50 en 25 jaar geleden: Oktober 1968 en Oktober 1993

50 JAAR GELEDEN

Oktober 1968


dinsdag 1 Drie Amsterdamse brandweerwagens op weg naar Holysloot om het vrijwillige brandweerkorps te assisteren bij het blussen van een brand in een boerderij, lopen vast in de door zware regenval drassig geworden polderbermen.
donderdag 3 De gemeenteraad gaat akkoord met een nieuwe lijst van 6891 beschermde monumenten. De lijst is uitgebreid, maar vijf panden die op de route liggen van het te bouwen metrotracé zijn geschrapt.
zaterdag 5 In de Boerensteeg in de Bethaniënbuurt opent vandaag de 500ste kinderspeelplaats van de stad.
maandag 7 President Diori Hamani van Niger maakt in gezelschap van vertegenwoordigers van Amsterdamse handelshuizen een rondvaart langs de houthavens, cacaopakhuizen en de IJ-tunnel.
dinsdag 8 Op het Rembrandtplein wordt onder grote belangstelling de complete inventaris geveild van cafetaria Ruteck's, dat plaats maakt voor hamburgerrestaurant Wimpy.
woensdag 9 Provo-raadslid Iréne van de Weetering vraagt schriftelijk opheldering aan de burgemeester over het gerucht dat het nieuwe gebouw van De Nederlandsche Bank is uitgerust met acht krachtige waterkanonnen, die bij onlusten rondom het bankgebouw kunnen worden ingezet.
vrijdag 11 De Binnenlandse Veiligheidsdienst start een onderzoek naar de herkomst en betekenis van twee in het Russisch geschreven briefjes, die een klant van het postkantoor in de Courbetstraat heeft aangetroffen in de briefkaartenautomaat.
dinsdag 15 Drie bewoners van de Descartesstraat verdrinken als ze met hun auto te water raken in het Singel bij het Spui.
woensdag 16 Een primeur in het Vondelpark: met ingang van deze herfst worden de gevallen bladeren van de paden verwijderd met een 'bladerblazer'.
maandag 21 De alleenstaande melkhandelaar Reyer Royé (78) wordt dood in zijn winkel aangetroffen met een ingeslagen schedel.
donderdag 24 In de binnenstad raakt de politie slaags met jongeren die demonstreren tegen de onderdrukking en terreur in Mexico en tegen de rechtsvervolging van de bezetters van het Mexicaans consulaat eerder deze maand.
zaterdag 26 Ruim 15.000 wandelaars van wandelverenigingen, sportclubs en scholen uit heel Nederland vertrekken vanaf het Marine-etablissement voor de IJtunnelmars. Na afloop nemen ook nog eens 92.000 geïnteresseerden een kijkje in de nieuwe tunnel.
woensdag 30 Officiële opening van de IJtunnel door koningin Juliana.

Woensdag 9 oktober 1968

Kunstenaars komen in actie tegen kitscherige kopieerdrift
"Velen verdienen aan die namaak-Lieverdjes, maar als maker ontvang ik niks." Beeldhouwer Carel Kneulman is een van de ondertekenaars van de petitie waarin een groot aantal kunstenaars vraagt om bescherming van hun beeldrecht. De auteurswet van 1912 is verouderd, zeggen zij, omdat die een uitzondering maakt voor "werk hetwelk blijvend op of aan de openbare weg is gemaakt". Kneulman: "Minderwaardige en kitscherige afbeeldingen van mijn Lieverdje worden in allerlei materialen vervaardigd en op de markt gebracht." Hij zag een kopie "zo foeilelijk, dat ik me ervoor zou schamen als ik de maker zou zijn", bij kunsthandel Pieter Breughel in de Kalverstraat. "Ze hebben zelfs het beeld gefotografeerd met een leuke blote meid ervoor en er een legpuzzel van gemaakt!" Hij wil wettelijk geregeld zien dat alle commerciële ideeën vooraf aan hem worden voorgelegd. "Een percentage van de opbrengst kan dan in een potje voor de Amsterdamse lieverdjes." Foto: Kneulman (kindje op de schouders) bij de onthulling van het Lieverdje op 10 september 1960 in gesprek met burgemeester Gijs van Hall en Parool-journalist Henri Knap.

