50 en 25 jaar geleden: November/December 1968 en November/December 1993

50 JAAR GELEDEN

November 1968

zondag 3 Vijftig extra verkeersagenten leiden de enorme stroom tunneltoeristen in goede banen op deze eerste zondag na de opening van de IJtunnel.
maandag 4 De 22-jarige verkoopster Karina Wijsman-Hunsche uit Molenwijk, die na onduidelijke klachten ziek thuis zit, bevalt van baby Joyce, zeven pond zwaar. Ze had geen flauw vermoeden dat ze zwanger was.
vrijdag 8 "Noem het alsjeblieft geen stripboetiek", verzoekt eigenaar Kees Kousemaker (26) bij de opening van zijn winkel Lambiek in de Kerkstraat. "Wij zijn een stripwinkel en een strip-antikwariaat!"
zaterdag 9 "Het Informatiecentrum Geluidshinder Schiphol doet alles om in de huidige situatie verbeteringen te brengen. Verbeteringen, niet beëindiging", schrijft de secretaris aan de stichting Geluidshinder Buitenveldert. "Wie dat laatste verwacht zal moeten verhuizen."
dinsdag 19 De toekomstige Amsterdamse metro rijdt computergestuurd, als het aan de GBV ligt.
donderdag 21 Op begraafplaats Zorgvlied wordt Greet Hofmans begraven, de 'gebedsgenezeres', die in de jaren vijftig een grote invloed had op koningin Juliana.
donderdag 28 Gouden platen vullen de etalage van Disco Alberti, de nieuwe platenwinkel van Willy Alberti op het Osdorpplein.

December 1968
dinsdag 2 Ajacied Johan Cruijff (21) treedt onder grote belangstelling in de raadzaal van het stadhuis in het huwelijk met Danny Coster (19).
woensdag 4 Amsterdam krijgt een nachtbusnet, met acht buslijnen naar alle stadsdelen.
donderdag 12 Het bestuur van het Burgerweeshuis verkoopt al zijn bezittingen rondom het voormalig weeshuis in het centrum, dat wordt verbouwd tot Amsterdams Historisch Museum.
woensdag 18 Het Barlaeus Gymnasium stelt drie commissies in die zich onder andere gaan bezighouden met medezeggenschap voor de leerlingen en vernieuwing van het gymnasium.
zaterdag 20 Nico Toorenstra, docent aan de Sociale Academie en directeur van jongerencentrum Fantasio uit zijn zorgen over de verschuiving van softdrugs naar harddrugs.
maandag 30 Een zware brand op het Rembrandtplein en Thorbeckeplein legt vier horecazaken in de as. Brandweercommandant P.A. Riedel: "Het was een nare brand, die huizen zijn net tondeldozen. Als het aan de voorkant brandt, kun je er aan de achterzijde niet bij."

Vrijdag 22 november 1968
Amsterdam kiest een ontwerp voor een nieuwe stadhuis
Wie gaat het worden? Burgemeester Ivo Samkalden maakt over enkele ogenblikken in de raadzaal van het stadhuis aan de Oudezijds Voorburgwal het winnende ontwerp bekend van een nieuw te bouwen stadhuis op het Waterlooplein, dat nu nog onder een doek verscholen ligt. Maar liefst 803 inzendingen zijn er binnengekomen; uiteindelijk mochten zeven ideeën worden uitgewerkt.
Vier dagen lang heeft de jury over de ontwerpen beraadslaagd. Stadsbouwmeester en juryvoorzitter Christiaan Nielsen is dan ook gesloopt: "Iedereen loopt op zijn tandvlees." Gemakkelijk is het beraad ook niet geweest. Even leek het zelfs op een fiasco uit te lopen, omdat alle juryleden een andere favoriet hadden. Uiteindelijk viel de keuze op het ontwerp van de Weense architect Wilhelm Holzbauer. De bouw kost f 65 miljoen en gaat zes jaar duren.
Wat niemand nog weet: de gemeenteraad stemt pas in 1972 definitief in met het ontwerp – dat vervolgens nooit zal worden uitgevoerd. Door de oliecrisis raakt de economie in het slop en de urgentie van stadsvernieuwing is een stuk groter.

