50 en 25 jaar geleden: Februari 1968 en Februari 1993

50 JAAR GELEDEN

Februari 1968
vrijdag 2 Bij een tramhalte op de Middenweg worden elf mensen geschept door auto die moet uitwijken en slipt. De heer W. Kartoun (72) en Cisca van Hout (21) moeten met hoofdwonden, een hersenschudding en een gebroken been in ambulances naar het ziekenhuis.
zondag 4 Een mislukte inbraak in juwelierszaak Regli in de Kalverstraat. De twee inbrekers worden gestoord door het alarm en vluchten via het naastgelegen restaurant Formosa.
dinsdag 6 Monorailsystemen, kabelbanen, vervoer te water en roltrottoirs zijn niet goed genoeg voor het vervoerstelsel van de toekomstige agglomeratie Amsterdam, aldus een uitgelekt tussenrapport van het Bureau Stadsspoorweg.
woensdag 7 Het GVB wil alle 640 conducteurs vervangen door automaten op trams en bussen, om zo jaarlijks f 5 miljoen aan loonkosten te besparen. De inzet van vliegende controleteams moet een toename van het aantal zwartrijders voorkomen.
donderdag 8 Ophef in de Bethaniënbuurt over het 'herstelplan' voor een autovrije woonwijk met veel 'lucht en ruimte'. Wat als er geen plek meer is voor de vele kleine bedrijven? Die veroorzaken immers vaak geluidsoverlast of stank. "Ik heb net een nieuwe vloer laten aanbrengen", reageert directeur Koster van Goka, een bedrijf dat met achttien personeelsleden en veel herrie suikerklontjestabletsorteermachines produceert.
dinsdag 13 In het Vondelpaviljoen vieren 2000 mensen in carnavaleske sfeer de 80ste verjaardag van variétéartieste Heintje Davids.
dinsdag 20 De zedenpolitie doet voor de zesde keer dit jaar een inval in een 'rendez-voushuis' aan de Prins Hendrikkade, waar 'gelegenheid tot het plegen van ontucht' wordt gegeven met vier minderjarige meisjes.
woensdag 21 In een volgepakt Krasnapolsky luisteren 1200 mensen naar de West-Berlijnse socialistische studentenleider Rudi Dutschke, die voor een nieuwe vorm van gewapend terrorisme pleit: "Niet tegen mensen, maar tegen onmenselijke machinerieën."
donderdag 22 "Deze kroon is een uitstekende valhelm voor de koers morgen", grapt wielrenner Peter Post, als hij in de bestuurskamer van het Olympisch Stadion wordt gekroond tot Keizer van de Zesdaagse.
vrijdag 23 Toon Hermans ontvangt uit handen van Paul van Vliet een gouden plaat voor de verkoop van 100.000 exemplaren van zijn carnavalsplaatje Mien, waar is mijn feestneus? Plaats van gebeuren is theater-restaurant De Koopermoolen van Henk Elsink in de Warmoesstraat.

Vrijdag 2 februari 1968
Tante Leen toch niet naar het Eurovisie Songfestival
Na veel wikken en wegen ziet Tante Leen af van deelname aan het Eurovisie Songfestival. "Nee, schat daar heb ik geen tijd voor", zegt ze tegen de verslaggever van Het Parool. "Vanochtend heb ik de werkster, vanmiddag ga ik met de kinderen naar een caravanshow. Vanavond neemt mijn man een paar mensen van Ajax mee te eten. Morgen ga ik naar mijn getrouwde zoon in Weesp. En zaterdag heb ik opnamen voor de AVRO."
Wat er echt aan de hand is, blijkt na enig doorvragen: de populaire zangeres durft niet. "Ik heb nooit iets geleerd, ken geen muziek lezen en geen Engels. Stel dat ik win, dat is wel leuk hoor, maar dan moet ik ook nog naar Engeland. De mensen hier beneden in het café betalen 70 cent voor een pilsje, of ik nu zing of niet. Ik verdien er niets mee, dus ze kunnen geen kritiek hebben. Maar met zo'n contract op zak, dan moet ik. Dat ligt heel anders." Het liefst staat ze gewoon achter de microfoon in haar eigen café met een poster van de Westertoren op de muur achter haar.maandag 5 Na verklaringen van personeelsleden van restaurant Formosa wordt de voormalige kok C.E.F. (36) gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte inbraak bij juwelier Regli. In de woning van de verdachte, die op de avond van de inbraak tot sluitingstijd in de restaurantkeuken rondhing, worden pandbriefjes van de Bank van Lening, marihuana en een geladen pistool aangetroffen.

