50 en 25 jaar geleden: April 1968 en April 1993

50 JAAR GELEDEN

April 1968
maandag 1 Koffieoorlog op de Vespuccimarkt. Koopman Piet ten Bosch (60) gaat in hongerstaking, omdat hij de koffie van Douwe Egberts niet meer onder de minimumprijs mag verkopen en de koffiebrander er alles aan doet om dat ook af te dwingen: privédetectives maken hem het leven zuur en grossiers is verboden te leveren.
dinsdag 9 Vandaag is de begrafenis van de in Amerika vermoorde dominee Martin Luther King. Op alle gemeentelijke gebouwen hangt de vlag halfstok en 's avonds is er een stille tocht.
woensdag 10 De papierfabriek Nestelroy-Trompenburg gaat sluiten "vanwege geringe levensvatbaarheid" en vraagt ontslag aan voor de 80 werknemers.
Bruine beer Frieda toont in Artis voor het eerst sinds de geboorte haar drieling aan het publiek.
donderdag 11 De laatste tussenwand van de IJtunnel in aanbouw is geslecht. Burgemeester Ivo Samkalden loopt naar het midden van de tunnel, waar de burgemeesters van de noordelijke buurgemeenten en de voorzitters van de sociaal-culturele wijkcentra uit Amsterdam-Noord hun opwachting maken.
vrijdag 12 Ruim 10.000 kijkers geven gehoor aan de oproep van Mies Bouwman om een kaartje met de tekst 'Carré is van ons' te sturen aan burgemeester Ivo Samkalden. Eigenaar Reinder Zwolsman wil van het theater af. "Als ik er maar een goede prijs voor krijg."
Judoka Wim Ruska (27) bedankt voor verdere deelname aan de nationale judoploeg. "De voornaamste reden is de afgunst van Anton Geesink", zegt de Amsterdamse wereldkampioen.
woensdag 17 De anderhalf jaar oude peuter Petrus van der Voort verdrinkt in de sloot bij zijn ouderlijke woning aan de Osdorperweg.
donderdag 18 Jeugdbendes jn West raken met elkaar slaags. Er is sprake van een ernstige mishandeling in het Eendrachtspark en een vechtpartij op het Arend Bontekoeplantsoen. Voor de mishandeling in het Eendrachtspark arresteren agenten van bureau Lodewijk van Deijsselstraat worden vier bendeleden gearresteerd. In de wijken is extra surveillance.
zaterdag 20 Beppie Visser (11) redt met benedenbuurman Cor haar broertje Klaas (6) en haar zusjes Saskia (5), Truusje (bijna 2) en Hendrika (1) uit de brandende woning aan het Borssenburgerplein.
zaterdag 27 De 48-jarige boekhandelaar P.A.C. wordt door de zedenpolitie aangehouden vanwege het bezit een partij 'aanstootgevende' Deense pornobladen.

Vrijdag 1 april 1968
Eerste bewoners Molenwijk
De eerste bewoners van het nieuwe stadsdeel Molenwijk betrekken vandaag hun vierkamerwoning in de flat Bovenkruier. Wethouder Thomas Elsenburg steekt de sleutel in het slot. Een gelukkige familie Uffen uit Oosterschot kijkt toe: vader Jan met de acht maanden jonge Mariska op zijn arm en naast hem net zichtbaar (de naamloze) moeder. Er worden ook nog cadeautjes gegeven, zoals een zilveren molentje en balkonmeubels.
"Dit is een belangrijke dag", zegt Elsenburg. "Voor het eerst wordt in deze stad een woningwetwoning van royaal formaat in gebruik genomen. En het is ook de eerste woning van een stedenbouwkundig bijzonder plan." Van bovenaf gezien staan de flatgebouwen als molenwieken rond de lagere parkeergarages.
De woningen zijn bedoeld voor beter gesitueerde jonge, kinderrijke gezinnen. De gemiddelde oppervlakte van 95 vierkante meter is uitzonderlijk groot voor Amsterdamse begrippen. Het levert Molenwijk de bijnaam 'De Goudkust van Noord' op. Jan Uffen is als uitvoerder betrokken bij de wegenaanleg nabij Molenwijk. Als buren krijgt hij vooral onderwijzers, via de Amsterdamse Coöperatieve Onderwijzers Bouwvereniging.

