50 en 25 jaar geleden: Juni 1968 en Juni 1993

50 JAAR GELEDEN

Juni 1968

zaterdag 1 Luilak verloopt even onrustig als andere jaren, er zijn vele vernielingen. Op Kattenburg worden drie scholieren en een matroos gearresteerd voor fietsendiefstal en het omtrekken van verkeersborden.
donderdag 6 Een jury van dertig sportjournalisten roept Johan Cruijff in het Hilton Hotel uit tot beste voetballer van het jaar.
vrijdag 7 In de alarmcentrale van het hoofbureau van politie wordt het eerste exemplaar van de single Zesmaal 2 uitgereikt, een ode van de zingende barkeeper Joop van Os aan het nieuwe alarmnummer van de Amsterdamse politie.
woensdag 12 Als de 35-jarige schilder J.B.J.A.K. zijn ex-vriendin probeert te ontvoeren, loopt zij een hersenschudding en een gebroken nekwervel op. donderdag 13 De Nederlandse ploeg voor de Tour de France presenteert zich in het Olympisch Stadion. Kopman Jan Janssen is een van de kanshebbers op de gele trui.
vrijdag 14 Amsterdam mag de Vinkeveense Plassen dieper uitbaggeren dan 30 meter om voldoende zand te kunnen winnen voor de aanleg van de Bijlmermeer. Vinkeveen en Waverveen gaan bij de Kroon in hoger beroep tegen de vergunning, verleend door de provincie Noord-Holland.
zondag 16 Insluipers richten een enorme ravage aan in het gebouw van speeltuinvereniging Mercator aan de Admiraal Helfrichstraat. Alles is vernield: van het koffiezetapparaat tot de instrumenten van drumband Mercator. De twee parkieten van de opzichter zijn gedood.
vrijdag 21 De bepaling uit 1879 dat in Amsterdam werkzame ambtenaren in de stad moeten wonen, is herzien vanwege de woningnood. Zij mogen nu in een straal van dertig kilometer rondom het Centraal Station op zoek naar een huis.
dinsdag 25 Het bisdom Haarlem-Amsterdam van de Rooms-Katholieke Kerk gaat de twaalf parochies in de binnenstad samenvoegen en sluit zeven van de twaalf rooms-katholieke kerken. Die worden verkocht of afgebroken.
vrijdag 28 "Dit is chantage!" DWS-voorzitter Dé Stoop is laaiend als concurrent Blauw Wit zijn nieuwste aankoop, de 23-jarige Noorse voetballer Finn Seemann, probeert af te troggelen. De Noor heeft al in 1965 een intentieverklaring met Blauw Wit ondertekend.
zaterdag 29 De Rotterdamse scheepsbouwer Verolme doet een bod tussen de f 20 en f 30 miljoen op de Amsterdamse scheepswerf NDSM.

Maandag 24 juni 1968
Buit gewapende overval verstopt bij schoonmoeder
Al een dag na de overval op een geldtransport van de firma Groenpol voor de poort van de Fordfabrieken vat de politie twee verdachten in de kraag: de 30-jarige bontwerker D.A.B. en de 34-jarige werkeloze verwarmingsmonteur J.J.L. Weer drie dagen later wordt de buit teruggevonden in de kolenkit van de schoonmoeder van D.A.B. Hij complimenteert de rechercheurs met hun speurwerk: "Proficiat heren!" Het geldbusje was intussen leeg aangetroffen op het Zaanhof in de Spaarndammerbuurt (zie foto). De beide mannen bekennen de overval, de diefstal van twee vluchtauto's en de aankoop van een revolver van een Amerikaanse soldaat.
Knap is de prestatie van de Amsterdamse recherche zeker. Zij beschikte slechts over een vaag signalement. De twee daders droegen donkere pantalons en donkere jacks en een van hen had een donkerblond ringbaardje. Meer konden chauffeur R. Nieuwstad en bijrijder T. van Remmen van de geldwagen niet vertellen. De buit bleek overigens aanzienlijk kleiner dan eerst werd gedacht: f 135,-. Een deel van de lonen en vakantiegeld was al voor de overval afgeleverd.

