eisen aan de homobars met darkrooms en sauna's moeten de toename stoppen van het aantal seropositieven, zegt G&GD-hoofd Roel Coutinho. vrijdag 4 Het lukt de GVB niet om de reizigersklachten fatsoenlijk af te handelen, zo'n 10.000 per jaar, oordeelt de gemeentelijke ombudsman.
woensdag 9 Een New Yorkse advocaat gaat voor de gemeente onderzoeken of een schadeclaim tegen de Amerikaanse restaurateur Daniel Goldreyer zinvol is, nu zeker is dat hij Who's Afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman (Stedelijk Museum) met een verfroller heeft overgeschilderd.
vrijdag 10 Bordeelbaas Theo Heuft van Yab Yum is tevreden over de respons op een personeelsadvertentie in het Leidse universiteitsblad Mare voor "mooie meisjes met hersens".
maandag 14 Stadsdelen moeten tegen hoge premies geld lenen op de kapitaalmarkt voor onderhoud van straten en wegen. Ze hebben te weinig geld gekregen van de gemeente.
donderdag 17 Cineac hoopt met de 'riksbioscoop' het publiek weer naar de film te krijgen: f 2,50 voor een doorlopend draaiende film.
vrijdag 18 Tot teleurstelling van het gemeentebestuur en de deelraad Zuid verklaart Cultuurminister Hedy d'Ancona het Olympisch Stadion op grond van cultuurhistorische, architectonische en stedenbouwkundige aspecten tot rijksmonument.
maandag 21 Het AMC zet een particuliere bewakingsdienst in om verpleegkundigen na de laatste avonddienst in groepjes naar het metrostation te begeleiden, vanwege de recente reeks straatovervallen.
dinsdag 22 De waarde van woningen in Amsterdam is in de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 55% gestegen.
woensdag 23 De verkeerspolitie wil dat de taximeter onder de IJkwet komt. Taxichauffeurs stellen steeds vaker overdag bij buitenlandse passagiers op de meter stiekem het duurdere nachttarief in.
donderdag 24 Het probleem van de illegale confectieateliers in de stad loopt uit hand. Justitie heeft aanwijzingen dat de georganiseerde misdaad er steeds meer bij betrokken is.
maandag 28 Op de Nieuwendijk komt een 23-jarige Duitse toerist om het leven bij een gewelddadige overval door twee Franssprekende straatrovers.

Dinsdag 29 september 1992
Veiling inboedel Gerardus Majellakerk
Na 66 jaar sluit deze maand de Gerardus Majellakerk. (Op de tekening van Max Nauta uit 1934 is de rooms-katholieke koepelkerk in de Indische Buurt acht jaar.) Vandaag is het er bomvol. Handelaren bezetten de kerkbanken tijdens de veiling van de inventaris. Religieuze voorwerpen zijn gewild. Pastoor Joop Stam ziet lijdzaam toe hoe het monumentale kerkorgel voor f 20.000,- wordt afgeslagen. "Het is heel pijnlijk. Ook al weten we al een hele tijd dat het gebouw door teruglopend kerkbezoek te groot is geworden." De Groningse horecaondernemer Henri van Wermeskerken hoop wat spullen op de kop te tikken voor een nieuw Italiaans restaurant, de Sixtijnse Kapel. "Het moet een gewijde sfeer krijgen." Verzamelaar van heiligenbeelden Gerbrand Visser wil een bod doen op een olieverfschilderij van Maria met kind. Maximaal f 600,-. Het doek, een kopie van de Italiaanse meester Grimaldi, gaat weg voor f 4250,-. Een bejaarde bezoekster kan het niet bevatten: "Ik laat hier een stukje van mijn leven achter, voor dat altaar ben ik getrouwd en mijn kinderen zijn hier gedoopt. Straks verkopen ze het bed van de pastoor nog."