50 en 25 jaar geleden: Mei 1968 en Mei 1993

50 JAAR GELEDEN

Mei 1968

woensdag 1 De traditionele 1-mei demonstratie van de PvdA (en zeven anderel organisaties) loopt uit de hand op de Nieuwezijds Voorburgwal als jonge demonstranten brandende fakkels gooien naar het gebouw van De Telegraaf. De politie verricht negen arrestaties en er vallen zeven gewonden.
donderdag 2 De 24-jarige pensionhouder Willy Yang wordt op last van het studentendispuut Energia met zijn vrouw, 4-jarig dochtertje, drie broers en vijftien Marokkanen uit het ouderlijk huis aan de Oudezijds Achterburgwal 136 gezet.
zondag 5 Ike en Tina Turner treden op in een halfleeg Concertgebouw. Een "geweldig, feestelijk en sexy spektakel", schrijft muziekrecensent Michiel de Ruyter in Het Parool.
donderdag 9 In de Binnen Bantammerstraat neemt de politie bij vier Chinese horecazaken twaalf gokkasten in beslag. Gokken is verboden, maar werd gedoogd, mits er alleen Chinezen kwamen, maar de uitbaters houden zich niet meer aan deze afspraak.
dinsdag 14 De Griekse actrice Melina Mercouri vraagt bij De Dokwerker om steun tegen het Griekse kolonelsregiem: "Als de democratie niet hersteld wordt in mijn land, zal het Griekse volk de wapenen opnemen. Een burgeroorlog zou verschrikkelijk zijn, voor ons, voor u, voor heel Europa."
Vrijspraak voor de 42-jarige koopman J.V. Hij is niet medeplichtig aan de inbraak in het C&A-voorraadmagazijn in de Marius Bauerstraat, oordeelt de rechter. Immers, hoe zou hij met zijn beenprothese over het dak kunnen zijn geklommen?
woensdag 15 Frankrijk moet de verhuizing van het consulaat van het Museumplein naar het leegstaande Hospice Wallon aan de Vijzelgracht na een felle brand uitstellen.
vrijdag 17 Als hun auto te water raakt op de Cruquiuskade verdrinken de vier inzittenden, waaronder de hoogzwangere 20-jarige Nadia Henna Koster. donderdag 23 Een stormloop op het Amstelpark in aanleg: de Rododendronvallei is geopend. Ruim 5000 mensen vergapen zich aan de vroege kleurenpracht.
vrijdag 24 Provoraadslid Luud Schimmelpennink gaat met zijn eerste elektrisch aangedreven witkar de straat op. Het is de bedoeling dat er honderd voor algemeen gebruik in de stad komen.
zaterdag 25 Op de Dam wint vorkheftruckchauffeur J.H. Klukhuhn van het Verenigd Cargadoors Kantoor het heftruckampioenschap voor Amsterdamse havenbedrijven.
woensdag 29 Bij het Hoofdpostkantoor aan de Nieuwezijds Voorburgwal wordt de allereerste giromaat in gebruik genomen. 7

 

Dinsdag 7 mei
Officiële opening De Nederlandsche Bank
Zes jaar en vijf maanden duurde de bouw en de kosten zijn opgelopen tot f 85 miljoen. Maar vandaag is het zover: koningin Juliana opent het nieuwe gebouw van De Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein. De vorstin krijgt daarbij voor het Juliana Fonds de waarde van een baar goud in bankbiljetten overhandigd.
Buiten klinken protesten. Bankdirecteur Jelle Zijlstra snapt dat niet alle Amsterdammers blij zijn met de komst van de bank op de plek van het in 1929 afgebrande Paleis voor Volksvlijt. "Hoewel ik zelf geen Amsterdammer ben, versta ik wel iets van de bewogenheid van velerlei pleidooien ten behoeve van een andere bestemming van het Frederiksplein."
Architect Marius Duintjer moest vooral rekening houden met de veiligheid en de doorstroming van goederen en diensten. Het gebouw heeft drie ondergrondse verdiepingen met kluizen voor effecten, zilver en goud. Directeur Zijlstra wil niets zeggen over de beveiliging, behalve dit: een eventuele poging tot roof is volgens de bankdirecteur "een vrij uitzichtloos avontuur". Het gerucht dat er in noodgevallen gas kan worden ingezet tegen overvallers, noemt hij een "apocrief verhaal".

