50 en 25 jaar geleden: Juli 1968 en Juli 1993

50 JAAR GELEDEN

Juli 1968

maandag 1 De nieuwe fontein op het Frederiksplein is op zomerse dagen een populair pierenbadje. Als er veel kinderen in badderen, ververst de Dienst Beplantingen dagelijks het water.
De Taxi Centrale Amsterdam betaalt alle boetes terug die taxichauffeurs krijgen voor dubbel parkeren en het overtreden van stopverboden.
woensdag 3 Beeldhouwer Nico Onkenhout onthult zelf zijn standbeeld van koningin Wilhelmina bij het nieuwe Confectiecentrum. Volgens de Raad van Beheer is er niemand van het Koninklijk Huis aanwezig omdat het geen openbare onthulling betreft.
donderdag 4 Bij een schoonmaakactie op het Waterlooplein verwijderen stadsreiniging en politie 26 wrakkige bestelwagens en de goederen van handelaren in en rondom de auto's.
vrijdag 5 In Artis kruipt voor het eerst in Nederland een flamingo uit het ei.
woensdag 10 Het gemeentebestuur protesteert bij Gedeputeerde Staten van Noord-Holland tegen de bouwverboden, die zijn opgelegd na de hogere prognose van geluidshinder door het groeiende vliegverkeer bij Schiphol.

zaterdag 13 Na hun tweede voorstelling in Carré zijn prima ballerina Margot Fonteyn en haar Russische danspartner Rudolf Nurejev eregast op een groot feest van tabaksfabrikant en kunstverzamelaar Alex Orlow in zijn huis aan de Apollolaan.
woensdag 17 Acteur Leen Jongewaard vertrekt bij Toneelgroep Centrum; hij doet liever een soloprogramma met "liedjes en praatjes".
donderdag 25 Johnny Jordaan denkt erover van Antwerpen terug te keren naar Amsterdam, nu zijn platenmaatschappij het laatste deel van zijn belastingschuld heeft betaald.
In het Olympisch Stadion wordt Jan Janssen gehuldigd, die afgelopen zondag als eerste Nederlander de Tour de France heeft gewonnen.

Woensdag 3 juli 1968
Hortus verkeert in 'lamentabele toestand'
De Universiteit van Amsterdam zit in financiële nood en de bijna 300 jaar oude Hortus Botanicus is het kind van de rekening. De universiteit trekt veel studenten, maar krijgt hetzelfde bedrag aan rijkssubsidie als alle andere instellingen: f 30 miljoen. Studentenaantallen bepalen (nog) niet de hoogte van het bedrag. "De universitaire prioriteiten worden bepaald door directe noden", verdedigt Hortus-directeur en hoogleraar bijzondere plantkunde Adriaan Meeuse het universitaire beleid. Al een paar jaar is hij op zoek naar een goede financiering van de Hortus, die na de sluiting en sloop van de bouwvallige tropische kas in een lamentabele toestand verkeert. Op de plek waar ooit de bloeiende Victoria Regia duizenden Amsterdammers lokte, staan nu Afrikaantjes in een onderhoudsvriendelijk bloemperk. Toch heeft hij weinig goede woorden over voor de inzamelingsactie van Truus Wijsmuller-Meijer. "Ik vind het in principe onjuist om ten behoeve van de universiteit te gaan bedelen bij de bevolking." Blij met het geld is hij wel.

25 JAAR GELEDEN

Juli 1993


donderdag 8 Aannemingsbedrijf Ballast Nedam wil honderden werkloze allochtonen uit de Bijlmer in dienst nemen, op voorwaarde dat het bedrijf de komende vijftien jaar tijdens de renovatie van de wijk ten minste de helft van alle bouwopdrachten krijgt.
vrijdag 9 Herman Brood begint in de GVB-tramremise aan het beschilderen van een tramstel. Een plan heeft hij niet. Wel weet hij dat er een straaljager op komt. "Zo'n vliegtuig geeft zekerheid!"
zondag 11 Twee kaartcontroleurs worden in tramlijn 12 ter hoogte van de halte Van Baerlestraat door een zwartrijder neergestoken. De dader vlucht het Vonderpark in, waar agenten later zijn jas en het mes vinden.
dinsdag 13 Het raadslid Roel van Duijn heeft na een afgekeurde bouwaanvraag toch een hogere dakkapel op zijn woning laten zetten dan in de rest van de straat.
donderdag 15 De gemeente verkoopt voor f 46 miljoen al haar aandelen in Hoogovens IJmuiden. Amsterdam was sinds 1918 aandeelhouder.
maandag 19 De politie treft in een woning aan de Pieter van der Werfstraat een in plastic verpakte dode aan.
dinsdag 20 "Ze dachten even dat ik de dader was", lacht de Engelse pornoacteur Mike Freeman als hij in de Leidsestraat met een messteek een gewapende overvaller heeft uitgeschakeld, die zijn pistool op het hoofd van een agente zette. "Hadden die agenten me bijna nog neergeschoten."
woensdag 21 De gemeenteraad stemt in met de privatisering van de GG&GD. Uitgezonderd zijn de wettelijke, gemeentelijke verantwoordelijkheden, zoals jeugdzorg, rampenbestrijding en epidemiologisch onderzoek.
donderdag 22 De Hortus Botanicus ontslaat vanwege bezuinigingen vier van de zeven tuinmannen.
dinsdag 27 Veel amsterdammertjes zullen bij wegwerkzaamheden uit het straatbeeld van de binnenstad verdwijnen in de komende jaren. Ze zijn overbodig of worden vervangen door andere paaltjes.
woensdag 28 De iepenziekte heeft dit jaar al 200 iepen geveld. De gemeente ziet geen kans om alle aangetaste bomen te rooien, waardoor de schimmel die de ziekte veroorzaakt zich kan blijven verspreiden.
donderdag 29 Het voorbestaan van de Bibliotheca Philosophica Hermetica aan de Bloemgracht is in gevaar. De belastingdienst wil f 5 miljoen en legt beslag op de kostbare boekencollectie van eigenaar Joost Ritman.

Woensdag7 juli 1993
Niks meer te doen tegen komst verfoeide hotelboot
"Dat ding is vreselijk. Het zou een schandaal zijn als het er komt", briest PvdA-raadslid Eberhard van der Laan in de raadscommissie over de komst van een grote hotelboot in het Oosterdok. En als het "drijvende flatgebouw" van 110 meter lang en vier verdiepingen hoog toch aanmeert naast het eveneens drijvende Chinese restaurant Sea Palace, heeft Bert Holvast van GroenLinks er "alles voor over" om hem zo snel mogelijk weg te laten slepen. VVD-raadslid Ton Hooijmaijers vindt de boot ook niet fraai, maar zegt hij, de beslissing is nu eenmaal genomen en de vergunningen zijn verstrekt. Niks aan te doen.
De vergunning is inderdaad in de vorige raadsperiode verleend. De illegale hotelboten achter het Centraal Station werden aangepakt en slechts één hotelboot mocht blijven liggen. De gelukkige exploitanten besloten meteen om hun oude Amstel te vervangen door een nieuw en groter exemplaar. Volgens Het Parool zit Amsterdam er voor jaren aan vast. "Als de boot de moeilijke reis over het IJsselmeer tenminste overleefd."