 

25 JAAR GELEDEN

Februari 1993
woensdag 3 Brand in het torentje van de Sonestakoepel richt een miljoenenschade aan in de voormalige Ronde Lutherse Kerk. Het beroemde Bätz-orgel uit 1830 loopt grote waterschade op en er dreigt instortingsgevaar.
donderdag 4 De Amerikaanse architect Robert Venturi krijgt opdracht het Stedelijk Museum te verbouwen. Naar verwachting zal het museum een jaar gesloten zijn.
zaterdag 6 Maritiem archeoloog Jerzy Gwaronski wil het bij Hastings (Engeland) vergane VOC-schip Amsterdam naar Amsterdam halen. "Het kan in het IJ worden tentoongesteld in een groot aquarium of bassin."
maandag 8 Klokgelui laat horen dat de middeleeuwse Olosfkapel op de Zeedijk na restauratie weer in gebruik is genomen.
dinsdag 9 Veel Amsterdamse hondenbezitters weigeren om de drollen van hun huisdieren op te ruimen met een special poepschepje. Sinds vorig jaar is dat verplicht.
donderdag 11 Sichuan Food in de Reguliersdwarsstraat krijgt als eerste Chinees restaurant een Michelinster. "Het lijkt wel een bloemenwinkel nu", moppert eigenaar Edward Wong.
vrijdag 12 De Hotelschool Amsterdam wil het zwartwerken van studenten in de horeca beperken: ze raken oververmoeid en verwaarlozen hun studie.
dinsdag 16 Ajacied Dennis Bergkamp vertrekt niet voor f 40 miljoen naar het Italiaanse Juventus, zoals sportjournalist Rob Fleur gisteren groot in Het Parool meldde, maar gaat samen met teamgenoot Wim Jonk naar Inter Milaan. Fleur: "De ene dag krijg je schouderklopjes voor je primeur, de volgende dag bellen boze lezers je op. Zo gaat dat dan."
woensdag 17 Ruim 5000 mensen tekenen het bezwaarschrift tegen de verplaatsing van tenniscentrum Amstelpark naar de Vietnamweide in het Amsterdamse Bos.
Slecht nieuws voor het personeel van de Maggifabriek uit 1934 aan de Haarlemmerweg: de productie wordt overgebracht naar de moderne fabriek in het Limburgse Venray.
dinsdag 23 Homodok, het documentatiecentrum homostudies aan de Universiteit van Amsterdam, dient de door justitie in beslag genomen videobanden met kinderporno terug te krijgen, oordeelt de Hoge Raad..
woensdag 24 Na een storm van protest uit de buurt trekt de gemeente het plan terug om het autoverkeer in het Burgwallengebied drastisch te beperken.
vrijdag 26 De Amsterdamse politie begint met de uitzetting van criminele Marokkaanse illegalen naar hun geboorteland, acht eerder deze week, vandaag nog eens zes.

Vrijdag 26 februari 1993
Commotie rondom opgedoken hand op vrouwenborst
Aan publiek geëtaleerde borsten rondom de Oude Kerk geen gebrek. Maar het bronzen exemplaar dat februari 1993 plotseling opduikt tussen de straatkeitjes zorgt voor ophef. De tedere hand op een vrouwenborst is het vierde anonieme beeld in de stad. Eerder waren er al de man met hoed en viool in de Marnixstraat, het mannetje dat in het Leidsebosje aan een boomtak zaagt en een uit de vloer gebarsten beeld in de Stopera.
Stedelijk Beheer verwijdert de borst na klachten uit de buurt en "omdat een beeld van een vrouwenborst niet past op een plaats als het rustieke Ouderkerksplein." Kunstwethouder Ernst Bakker (D66) reageert teleurgesteld: "Dit is heel erg jammer, het was zo mooi." Collega-wethouder en partijgenoot Rick ten Have vindt dat zijn dienst zich netjes van haar taak heeft gekweten: "Ze moeten wel optreden anders wordt het een zooitje." Bakker belooft het er niet bij te laten zitten. "Als het beeld echt niet terug kan, dan hoort het op de kamer van de wethouder kunstzaken!"