50 en 25 jaar geleden: Oktober 1967 en Oktober 1992

50 JAAR GELEDEN

Oktober 1967

 

maandag 2 Op de IJdoornlaan wordt de eerste paal geslagen voor de bouw van het gereformeerde bejaardentehuis De Kimme.
dinsdag 3 De 31-jarige Margrieta V.-P. krijgt drie maanden gevangenis voor haar strooptocht door Amsterdamse winkels en warenhuizen en de mishandeling van een Hema-medewerker.
maandag 9 De Amsterdamse politieagenten zijn ontevreden over het uitblijven van een toeslag voor wisseldiensten, zoals andere ambtenaren die vorig jaar al kregen.
Op de teach-in over de toekomstige Amsterdamse binnenstad vaart architect Aldo van Eyck uit tegen gemeenteraad: "De boertjes, communistjes, christelijke-historiesjes en PvdA'tjes: het is één grote koekoeksclan tegen de vraag om iets meer speelruimte!"
woensdag 11 Drie met stenguns gewapende mannen maken f 100.000,- buit bij een overval op een bestelwagen van Van Gend en Loos achter het Centraal Station. Ze weten te ontkomen, ondanks grootscheepse politieinzet.
maandag 16 Agenten van bureau Mosveld houden zeven jongeren uit Disteldorp aan die zondagavond een buschauffeur van lijn 32 hebben mishandeld.
dinsdag 17 Een zware storm van windkracht 12 teistert ook Amsterdam. Tientallen ontwortelde bomen vallen op auto's en bovenleidingen van de tram. Op het August Allebéplein gaat een noodwinkel De Gruyter eraan. Het water van het Buiten-IJ wordt 2.40 meter beneden het gewone peil weggeblazen, waardoor er in de Oranjesluizen geen schepen kunnen worden geschut.
donderdag 19 Amsterdam krijgt de komende drie jaar extra politiebijstand: 120 marechaussees en 150 agenten.
Een karabijnschutter van de politie maakt op de Cruquiuskade een bruut einde aan het vrijheidsavontuur van een uit het gemeentelijk abattoir ontsnapt varken.
vrijdag 20 Vandaag is er geen autoverkeer op het Rembrandtplein vanwege de feestelijke opening van de winkelgalerij van Maup Caransa met 32 boetieks, een pannenkoekenrestaurant en saunabaden.
zondag 22 Meer dan 10.000 mensen nemen deel aan een stille tocht tegen de oorlog in Vietnam.
maandag 23 De Sint Olofskapel op de kop van de Zeedijk wordt door de Friesch-Groningsche Hypotheekbank geschonken aan monumentenvereniging Hendrick de Keyser, die de middeleeuwse kapel met bijbehorende huisjes wil restaureren.
dinsdag 24 De 19-jarige Engelsman Charles O'Conner, die op 10 september tijdens een vakantie in Amsterdam was betrokken bij een vechtpartij in een café aan de Zeedijk, overlijdt in het Wilhelmina Gasthuis.

Zaterdag 7 oktober 1967
Co Prins wil spelen voor Blauw-Wit
Begin oktober meldt oud-Ajacied Co Prins zich bij de voetbalclub Blauw-Wit. De temperamentvolle speler en voormalig international kocht zich twee jaar geleden vrij van Ajax, waarna hij bij de Pittsburgh Phantoms als eerste Nederlandse voetballer op Amerikaans avontuur ging. Zijn contract loopt pas over drie jaar af, maar hij wil niet meer terug naar de VS, ook al heeft hij in Pittsburgh inmiddels gezelschap gekregen van Theo Laseroms en Cees Groot. Op de foto zitten Prins en Groot (wit T-shirt) naast elkaar. Prins woont nu weer met vrouw en kind in zijn oude woning aan de Ceintuurbaan. Blauw-Wit, drie jaar geleden gedegradeerd naar de eerste klasse, is blij met zijn interesse. Probleem is alleen dat alle Nederlanders die uitkomen in de niet-erkende Amerikaanse National Professional Soccer League door de KNVB levenslang zijn geroyeerd. Prins is hoopvol, maar bondsbestuurder M.J. Jansen geeft hem weinig kans: "Hij is uitgekomen in een competitie van een verboden bond." De KNVB zal inderdaad geen toestemming geven, het levenslange royement wordt pas juni 1968 opgeheven. Co Prins komt daarna nog uit voor MVV, Vitesse en Helmond Sport, en opent vervolgens een kroeg in Antwerpen. Hij overlijdt in 1987.

