50 en 25 jaar geleden: Augustus 1968 en Augustus 1993

50 JAAR GELEDEN

Augustus 1968

donderdag 1 Scheepswerf G. de Vries Lentsch vraagt surseance van betaling aan en ontslag voor de 60 personeelsleden. Op de werf aan de Grasweg zijn de koninklijke jachten Piet Hein en De Groene Draeck gebouwd.
vrijdag 2 Het Leger des Heils bevordert 'majoor' Alida Bosshardt (55) tot luitenant-generaal. "Ik blijf voor de mensen gewoon Majoor Bosshardt."
donderdag 8 "Ik had die zak drie weken geleden al zien drijven in de Sloterplas." De 42-jarige plaatwerker B. Sluyter ontdekt bij het schoonmaken van de walkant van de jachthaven de gruwelijke inhoud: een babylijkje.
dinsdag 13 Een zware klap voor de afdeling Amsterdam van de Nederlandse Bond van Postduivenhouders: door een zware wolkbreuk boven België overleven ruim 5000 van de 9000 jonge wedstrijdduiven hun eerste vlucht van het Franse Tergnier naar Amsterdam niet.
woensdag 14 Maup Caransa krijgt goedkeuring voor de bouw van een mammoetpand aan de Jodenbreestraat.
vrijdag 16 Expeditiebediende Henk Horstman (22) en gasfitter Herman Schutsler hopen over enige weken op de brommer te vertrekken voor een reis rond de wereld. Dat waren ze vorig jaar al van plan, maar toen werd de brommer van Herman gestolen. Nu kunnen volgens Herman alleen de trouwplannen van zijn verloofde nog roet in het eten gooien.
zaterdag 17 Burgemeester Ivo Samkalden voert in zijn ambtswoning een bespreking over de recente geweldsincidenten waarbij Surinamers betrokken waren. Een van zijn gesprekspartners is de gevolmachtigde minister van Suriname Walter Lim A. Po.
maandag 19 Amsterdam gaat naar Amerikaans voorbeeld een crisiscentrum openen, met 24 uur per dag snelle psychische hulp bij crisissituaties.
zaterdag 24 Bij het ANWB-gebouw op het Museumplein arriveren twee bussen met Nederlandse toeristen uit de Tsjechoslowaakse hoofdstad Praag. Ze zijn geëvacueerd vanwege de inval door het Warschau Pact in het land.
dinsdag 27 Heineken maakt de overname bekend van de Amstel Brouwerij. Zowel de brouwerij aan de Mauritskade als het biermerk blijven voortbestaan, zegt de nieuwe eigenaar.
Op de Dam worden twee minuten stilte gehouden tegen de door de Russen neergeslagen Praagse Lente. Ook trams en bussen staan stil uit solidariteit met de Tsjechoslowaken.

Donderdag 8 augustus 1968
Woeste Waldy zoekt ruzie
Een ruzie in café Joke's Place (hoek Zeedijk/Sint Olofssteeg) loopt uit op een drama met twee doden en drie gewonden. Het begint als "de uit Suriname afkomstige" Waldy F. (34) binnenkomt, volgens een ooggetuige stijf van de drugs. Aan de bar zitten de 20-jarige matroos Johan Bijleveld en de 19-jarige Johanna Sipkema-Koopmans. Waldy zoekt ruzie, geeft eerst de matroos een klap en daarna ook Johanna omdat ze hem een lafaard noemt. Als zij Waldy blijft uitschelden, steekt hij haar met een bajonet in hals en borst. Dodelijk gewond wankelt Johanna naar buiten, gevolgd door Johan en Waldy, die de matroos doodschiet. Hij maakt nog twee gewonden en verschanst zich dan in zijn woning in de Sint Olofssteeg. Na een uur dringen agenten de woning binnen. In de keuken ligt Waldy, gewond door een politiekogel en twee zelf toegebrachte steekwonden. Hij heeft ook nog een kopje zoutzuur gedronken, maar is buiten levensgevaar. Per brancard wordt 'Woeste Waldy' afgevoerd.