 

25 JAAR GELEDEN

April 1993
donderdag 1 Agenten van bureau Flierbosdreef treffen op een parkeerplaats aan de Middenweg in Ouder-Amstel een uitgebrande gestolen Opel Kadett aan met twee verkoolde lichamen.
vrijdag 9 De Nieuwe Kerk gaat intensieve samenwerken met de Hermitage in Sint-Petersburg. Het beroemde Russische museum zal voor de eerste Amsterdamse tentoonstelling, over het ruitervolk de Scythen, een bijzondere collectie goud, zilver en textiel uitlenen.
zaterdag 10 De gemeente moet ongewenste neveneffecten van het groeiend toerisme tegengaan, door te streven naar meer kapitaalkrachtige toeristen in plaats van vooral grotere aantallen, waarschuwt Cilian Terwindt van de Dienst Ruimtelijke Ordening.
maandag 12 Op het Centraal Station zijn vanaf vandaag treinkaartjes ook verkrijgbaar bij een automaat.
donderdag 15 Eigenaren van verkrotte woonschepen en half gezonken bootjes in de grachten kunnen streng optreden verwachten. Ook 'feestboten' met harde muziek zijn voortaan taboe.
vrijdag 16 De criminaliteit onder jonge drugsverslaafden in Amsterdam stijgt snel, aldus de GG en GD.
zondag 18 Op de Amstel doet een schipper van een vastlopende speedboot een lugubere ontdekking: de schroef is vastgelopen op lijk zonder hoofd verpakt in een kleed.
maandag 19 Liquidatie in de onderwereld. Een 37-jarige Amsterdammer wordt bij het Altea Hotel aan de Joan Muyskenweg doodgeschoten.
dinsdag 20 Het Rijk steekt f 1 miljard in het ondergrondse deel van de Noord/Zuidlijn met f 1,6 miljard. De bouw kan nu in 1995 beginnen en zal zeven jaar duren.
donderdag 22 Vijf leveranciers in de voedingssector gaan hun klanten in de binnenstad bij wijze van proef bevoorraden met bezorgboten in plaats van vrachtwagens.
zaterdag 24 In Artis wordt voor de eerste keer in de geschiedenis van de dierentuin een gorilla geboren. Probleempje: moeder Dafina wil haar zoon Awali niet de borst te geven.
dinsdag 27 De stadspas voor Amsterdammers met een laag inkomen werkt niet, zegt onderzoeksbureau O+S. De meeste gebruikers van de kortingspas deden namelijk al aan sport en cultuur.
De meidengroep Luv maakt een comeback in discotheek iT.
woensdag 28 Rudi Fuchs, de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum, zet er meteen flink de sokken in: het wit op de muren is vervangen door zachte kleuren en de vaste collectie is door elkaar gehusseld.

Donderdag 8 april 1993
Tumult rondom de Traintaxi
De introductie in Amsterdam van de Treintaxi verloopt uiteraard tumultueus. De eigen rijders zijn woedend, hoe beperkt de nieuwe dienstverlening ook is: treinreizigers mogen alleen vanaf Station WTC tegen een zeer voordelig aanvullend tarief gezamenlijk een Treintaxi delen naar adressen in Amstelveen. "Het is broodroof, zij rijden met subsidie en wij maar betalen voor onze auto en vergunning. Die Treintaxi komt Amsterdam niet in! Als er toch zo'n wagen komt, dan zetten we hem aan de kant!"
De situatie loopt uit de hand. De politie moet ingrijpen als TCA-rijders een Treintaxi klemrijden, de wagen beschadigd en klappen uitdelen. Uit angst voor nieuwe acties besluiten de Amstelveense exploitanten om de Treintaxi aan de kant te houden. Burgemeester Ed van Thijn is minder geduldig en kondigt fors politieoptreden aan tegen de Amsterdamse chauffeurs. Onder politiebegeleiding gaat de Treintaxi naar Amstelveen "Onze burgemeester neemt het op voor die boeren!", reageren de boze chauffeurs.