50 en 25 jaar geleden: September 1968 en September 1993

50 JAAR GELEDEN

September 1968

donderdag 5 De stichting Blijvend Jordaan en omgeving vraagt het stadsbestuur om braakliggende bouwterreinen schoon te maken en lompen- en metaalbedrijven zonder vergunning en autosloopbedrijven te sluiten.
vrijdag 6 Bij een inval op grond van de Opiumwet in een huis aan de Boomstraat en een woonark aan de Lijnbaansgracht, beide eigendom van kunstenaar M.B.S. (52), worden 48 jongens en meisjes aangehouden, bijna allemaal minderjarig.
donderdag 12 Op kleuterschool De Leeuwerik in de Rhijnvis Feithstraat koopt Pipo de Clown de eerste set wenskaarten van de jaarlijkse UNICEF-kaartenactie.
vrijdag 13 Choreograaf Rudi van Dantzig heeft bij terugkeer uit Monte Carlo groot nieuws: de Russische balletdanser Rudolf Nurejev gaat in januari zijn ballet Monument voor een gestorven jongen dansen bij het Nationaal Ballet.
maandag 16 Wethouder Guus Hamm plaatst langs de trambaan op het Leidseplein bij wijze van test de eerste 'eierkoeken': witte bolle schijven die als verkeersgeleiders op het wegdek naast een tram- of busbaan liggen.
dinsdag 17 Burgemeester Teuvo Ara van Helsinki is op bezoek in Amsterdam voor de 'Helsinki Weken' en heeft voor Artis de rendieren Lars en Katja meegenomen.
zaterdag 21 Hommeles op het Zaandammerplein. Eerst is er een schietpartij met gewonden en enkele uren later belagen buurtbewoners een autochauffeur. Een week geleden was er ook al een vechtpartij met hamers en kettingen. Een en ander lijkt te maken te hebben met een vete tussen oorspronkelijke buurtbewoners en nieuwkomers uit Kattenburg.
zondag 22 Drie jongens (R.V. (7), J.H. (10) en R.K. (10) slaan aan het joyrijden met enkele vorkheftrucks in de Coca Cola-fabriek aan de Joan Muyskensweg.
dinsdag 24 PSP-raadslid Saar Boerlage en tien jongeren protesteren bij de opening tegen de komst van Mobil Oil in het Westelijk havengebied. Ze worden afgevoerd door de politie.
woensdag 25 Brigitte Vloeimans (19) uit de Willem Beukelsstraat is uitgeroepen tot Miss Rivièra, tijdens haar vakantie in het Italiaanse Cesenatico. Brigitte werkt in een souvenirwinkel op het Damrak en heet eigenlijk Hennie.
vrijdag 27 Vijf Rijksloodsen hebben steekpenningen aangenomen van twee rederijen om zeeschepen met meer sleepboten dan nodig van de sluizen in IJmuiden naar Amsterdam te loodsen, blijkt uit politieonderzoek.

 

Dinsdag 3 september 1968

Kort geding om voetbalschoenen Johan Cruijff
'Cruijffie' zelf krijgt de president van de Amsterdamse rechtbank niet te zien, de jonge Ajacied is opgeroepen als reserve voor het Nederlands elftal. Maar zijn Puma-voetbalschoenen zijn wel in de rechtszaal. Het Amsterdamse talent speelt er niet meer op sinds januari, ondanks zijn contract met het sporthuis van oud-tafeltennisser Cor du Buy. Die contractbreuk is reden voor Du Buy om beslag te laten leggen op de gage van de voetballer. Met het kort geding hoopt Cruijff de beslaglegging ongedaan te krijgen.
"Johan heeft het last van moeilijke voeten, hij kan niet langer op de Puma-schoenen spelen. Ajaxtrainer Rinus Michels heeft hem dit ook verboden", zegt Cruijffs advocaat. Het sporthuis onderstreept dat Puma maatwerk kan leveren: "Maar de hele wereld moet blijkbaar buigen als Ajax iets voorschrijft." Rechtbankpresident mr. Ubbo Stheeman stelt vast dat de voetballer op meer geld uit is, meer niet. "Dan wenst hij die schoenen wel te dragen." Een week later volgt de uitspraak: het beslag op de gage van Johan Cruijff blijft gehandhaafd.