 

25 JAAR GELEDEN

April 1993

zondag 2 Jonge podiumkunstenaars bezetten Felix Meritis en eisen van directeur Steve Austen dat alle theater- en filmzalen van het voormalige Shaffy Theater weer gebruikt gaan worden.
maandag 3 De werkgroep Geef Ons Onze Rivier Terug (GOORT) wil minder ligplaatsen voor woonboten aan de Amstel, die amper nog zichtbaar is. "De Amstel is van alle Amsterdammers."
In de Bijlmerbajes rammen twee gedetineerden met een vorkheftruck een gat in het dak van de metaalwerkplaats. Ze duiken de slotgracht in, maar worden rap weer aangehouden.
donderdag 6 Minister Hedy d'Ancona opent in het badhuis aan de Zaanstraat de eerste hamam voor vrouwen in Nederland. "Een plek om jezelf te schrobben én een plek voor allochtone vrouwen om elkaar en Nederlandse vrouwen te ontmoeten."
vrijdag 7 Een aangestoken brandje maakt het grenshospitium in Zuidoost deels onbruikbaar. Een 25-tal uitgeprocedeerde asielzoekers moet tijdelijk naar de strafgevangenis Nieuwersluis.
dinsdag 11 De Amsterdamse bus-, metro- en trambestuurders staken voor een loonsverhoging van 2,5%.
woensdag 12 Hoog bezoek van onze zuiderburen. Het Belgische koningspaar Boudewijn en Fabiola gaat samen met koningin Beatrix en prins Claus op visite bij het gezin Verweij op het KNSM-eiland. Zij wonen in een complex sociale woningen rond het Barcelonaplein, ontworpen door de Belgische architect Bruno Albert. Een kopje thee zit er niet in. "Dat verbiedt het protocol", zegt gastheer Verweij.
vrijdag 14 De laatste vier weken is een grote actie gevoerd tegen criminaliteit en drugsoverlast op metrostations: 282 mensen zijn aangehouden, 382 kregen een metroverbod.
zaterdag 15 De politie roept de leden van de hardcore homoscene op om niet langer openlijk met handboeien over de Warmoesstraat te lopen.
zondag 16 In het Westelijk Havengebied verijdelt de politie een illegale houseparty. Zeventig mensen worden gearresteerd.
donderdag 20 Na de zege van Ajax in de bekerfinale tegen Heerenveen stromen de fans naar het Leidseplein. Er is alleen geen speler te bekennen, die moeten bij de feestelijke dis in een restaurant aan het Delflandplein worden weggeplukt.
maandag 24 De man die vorige op Hemelvaartsdag in Zuidoost doorzeefd met kogels is gevonden, blijkt de 34-jarige Belgische arts Danny L. te zijn, leider van een opgerolde XTC-bende.

 

Donderdag 27 mei 1993
Michael Gorbatsjov hapt een Hollandse haring weg
"Michael Sergejevitsj, je moet de haring bij zijn staart vasthouden", roept een vrouw in zijn moederstaal naar Michael Gorbatsjov bij de haringstal op het Waterlooplein. De voormalige Sovjetleider bedankt haar - de universitair docente Russisch Raja Belova - voor de tip. Op zijn derde dag in Nederland bezoekt Gorbatsjov met echtgenote Raïsa kort Amsterdam. Hij is in Nederland als voorzitter van het Internationale Groene Kruis, een nieuwe organisatie die hulp moet gaan bieden bij milieurampen.
Een rondvaartboot brengt het stel van de Stopera naar de ambtswoning van burgemeester Ed van Thijn. Na de lunch laat Raïsa zich rondleiden door het Rijksmuseum en langs de wassenbeelden van Madame Tussauds. "Om te controleren of mister Gorbatsjov daar dezelfde is als de echte", grapt haar echtgenoot.
Wel gaan ze samen naar het Joods Historisch Museum, waar ook een groepje middelbare scholieren uit Moskou een glimp probeert op te vangen. Yulia, Galina en Anna giechelen opgewonden, maar de ex-president willen ze toch echt niet terug aan de macht. "Boris Jeltsin is een groot politicus voor ons, Gorbatsjov voor het buitenland."