50 en 25 jaar geleden: Maart 1968 en Maart 1993

50 JAAR GELEDEN

Maart 1968
dinsdag 5 De pelikaan Jason, ereburger van het eiland Rhodos, is in de stad om het toerisme naar Griekenland te promoten. Hij verblijft in de badkamer van het Hilton Hotel.
zondag 10 In het Vondelpark vieren ruim 400 Turkse en Marokkaanse gastarbeiders in een grote tent het islamitische Offerfeest.
Woensdag 13 "Als ik 'Johnson oorlogsmisdadiger' roep, doe ik dat niet om president Johnson te beledigen als wel om het systeem waar hij een exponent van is aan te vallen. Dat systeem is de oorzaak van de volkerenmoord in Vietnam", zegt schrijver Harry Mulisch op een debatavond over artikel 117 van het Wetboek van Strafrecht, dat beledigen van bevriende staatshoofden strafbaar stelt.
dinsdag 19 Fotograaf Hans Hofman gaat in het Singel tegenover het politiebureau te water om in een kikvorspak een waterfiets voort te duwen met de tekst 'Johnson oorlogsmisdadiger'. Na afloop wordt hij geverbaliseerd wegens het beledigen van een bevriend staatshoofd.
donderdag 21 Een brand in de Vinkenstraat maakt dertien mensen dakloos; een van hen breekt ook nog zijn been bij een sprong vanuit een raam op de tweede verdieping.
"Ik ben verheugd mijn nieuwe overburen te kunnen begroeten", zegt burgemeester Ivo Samkalden bij de opening van het nieuwe kantoor van de Burgerlijke Stand, bijna recht tegenover zijn ambtswoning aan de Herengracht.
maandag 25 Vijf studenten van de Vrije Universiteit krijgen boetes van f 75,- of zeven dagen hechtenis wegens het verduisteren van 55 mapjes kinderpostzegels. De werkstudenten waren bij de Stichting voor het Kind verantwoordelijk voor het verzenden van bestelde kinderpostzegels naar scholen.
dinsdag 26 "Een aardig verjaardagscadeautje." Bitter reageert Laszlo Zalai op zijn ontslag bij de voetbalclub DWS. Hij is vrijdag jarig. Het ontslag voor de Hongaar komt na een reeks nederlagen niet onverwacht.
woensdag 27 Prins Bernhard opent het Confectiecentrum op het Koningin Wilhelminaplein.
vrijdag 29 De lente is weer aangebroken - reden voor mevrouw Hijwegen om haar drie jonge chimpansees Otto, Flap en Jimmy uit te laten in een boom tegenover haar woning aan de Prinsengracht. Passerende wandelaars en fietsers vinden het prachtig.

Woensdag 6 maart 1968
Roofmoord op caféhoudster Tante Bet na twaalf jaar opgelost
Politiespeurwerk naar de diefstal en heling van pepmiddelen krijgt een onverwachte wending als een van de verdachten, de 44-jarige koopman Gerrit S., betrokken lijkt bij de mysterieuze verdwijning in 1956 van caféhoudster Elizabeth 'Tante Bet' Schevenhoven. Hij is al eens eerder veroordeeld voor moord. Ook de 52-jarige garderobemedewerker Willem van H. wordt aangehouden; hij was bevriend met de caféhoudster en heeft een fors strafblad.
De twee bekennen. Ze hadden het voorzien op het spaargeld van Tante Bet. Dat zou ze altijd bij zich dragen. Na sluitingstijd van haar café -Centraal in de Sint Jacobsstraat - kreeg ze van Willem van H. in de nacht van 16 op 17 oktober een lift naar huis, boven de zaak van echtgenoot 'Rooie Jan' in de Halve Maansteeg. Ze zou er nooit arriveren. In de Spuistraat dook Gerrit S. op van de achterbank en sloeg haar dood met een krik. De buit was nog geen f 2000,-. Het lijk begroeven ze in de duinen van Bloemendaal, aldus de mannen, maar is nooit gevonden.
 

