50 en 25 jaar geleden: November/December 1967 en 1992

50 JAAR GELEDEN

 

November 1967

vrijdag 3 Er is massale vogel- en vissterfte in de Coenhaven na de illegale dumping van vijftien vaten met het zeer giftige insectenverdelgingsmiddel Endrin. vrijdag 17 De urinoircommissie van de Stadsreiniging pleit bij het stadsbestuur voor het verwijderen van 60 krullen. Wie hoge nood heeft, kan in deze moderne tijden heel goed terecht in cafés of koffiehuis.
vrijdag 24 Chef-dierenverzorger Theo de Vlieger van Artis wordt in de cabaretclub Moulin Rouge aangevallen door een van de twee leeuwinnen waarmee stripteasedanseres Cleopatra Kruiswegt optreedt. Hij was er vanwege de vergunning. Eigenaar Kees Manders weet het slachtoffer te ontzetten.
dinsdag 28 "Die grond is veel te duur voor een papierfabriek", zegt Maup Caransa na aankoop van Papierindustrie Nestelroij-Trompenburg. De productie verhuist naar een industrieterrein elders in de stad. Na sloop van de fabriek komt op het terrein op de hoek van de Amsteldijk en de Trompenburgerstraat een kantorencomplex.
dinsdag 28 Na een jaar proefnemingen voert Amsterdam als eerste gemeente de plastic huisvuilzak in, voorlopig alleen in de Westelijke Tuinsteden.

December 1967
vrijdag 1 Het tekort op de gemeentelijke begroting voor 1968 bedraagt f 94 miljoen, een record. B&W vreest dat het oploopt tot boven de f 100 miljoen. zondag 3 Zeven jongens weten na het neerslaan van een bewaker te ontsnappen uit het Lloyd Hotel, de jeugdgevangenis aan de Oostelijke Handelskade.
maandag 4 Wethouder Guus Hamm steekt om kwart over vier 's nachts het laatste restje stadsgas uit het GEB-gasleidingnetwerk aan, waarna ook de laatste twee stadssecties worden aangesloten op aardgas.
maandag 11 De 12.000 toeschouwers van de Zesdaagse van Amsterdam in de RAI worden tussen de wielerwedstrijden vergast op demonstratiewedstrijdjes door judoka Wim Ruska en bokser Bep van Klaveren.
vrijdag 22 De Amsterdamse schaatser Ernst Beets, afgelopen zaterdag nog derde op de 500 meter tijdens het Nederlands kampioenschap, wordt na een positieve dopingtest door de KNSB geschorst.
dinsdag 26 Tientallen boze Jordanezen bellende de Vara over het televisiestuk De Jordaan, gebaseerd op de toneelbewerking die Herman Bouber maakte van Israël Querido's vierdelige epos over de wijk. Ze storen zich aan het beeld van een dronkenmans- en hoerenbuurt.

Donderdag 7 december 1967

Amerikaanse verkeersprofessor lanceert omstreden wegenplan
Geen metrolijn, zoals de dienst Publieke Werken wil, maar een stadsspoornetwerk in combinatie met een sneltramnet. En om te beginnen de aanleg van zes 'citywegen' vanaf de snelwegen naar het centrum. Geef de stad een kans heet het rapport van de Amerikaanse verkeers- en stedenbouwkundige David. A. Jokinen over oplossingen voor de verkeersproblematiek in onder meer Amsterdam. De eerste twee 'citywegen' tekent hij dwars door de Kinkerbuurt en de Pijp: die twee wijken moeten worden gesloopt.
Burgemeester Ivo Samkalden reageert furieus: "Een frontale aanval op de bestaande plannen van Amsterdam!" Ingenieur De Gier, hoofd van de gemeentelijke afdeling Stadsontwikkeling, gaat nog een stap verder: "Ik zie een beeld voor me van een verpauperde Amerikaanse stad met wonen en werken langs verkeersriolen."
Maar in Het Parool vindt VVD-gemeenteraadslid Hans Gruyters dat het Plan Jonkinen een kans moet krijgen. "Hij laat zien dat de plannen van Publieke Werken – hoe verdienstelijk ook – niet alleenzaligmakend zijn."