25 JAAR GELEDEN

November 1993


woensdag 3 Ze hebben niets geleerd van de Bijlmerramp, schrijft milieuhoogleraar Lucas Reijnders in Natuur en Milieu, nu die ramp bij de uitbreidingsplannen voor Schiphol geen rol speelt. Die 'ze' zijn premier Ruud Lubbers en verkeersminister Hanja Maij-Weggen.
vrijdag 5 In de Herengracht verdrinkt een geboeide arrestant als hij door een duik in het water probeert te vluchten.
dinsdag 9 De gemeente huurt te vaak en te lang interimmanagers in, die bovendien teveel worden betaald, zegt de rekencommissie van de gemeenteraad.
vrijdag 12 Er komt "een grote schoonmaak" onder de kampioenen van de kleine criminaliteit: de top-100 van mensen die stelselmatig misdrijven plegen als overvallen, straatroven en drugsdelicten.
zaterdag 13 Twintig skinheads 'verbouwen' Café Harry Mous op het Rapenburgerplein. Het café speelt een rol in de Ikon-televisieserie De bom tikt, over Oost-Duitse jongeren die verstrikt raken in een netwerk van neonazi's.
woensdag 24 Het aantal vliegbewegingen op Schiphol moet worden beperkt tot het onrendabele aantal van 375.000 om de geluidshinder binnen de normen te houden, aldus een milieueffectrapportage.
zaterdag 27 In een woning aan de Menadostraat bevrijden agenten een man, vastgeketend aan een verwarmingsradiator, die op vrijdag in de Wijttenbachstraat is ontvoerd.

December 1993
donderdag 2 Er komt toch geen noodopvang van vluchtelingen uit Joegoslavië op de Wallen. Het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur ziet er na kritiek vanaf. De eigenaar van wasserette Happy Inn is verrast: "Er loopt hier toch al van alles rond."
Maandag 6 Oud-ING-bestuurder Ton Soetekouw gaat de in financiële moeilijkheden geraakte Amsterdamse zakenman en boeken- en kunstverzamelaar Joost Ritman bijstaan. De ING heeft beslag heeft gelegd op zijn kapitale bibliotheek en kunstverzameling.
dinsdag 7 De politiesociëteit International Police Hotel raakt in opspraak, nu blijkt dat zij een feestzaal heeft verhuurd aan John Mieremet, baas van de automatenafdeling van de misdaadorganisatie van Klaas Bruinsma.
maandag 13 In Jeugdtheater De Krakeling wordt het eerste deel gepresenteerd van het Verzameld werk van Theo Thijssen.
dinsdag 21 Oud-wethouder en oud-staatssecretaris Jan Schaefer doet een beroep op de Amsterdamse bevolking en het bedrijfsleven om ideeën te leveren die werk kunnen scheppen in de hoofdstad.

Zaterdag 6 november 1993
Sigarenwinkelier André Hartman doodgeschoten door overvaller
Niet voor het eerst is sigarenwinkel Hartman doelwit van een gewapende overval. Al een keer of vijftien is de buurtzaak op de hoek Molukkenstraat / Valentijnkade beroofd. Op zaterdagmiddag 6 november 1993 loopt de zoveelste diefstal uit op een drama. De jonge overvaller schiet eigenaar André Hartman neer en neemt de benen, zonder buit. Agenten proberen het slachtoffer tevergeefs te reanimeren.
De schok in de buurt is groot. Buurtbewoner Kees de Jong looft een beloning van f 10.000,- uit voor de tip die naar de dader leidt. Het wijkcomité zamelt geld in voor een bewakingscamera. Er wordt nagedacht over een buurtwacht. "Maar zonder knuppels", zegt de initiatiefnemer. "Buurtbewoners die herkenbaar door de wijk lopen en in direct contact staan met de politie."
Gesterkt door de reacties is weduwe Ans Hartman vastbesloten de zaak snel te heropenen. In 2007 wordt de nabijgelegen brug over de ringvaart naar haar vermoorde man vernoemd. Ze stopt in 2015 na 39 jaar met de sigarenwinkel. Op 30 december 2016 overlijdt Ans Hartman, 72 jaar oud.