 

25 JAAR GELEDEN

Augustus 1993

maandag 2 Wijkcentrum d'Oude Stadt vraagt de gemeente om een nachtelijk vaarverbod voor de pleziervaart: de geluidsoverlast is te groot.
dinsdag 3 Een groot deel van de bestrating in de binnenstad verkeert in deplorabele toestand. Opknappen kost zo'n f 25 miljoen.
woensdag 4 Filmproducent Fred van Kuijk vindt in een tot voor kort gesloten Russisch filmarchief unieke filmbeelden van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam.
vrijdag 6 De Hortus Botanicus stelt de opening van de nieuwe drieklimatenkas door koningin Beatrix later deze maand uit. "Er is wat onrust met de fiscus", zegt voorzitter Helena Heyning van het interim-bestuur. "In die sfeer willen we de koningin niet ontvangen."
maandag 9 Peter Langendijk laat beslag leggen op restaurant Le Garage van Joop Braakhekke en diens privébezittingen. De directeur van luchtvaartmaatschappij Air Holland wil zijn lening van f 1 miljoen terug.
dinsdag 10 In de Constantijn Huygensstraat raken vijf mensen gewond door een vallende iep, onder wie een baby van acht maanden (die negen dagen later aan zijn verwondingen overlijdt).
woensdag 11 Gedeputeerde Staten van Noord-Holland gaan akkoord met de bouw van een nieuw voetbalstadion in Zuidoost.
vrijdag 13 Zware criminelen hebben via een netwerk van ondernemingen de drugshandel, de porno- en seksindustrie en de speelautomaten-business goeddeels in handen, blijkt uit een geheim politierapport.
zaterdag 14 Een inval door de narcoticabrigade bij een manage in Amsterdam West levert een recordvangst op aan 1,6 miljoen xtc-pillen, een miljoen neppillen en 109 vaten grondstoffen. Totale waarde: f 60 miljoen.
vrijdag 20 VVD-leider Frits Bolkestein vindt het "zo bizar" dat het bevolkingsregister allochtonen niet naar hun verblijfstatus mag vragen, zegt hij na een werkbezoek aan de Amsterdamse politie.
maandag 23 De explosieve groei van het aantal cafés en restaurant in de binnenstad is voorbij, nu de economie is ingezakt en de Amsterdammers hun geld anders besteden.
woensdag 25 Het heaterfestival De Parade mag vier dagen langer openblijven in het Martin Luther Kingpark. Na de verregende zomer kunnen de artiesten zo nog wat verdienen. Ze kunnen trouwens geen kant op, want de wagens zitten muurvast in de modder.

Woensdag 4 augustus 1993
Directeur Henk van Os wil een breder publiek in het Rijksmuseum
Kaskrakers als de Rembrandt-tentoonstelling De Meester en zijn werkplaats vorig jaar, die hoeven van Rijksmuseum-baas Henk van Os niet meer zo. Grote exposities trekken wel veel publiek naar de 'nationale schatkamer', maar brengen te weinig culturele verdieping om mensen uit alle sociale geledingen te interesseren. "Het lijkt nu een uitputtingsslag te worden en het effect wordt langzamerhand zichtbaar. De mensen raken langzamerhand aan het einde van hun krachten door een kunstmatig hooggehouden overdaad aan bijzondere publiektrekkers", zegt Van Os in Het Parool. Het zou het beter zijn "als mensen vanzelf naar binnen drentelen", toeristen én stadsbewoners. "We moeten veel meer vertrouwen op de permanente aantrekkingskracht die Amsterdam van nature bezit." Het museum moet de stad meer opzoeken, zoals het dichtbijgelegen Museumplein, en aansluiting zoeken bij typisch Amsterdamse waarden als vrijheid en tolerantie.