 

25 JAAR GELEDEN

 

November 1992

zondag 9 In afwachting van een definitief monument voor de Bijlmerramp wordt er rondom een boom 'die alles zag' een tijdelijke gedenkplaats ingericht.
woensdag 11 In Artis drukt nijlpaardmoeder Tanja haar net geboren jong dood. Niet voor het eerst en daarom was Tanja aan de prikpil. Tevergeefs.
zondag 15 In Paradiso worden in een kooi enkele tientallen losse wapens uit Oost- en West-Europa geëxposeerd die worden gebruikt in de burgeroorlog in Bosnië, Kroatië en Servië.
woensdag 18 De Amsterdamse politie huurt voor f 100.000,- de Amerikaanse managementgoeroe Tom Peters in om een workshop te geven aan het hogere management over meer verantwoordelijkheid geven aan de basis.
donderdag 19 Honderd gemaskerde actievoerders van de Anti Fascistische Aktie Amsterdam verstoren in Hotel Slotania een bijeenkomst van de extreem-rechtse Centrum Democraten.
vrijdag 20 De dienst Riolering luidt de noodklok nu steeds meer kattenbezitters de inhoud van hun kattenbak door het toilet spoelen. Het grit blijft op de bodem van rioleringsbuizen liggen, waardoor het riool versteent.

December 1992
vrijdag 4 Het wijkcentrum van stadsdeel De Baarsjes wil dat het politiewijkteam Mercatorplein een speciale eenheid formeert om de drugsoverlast in de buurt te bestrijden. "Als de politie niets doet, stoppen de bewoners met hun pogingen om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren."
woensdag 9 Coffeeshop The Bulldog treft een financiële schikking met de Berlijnse student die vorig jaar juli een dwarslaesie opliep tijdens 'schermutselingen' met twee personeelsleden.
maandag 14 Bewoners van de Watergraafsmeer dienen uit vrees voor het vrijkomen van radioactiviteit bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een bezwaarschrift in tegen de vergunning voor de deeltjesversneller in kernenergie-instituut Nikhef.
dinsdag 15 Het Horeca Interventie Team valt 21 horecazaken binnen. Politie, douane en belastingdienst zijn vooral geïnteresseerd in het doen en laten van de eigenaren, die worden verdacht van belastingfraude, handel in harddrugs of vuurwapenbezit. De Vreemdelingenpolitie zet 37 illegale vreemdelingen met een strafblad direct het land uit.

woensdag 29 "Sterilisatie van dit soort grote dieren is nooit eerder gedaan," jubelt de woordvoerder van Artis na het steriliseren van nijlpaard Joop, een wereldprimeur.

Maandag 2 november 1992
Groep Joegoslavische zigeuners ongewenst bij de Gaasperplas
Een groep van 37 zigeuners die het afgelopen weekeinde is neergestreken op de parkeerplaats bij de Gaasperplas, moet van de politie vertrekken. Naar eigen zeggen zijn ze ontvlucht aan het oorlogsgeweld in Joegoslavië na een zwerftocht door Italië, Frankrijk en België in Amsterdam beland. "Het enige wat we willen is een vaste plek tot het daar weer rustig is", zegt hun woordvoerder. Politiek asiel aanvragen is geen optie, omdat de groep dan uit elkaar zou vallen. En daar voelen ze niets voor.
De groep vindt uiteindelijk een plek op Camping Zeeburg en groeit daar aan tot 65 personen. Maar als een televisiekijker uit Scheveningen in het NOS-Journaal zijn gestolen caravan herkent, is de maat vol voor de campingbaas. "Van die mensen heb ik geen last, maar ik wens geen gestolen waar op mijn camping." Het stichtingsbestuur van de camping denkt er echter anders over: de zigeuners moeten als gewone campinggasten worden behandeld, met alle daaraan verbonden rechten en verplichtingen. Bestuurslid J. Loose: "Dat de caravan waarin de familie woonde was gestolen, was die mensen niet bekend."