 

25 JAAR GELEDEN

Juni 1993

woensdag 2 Duizend extra cellen heeft Amsterdam nodig om alle verdachten te kunnen opsluiten, zegt hoofdcommissaris Eric Nordholt.
vrijdag 4 Stakende GVB-buschauffeurs houden in Zuidoost bussen van streekvervoermaatschappij NZH tegen. Die zouden zich niet aan de afspraak houden om binnen de stadsgrens geen passagiers op te pikken en alleen op de eindhalte te stoppen.
dinsdag 8 Ook het gevangenispersoneel van de Bijlmerbajes legt het werk een uur stil in het kader van de ambtenarenactie voor een loonsverhoging van 2,5%.
woensdag 9 Op de Wallen wordt na bedreiging met een mes van een cafébezoeker Nico B. aangehouden, de man die in 1983 de Antilliaanse jongen Kerwin Duijnmeijer heeft doodgestoken.
donderdag 10 Amsterdamse drugsgebruikers zijn tussen 1986 en 1992 uit angst voor aids veel minder spuiten van elkaar gaan lenen, blijkt uit onderzoek van de GG&GD.
zaterdag 12 "Amsterdam zal tweemaal zo veilig, tweemaal zo schoon en tweemaal zo leefbaar worden als de ambtelijke diensten beter met elkaar gaan samenwerken", belooft burgemeester Ed. van Thijn.
maandag 14 In de Onze Lieve Vrouwesteeg (tussen Nieuwendijk en Damrak) leggen stadsarcheologen de resten bloot van de 14de-eeuwse Onze Lieve Vrouwe Kapel.
woensdag 16 De uitbreiding van het Stedelijk Museum staat volgens het gemeentebestuur op het spel. Het ontwerp van architect Robert Venturi is f 40 miljoen duurder dan 7000 m2 groter dan in het programma van eisen staat.
vrijdag 18 De Amsterdamse vreemdelingenpolitie wil de werkdruk en de wachtlijsten verminderen door buitenlanders uit de Europese Unie sneller een verblijfsvergunning te verlenen.
dinsdag 22 Vanwege de ambtenarenstaking wijkt B&W uit naar restaurant Rosarium in het Amstelpark.
woensdag 23 De overlast op de metrostations is in de afgelopen twee maanden sterk afgenomen, dankzij intensieve controles. Meer dan 200 wapens zijn in beslag genomen en 500 processenverbaal opgemaakt.
dinsdag 29 Het Rijksmuseum opent een uur later, omdat de medewerkers het werk neerleggen in het kader van de ambtenarenacties.
woensdag 30 De peperdure operaproductie Aïda in de RAI olifanten, kamelen en duizend medewerkers oogst vernietigde recensies. "Het Tsjechische orkest en het koor trekken als een kudde neushoorns door de partituur en de 'beroemde' leadzangers' blijken schmierende anonimi."

Woensdag 9 juni 1993
Aanpak verkrotte woonboten
De half gezonken woonboot in de Nieuwe Keizersgracht is de bewoners al jaren een doorn in het oog. Sinds het vertrek van de laatste bewoner, een Italiaanse kunstenaar, probeert de buurt de gemeente ertoe te bewegen de rotte ark weg te slepen. Nu is het dan zover. De woonark is het eerste scheepswrak dat wordt geborgen in het kader van de gemeentelijke actie 'Orde op het water'. Nog twintig andere wrakken worden verwijderd . (Foto: boot op de Amstel, enkele jaren eerder.)
Hoeveel verwaarloosde en verkrotte woonboten in de grachten liggen, is onduidelijk. Rayoncontroleur A. Langedam van de Sluis-, Brug- en Havengelddienst vreest dat een derde van de stalen woonschepen in zo'n slechte staat verkeert dat een strenge winter noodlottig kan zijn. De onderhoudscontrole is een farce. "De gemeentewet schrijft voor dat boten met een vergunning verplicht zijn om de drie jaar een gemeentelijke onderhoudscontrole te laten uitvoeren. Maar de laatste was acht jaar geleden, net voordat de laatste controleur met pensioen ging." Naar zijn schatting liggen er in totaal ruim 4000 woonboten in Amsterdam afgemeerd, 1000 meer dan de gemeentelijk opgave.