 

25 JAAR GELEDEN

Oktober 1992

 

donderdag 1 Er komt een gemeentelijke kwaliteitsgids voor basisscholen, zodat ouders beter een een schoolkeuze kunnen maken voor hun kinderen.
vrijdag 2 Stadsdeel Oost wil de groei van het aantal coffeeshops een halt toeroepen: er mogen geen nieuwe meer worden geopend.
Goedkope huurwoningen zijn steeds schaarser, de Gemeentelijke Dienst Herhuisvesting luidt de noodklok.
zaterdag 3 Ondernemers op Sloterdijk eisen een verbod op de wekelijkse houseparty's in een loods op het industrieterrein Portsmuiden.
zondag 4 18:35 Een Boeing 747 van El Al stort neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Bijlmermeer.
dinsdag 6 De politie arresteert drie mannen voor plundering in flats op de plek van de Bijlmerramp. Manager J. Jongman van de Amsterdamse Poort ontkent dat er zondagavond in het winkelcentrum is geplunderd.
vrijdag 9 Enkele gedetineerden in de Amsterdamse huizen van bewaring krijgen strafonderbreking om familie of kennissen bij te staan die betrokken zijn bij de Bijlmerramp.
Op de Scholengemeenschap Reigersbos is de situatie "zeer licht ontvlambaar", door het gerucht dat een leerling zou hebben gezegd dat het goed is dat er zo veel Surinaamse slachtoffers bij de vliegramp zijn gevallen. Om een massale vechtpartij tussen leerlingen en jongeren uit de Bijlmermeer te voorkomen, vraagt de directie inzet van de Mobiele Eenheid.
dinsdag 13 De Zweedse vastgoedmagnaat Lars Magnusson trekt zich terug uit het project Larmag-toren en verkoopt de bouwgrond, maar volgens de gemeente staat de bouw in Sloterdijk van Europa's hoogste kantoortoren – 230 meter – niet op het spel.
donderdag 15 De Asva-fractie blokkeert het voorstel om aan voormalig hoofdredacteur Jérôme Heldring van NRC Handelsblad het eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam te verlenen, vanwege zijn "dubieuze staat van dienst" en "ontzettend rechtse, moralistische en conservatieve gedachtengoed".
dinsdag 20 De Raad van State oordeelt dat het Centraal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening (CBA) ten onrechte de werkvergunningen voor 23 Poolse verpleegsters aan de Vrije Universiteit heeft geweigerd.
maandag 26 Bij een inval in een illegaal naaiatelier aan de Mt. Lincolnweg in Amsterdam-Noord worden 40 illegalen aangehouden, afkomstig uit India, Pakistan en Turkije.
vrijdag 30 Een scharensliep rekent voor het slijpen van enkele beitels, boren en zagen bij de GVB f100.000,-. Zigeunerkoning Koko Petalo bemiddelt een schikking van f 65.000,-.

Donderdag 8 oktober 1992
Boekenvervalser op heterdaad betrapt
Dankzij een oplettende bibliothecaris kan de man worden ingerekend die drie kostbare boeken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek had vervangen door goedkope kopieën. De bibliothecaris ontdekte de omwisseling al in het voorjaar, waarna doorspitten van de administratie de naam van een verdachte opleverde. Er werd besloten geen huiszoeking te doen, vanwege de kans dat de boeken al waren doorverkocht, en af te wachten tot hij opnieuw langskwam.
Op 8 oktober is het zover. De man meldt zich bij de bibliotheekbalie en wil een kostbaar werk inzien. Als na afloop het titelblad blijkt te zijn verwijderd, volgt huiszoeking, waarbij de drie gestolen boeken worden aangetroffen. "Ik wilde een reserve aanleggen voor mijn oude dag", is het verweer van de boekendief.
"Alleen een kenner kan het onderscheid zien tussen de kostbare pronkstukken en de goedkope facsimile-uitgaven", legt de bibliothecaris uit. "Hij heeft zijn kopieën een authentieke uitstraling gegeven door ze te voorzien van titelbladen uit de originele versies." De drie teruggevonden werken zijn Thresoor der Zeevaert (1592), De Ongeluckige Voyage van't Schip Batavia nae den Oost-Indien (1647) en I quatro libri dell' architettura (1581). De gezamenlijke waarde is f 490.000,-.