25 JAAR GELEDEN

Maart 1993

maandag 1 Twee 14-jarige Amsterdamse meisjes zijn schuldig aan een poging tot het doden van een leeftijdsgenootje, aldus de rechtbank. Onder bedreiging van een mes dwongen ze het slachtoffer naar een afgelegen plek in het Oosterpark, waar ze haar polsen doorsneden en hevig bloedend achterlieten.
dinsdag 2 Maar liefst 70.000 passagiers gaan in de middagspits de Noord/Zuidlijn nemen, verwacht de GVB, als die er komt. Twee keer zoveel als nu met metro en sneltram tussen het Centraal Station en Amstelveen.
maandag 8 Geef touringcars meer de ruimte, zegt PvdA-wethouder Piet Jonker van Economische Zaken. "Mede dankzij het toerisme is de Amsterdamse binnenstad geen openluchtmuseum geworden, maar een levend stadshart."
dinsdag 9 De Britse schrijver Salman Rushdie doet op het Boekenbal in de Stadsschouwburg een oproep om een einde te maken aan zijn terdoodveroordeling door Iran, vier jaar geleden.
vrijdag 12 Ook het nieuwste wapen tegen zwartrijden faalt. Met de 'dataproever' (van Luud Schimmelpenninck) - een apparaat om adres en postcode na te gaan - hoopte de GVB passagiers zonder kaartje te kunnen pakken, maar die geven gewoon uit het hoofd geleerde nepgegevens op.
maandag 15 Een 38-jarige Surinaamse hoofdagente van bureau Waddenweg doet aangifte tegen een mannelijke collega die tot tweemaal toe een pistool op haar hoofd heeft gezet met de woorden: "Je weet dat ik een hekel heb aan zwarten bij de politie."
woensdag 17 Gemeenteraadslid Willem Beaux (62) van Centrumpartij '86 verschijnt voor de strafrechter wegens het bezit van 189 exemplaren van het boekje Het Zundelproces, de holocaustleugen achterhaald en 77.000 racistische pamfletten.
Het Stedelijk Museum kampt met een tekort van f 1 miljoen en moet fors bezuinigen op de uitgaven voor tentoonstellingen en publicaties.
Volbouwen van de Zuidas is niet langer taboe voor het gemeentebestuur: er mogen veel meer kantoren komen dan het huidige beleid voorstaat. De IJ-oevers zijn buiten beeld geraakt.
zondag 21 Hoofdcommissaris Eric Nordholt wil net als premier Ruud Lubbers kampementen voor criminele allochtone jongeren.
maandag 22 Stadsdeel Oost wil een einde maken aan de wildgroei van schotelantennes op de gevels: die moeten naar de daken worden verplaatst.

Dinsdag 23 maart 1993
Drama in de Vrolikstraat
"Ik heb mogelijk iemand neergeslagen", meldt een verwarde man aan de balie van politiebureau 's-Gravesandeplein, waarna hij de benen neemt. Vrij snel komen er meldingen binnen dat een meisje op weg naar school in de Vrolikstraat is doodgeslagen met een tafelpoot, de 12-jarige Turkse Zülbiye Gündüz. Zij is een buurmeisje van de man, weet de politie, die eerder die ochtend nog aan zijn deur stond vanwege geluidsoverlast.
Een klopjacht begint, ook uit vrees voor een lynchpartij door buren en familieleden van Zülbiye. Dader Rob V.V. wordt 's avonds aangetroffen in een tehuis voor daklozen in de Poeldijkstraat. Hij blijkt eerst twee andere passanten met de tafelpoot te hebben bedreigd. In de Vrolikstraat leggen buurtbewoners bloemen op de plek des onheils. Leerlingen van de Louise de Colignyschool lopen een stille tocht door de buurt voor hun schoolgenootje. Burgemeester Ed van Thijn pleit voor het sneller van straat halen van psychisch gestoorden. Het meisje wordt begraven naast haar opa in Turkije.