25 JAAR GELEDEN

Oktober 1993

maandag 4 De vijftien olifanten van het American Circus trekken dwars door de stad van het Centraal Station naar het Stadionplein. In het megacircus met drie pistes zijn televisieopnamen voor Joop van den Endes Sterrencircus.
dinsdag 5 Het bod van vliegtuigbouwer Boeing aan de slachtoffers van de Bijlmerramp is te laag, zegt landsadvocaat Dick Bouma. "Het bedrag is slechts een kwart van de vergoeding als het toestel in Amerika was verongelukt."
woensdag 6 Ajax heeft een diëtiste aangenomen om het eetpatroon van de spelers te verbeteren. Dat is broodnodig, zegt zij. "Maar ik verwacht niet dat de jongens nu meteen cafetaria's gaan afzweren en overstappen op zuurdesembrood met hüttenkäse."
donderdag 7 De Marokkaanse gemeenschap moet zelf in actie komen tegen de criminaliteit onder jongeren, stelt Abdou Menebhi van het Komitee Marokkaanse Arbeiders. Imams en mensen als de Ajacied Tarik Oulida kunnen daarin een rol spelen.
vrijdag 8 De Amsterdamse zanger van het levenslied Manke Nelis overlijdt op 73-jarige leeftijd in het VU-ziekenhuis.
zondag 10 Een grote groep Engelse voetbalhooligans houdt huis in het centrum; woensdag is de interland Nederland-Engeland in de Rotterdamse Kuip.
maandag 11 De nieuwe Europese Centrale Bank komt vrijwel zeker niet naar Amsterdam, nu steeds meer EG-landen en ook de Europese Commissie de Duitse claim – Bonn of Frankfurt – steunen.
dinsdag 12 Twee mensen uit de leiding van de Amsterdamse recherche moeten onderduiken na doodsbedreiging door de georganiseerde misdaad.
De gemeente gaat 1184 oude woningen toewijzen aan 2386 asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen.
dinsdag 19 Recherche en FIOD rollen één van de vijf in de stad actieve witwasketens op, waar het afgelopen halfjaar f 170 miljoen zou zijn gewit.
donderdag 21 In een filiaal van de ING-bank is op grote schaal geld afkomstig uit de hasjhandel van voormalig autocoureur Charles Z. witgewassen, blijkt uit politieverhoren met de financieel-adviseur van de hasjbende.
zaterdag 23 Stadsdeel Zuidoost hoopt in samenwerking met politie en justitie de drugsoverlast in de wijk te bestrijden met snelrecht, onvoorwaardelijke celstraffen en langdurige straatverboden.
zaterdag 30 Een vrouwelijk personeelslid van het Amsterdamse gerechtshof en haar Turkse echtgenoot worden verdacht van heroïnehandel.

Vrijdag 22 oktober 1993

Hoofdcommissaris waarschuwt voor infiltratie politieke partijen
Commotie in politiek Den Haag als de Amsterdamse hoofdcommissaris Eric Nordholt in het televisieprogramma Nova beweert dat in elk geval één politieke partij door een criminele organisatie is geïnfiltreerd en dat hij aanwijzingen heeft dat dit ook bij andere partijen is gebeurd. Het CDA meent dat de hoofdcommissaris zijn boekje te buiten gaat, nu hij zonder namen te noemen de politiek beschuldigt; de PvdA vindt dat corruptie altijd moet worden aangepakt, maar dat concrete bewijzen ontbreken; de VVD kan zich wel goed voorstellen dat Nordholt gelijk heeft. Collega-commissaris Joop van Riessen verklaart in hetzelfde programma dat misdaadorganisaties ook toegang hebben tot de politie, het openbaar ministerie en de rechterlijke macht. PvdA-wethouder Piet Jonker reageert afwijzend. Hij ziet geen tekenen dat het stadsbestuur door de georganiseerde misdaad is geïnfiltreerd. "Als criminelen iets willen, richten ze zich tot individuele ambtenaren op straat, zoals die van Parkeerbeheer of de Stadsreiniging. Maar georganiseerde criminaliteit? Wat moet die nu met de Gemeentelijke Waterleidingen?"
[Nieuws 2 Nordholt]