50 jaar geleden: juni 1961

donderdag 1 Het GEB vereenvoudigt de manier van betalen. Klanten ontvangen voortaan bij hun nota een reeds ingevulde giro-opdracht of stortingsformulier.
vrijdag 2 Acteur Paul Huf (70) overlijdt in de Boerhaavekliniek, waar hij op 23 mei was opgenomen voor een maagoperatie.
De vier Amsterdamse bakkerspatroonsorganisaties willen vasthouden aan de verkoop van vers brood vanaf tien uur ’s morgens. “Vervroeging daarvan verslechtert alleen maar de situatie en leidt tot meer nachtarbeid”, is hun boodschap aan de onderhandelaars over een landelijke CAO.
zaterdag 3 Een aktetas met 30 partituren is gestolen uit de geparkeerde auto van de Joegoslavische operazanger Rodolfo Sutey. “Alles ben ik kwijt. Ze hebben mijn carrière kapotgemaakt. Er zijn Russische composities bij die ik clandestien te pakken heb gekregen.”
dinsdag 6 Op de Reijnier Vinkeleskade worden om 05.15 uur twee kelners aangehouden met enkele planten en bloempotten die zij eerder hebben gestolen van een boot aan de Hobbemakade ter waarde van f 6,50,-.
Amsterdam heeft vanaf vandaag ook vrouwelijke PTT-chauffeurs. Er is een tekort aan mannelijke arbeidskrachten.
woensdag 7 B&W besluiten tot een proefsluiting op vier zaterdagen van de openbare scholen voor kleuter- en lager onderwijs. Na afloop komt er een enquête onder de ouders. Vóór de zomer van 1962 wil men een oplossing vinden voor het vraagstuk van de vrije zaterdag.
De sanering van Kattenburg en Bickerseiland komt dichterbij nu B&W uitgewerkte voorstellen heeft aangekondigd. Kattenburg alleen al telt 796 woningen rijp voor de sloop.
Met 27 tegen 14 stemmen stemt de gemeenteraad in met de opheffing van het Amsterdams Ballet en oprichting van Het Nationale Ballet.
zaterdag 10 Hoofdcommissaris Van der Molen ontkent berichten in de kranten dat er een “nijpend personeelstekort” dreigt na invoering van de 45-urige werkweek op 1 juli. Maar hij bevestigd dat er “moeilijkheden” zijn bij werving van nieuwe agenten uit Amsterdam. “Het aanbod aan Amsterdammers blijft onder de maat, het geringe aantal kandidaten komt uit de provincie.”
woensdag 14 “Ik wilde na een optreden even een afzakkertje nemen. Dan neem ik dat ding van 25 kilo niet mee naar binnen. Bovendien zeuren ze dan weer dat ik wat moet spelen…”, reageert accordeonist Harry Mooten (33), als zijn accordeon voor de tweede keer binnen zes maanden uit zijn auto gestolen is.
In de gewelven van de Beurs van Berlage wordt zonder feestelijkheden de eerste betonperspaal de grond in gedreven. De restauratie van de fundering is begonnen.
Inbreker Gerrit B. (42), alias Gerrit de Stotteraar, wordt op het Stationsplein aangehouden door rechercheurs. Hij is in het bezit van een tas met inbrekerswerktuigen, een filmcamera en sieraden.
woensdag 21 “De tuinsteden zijn geen Jordaan van de toekomst,” stelt het gemeentebestuur in een nota over de slechte kwaliteit van woningen in de nieuwe wijken, die vooral voortkomt uit verminderd normbesef bij de moderne woningbouw.
In de Staatsliedenbuurt treden bewoners van de De Wittenstraat en Nassaustraat met emmers water en blote vuisten op tegen geluidsoverlast van de rondhangende bromfietsjeugd. “Het is niet langer te harden,” zegt een boze bewoner. “De kinderen kunnen niet slapen.”
donderdag 22 Peter Post krijgt na zijn magistrale debuut als stayer achter de grote motoren een staande ovatie van de 10.000 toeschouwers bij de Grote Prijs van Amsterdam in het Olympisch Stadion.
woensdag 28 De Leidsestraat blijft na een succesvol experiment van negen maanden afgesloten voor fietsers.
Wethouder Goos van ’t Hull opent in de Eerste Leeghwaterstraat naast de Kingmaschool voor kinderen met een geestelijke handicap de 250ste kinderspeelplaats. Het is een ontwerp van architect Aldo van Eijck die al sinds 1947 meewerkt aan het speelplaatsenproject.
vrijdag 30 In de Talmastraat duikt het eerste gemotoriseerde draaiorgel op. De Amsterdamse orgeldraaiers zien de nieuwkomer uit Gent met argusogen aan, zij blijven liever zelf draaien.

Minister wil Bijlmermeerpolder niet volbouwen
Minister van Binnenlandse Zaken Edzo Toxopeus laat op donderdag 1 jini weten dat deBijlmermeerpolder niet te snel moet worden dichtgebouwd. Als de Bijlmer vol is zal Amsterdam nieue gebieden willen annexeren.
Toxopeus wil dat de polder wordt beschouwd als reservebouwgebied voor de hele agglomeratie. Zeker is nu voorspeld dat het Amsterdamse woningtekort binnen drie jaar zal zijn opgeheven. "Het inwoneraantal van Amsterdam loopt terug", waarschuwt hij. "De hoofdstad moet alleen inde polder willen bouwen omwille van de sanering van de oude stadswijken".

Peter de Brock