 

25 JAAR GELEDEN

September 1993

woensdag 1 Geen balletje-balletje en geen openlijk gebruik van harddrugs op straat meer, stelt B&W voor in de Algemene Politieverordening.

donderdag 2 Bijna 60% van de Amsterdamse negenjarige schoolkinderen kan niet zwemmen. Sinds de gemeente de bekostiging van het schoolzwemmen in 1985 heeft overgenomen van het Rijk is er sterk op bezuinigd.
vrijdag 3 "Ik kan er niet meer tegen. Zij hebben gewonnen. Ik heb helemaal niks meer." Winkelier Henk Strube was zeven jaar geleden een van de pioniers van winkelcentrum De Amsterdamse Poort, maar twintig inbraken en drie gewapende overvallen sluit hij nu zijn lampenzaak.
zaterdag 4 Tweehonderd Amsterdammers feliciteren in Het Parool per paginagrote advertentie het met sluiting bedreigde Prinsengracht Ziekenhuis met het 150-jarig bestaan.
maandag 7 Op de Vrije Universiteit zijn de afgelopen jaren meer dan vijfhonderd kunstwerken verdwenen met een gezamenlijke waarde van f 1 miljoen.
dinsdag 8 Stadsdeel Westerpark wil een autoloze milieuwijk aanleggen op het terrein van de voormalige gemeentewaterleiding. VVD-deelraadslid Arjen Rijpkema is er niet zo blij mee: "Volstrekt onmogelijk, oncontroleerbaar en discriminatie van de autobezitter! Een prestigeproject van GroenLinks en de PvdA."
zaterdag 11 Skinhead Nico B., die tien jaar geleden de Antilliaanse jongen Kerwin Duijnmeijer doodstak op de Dam, wordt na een steekpartij in een café op het Kadijksplein aangehouden.
vrijdag 17 Valse meldingen en pesttelefoontjes naar het alarmnummer 06-11 van de Amsterdamse hulpdiensten kunnen met ingang van vandaag worden getraceerd.
woensdag 22 Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zegt nog eens f 950 miljoen toe voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn, bovenop de eerdere Rijksgarantie van f 1,2 miljard.
donderdag 23 In het Wertheimpark wordt een nieuwe versie van het eerder dit jaar vernielde spiegelmonument Nooit meer Auschwitz onthuld.
dinsdag 28 "Straten en pleinen verloederen in toenemende mate en liggen erbij zoals het stadsbestuur is georganiseerd: chaotisch, tijdelijk en toevallig", signalkeert Ab Oskam, directeur van de dienst Ruimtelijke Ordening. "Niemand neemt de regie. De verloedering neemt hand over hand toe."
woensdag 29 Verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden wil dat de naam van het treinstation Amsterdam-Bijlmer wordt veranderd in Nieuw-Amsterdam. "De Bijlmer heeft een negatieve klank bij veel Nederlanders."

Donderdag 9 september 1993
Actiegroep bekladt foto Inez van Lamsweerde
"Normaal hangt een foto als deze in de cabine van een vrachtwagen", weet fotografe Inez van Lamsweerde dinsdag 7 september bij de nachtelijke installatie van haar foto van twee wijdbeens zittende pin-ups onder het beweegbare deel van de Hortusbrug over de Nieuwe Herengracht. "Er zit ook iets pesterigs in, de brug blijft maar twee minuten open. Maar de brutale blik van het rechtermeisje is adembenemend. Dit is een beeld dat blijft rondzingen in je gedachten." Vrijdag opent wethouder Ernst Bakker het nieuwe openbare kunstwerk.
Maar donderdagnacht bekladt de anti-seksistische actiegroep De Schone Waakster toe het kunstwerk vanaf een bootje met zwarte verf. Het is belachelijk dat de gemeente opdracht heeft gegeven voor zo'n pornografisch project, vinden de vrouwen. Van Lamsweerde reageert geschokt: "Deze actie is zo ondoordacht en respectloos. Het kunstwerk heeft niet eens de kans gehad zichzelf te bewijzen. Ze hebben zich gebaseerd op een montagefoto in de krant. Niemand heeft nu kunnen ervaren hoe het is: het geluid van de brug die langzaam open en dicht gaat, de adembenemende weidsheid ter plekke en de monumentaliteit van het beeld."