25 jaar geleden: Juni 1986

maandag 2 In de Dusartstraat wordt de vluchtauto aangetroffen van de ontvoerders van de 28-jarige Joke Osterman-Otto, echtgenote van een bankdirecteur uit Spijkenisse.
dinsdag 3 Langs de Bosbaan is een verkeersbord beschoten. “Nee, dit is geen uitzondering”, zegt een woordvoerder van de dienst Openbare Werken. “Maar wel zwaar kaliber dit keer. Er heeft er weer eentje zijn pistool uitgeprobeerd.”
Juwelier Herman Wijnschenk (40) wordt bij een gewapende overval geëxecuteerd als hij er niet in slaagt de kluis te openen. De vluchtwagen van de overvallers, een grijze Audi die eerder op de dag is gestolen, wordt later leeg aangetroffen bij het Amstelstation.
Miep Gies neemt in het Achterhuis op de Prinsengracht het originele dagboek van Anne Frank is ontvangst, dat jarenlang lag opgeslagen in een Zwitserse bankkluis van haar vader Otto Frank.
donderdag 5 De ontvoerde Joke Osterman-Otto, die dinsdag onverwacht is vrijgelaten, blijkt te hebben vastgezeten op een etage aan de Churchilllaan.
vrijdag 6 Na een ingrijpende renovatie wordt de Hollandsche Manage officieël heropenend.
dinsdag 10 Wethouder Minnie Luimstra en de ambassadeur van Thailand openen restaurant Lana-Thai, Warmoesstraat 10.
donderdag 12 De problemen met het telefoonverkeer zullen volgens de PTT binnen een half jaar voorbij zijn nu er f 50,- miljoen wordt geïnvesteerd in extra lijnen. Vooral instellingen en bedrijven in Amsterdam Zuidoost klagen over slechte telefonische bereikbaarheid.
maandag 16 Anti-apartheidsactivisten brengen vernielingen aan bij de benzinepompen van Shell aan de Zeeburgerdijk en de Westerdoksdijk en het KLM-kantoor in de Ruysdaelstraat.
dinsdag 17 Surinaamse Bijlmerbewoners bedelven huisartsen met verzoeken voor het uitschrijven van recepten voor familieleden in Suriname. Het land kampt met een groot tekort aan medicijnen.
woensdag 18 De politie slaagt er niet in onder 18.000 bij het Arbeidsbureau ingeschreven werklozen 200 geschikte kandidaten te werven voor een politieopleiding en besluit die nu op straat te gaan zoeken.
zaterdag 21 De Amerikaanse maffiaorganisatie Casa Nostra heeft volgens Het Parool miljoenen dollars geïnvesteerd in illegale gokhuizen op de Wallen. Dat zou zijn begonnen na een bezoek aan Amsterdam in 1974. “Er is hier geen Italiaanse, geen Amerikaans of welke maffia dan ook actief”, ontkent een woordvoeder van het ministerie van Justitie. Collega Klaas Wilting van de Amsterdamse politie is genuanceerder: “Maar mogelijk dat er misschien wel maffia-achtige syndicaten opereren in de stad, maar geen maffia.”
maandag 23 “Ik hou van een goede sigaar en een glas goede Franse cognac en dat kan niet van een AOW’tje, dus ik werk”, legt de 89-jarige kapper Ome Willem uit. Sinds 1922 knipt, scheert en converseert hij in zijn zaak aan het Steve Bikoplein. Dat kost inmiddels f 5,- per klant
dinsdag 24 Amsterdam staat de komende vier jaar voor een enorme bezuinigingsoperatie van f 300 miljoen tot f 400 miljoen. AbvaKabo vakbondsbestuurder Leen Mulder zegt erover: “Het is om je rot te schrikken, want natuurlijk zullen deze gigantische bezuinigingen personele gevolgen hebben.”
woensdag 25 De directie van het Concertgebouw beraadt zich op juridische stappen na de bouwstop van de nieuwe zijvleugel die is opgelegd door de Raad van State. De Vereniging Monumentaal Concertgebouw had een klacht ingediend. Directeur Martijn Sanders vreest “een miljoenenstrop”.
vrijdag 27 Nooy’s Volkstheater verkeert in grote financiële problemen na een negatief advies van de Raad van de Kunst over de subsidieaanvraag voor f 300.000,- aan het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. De rechtbank verleende het gezelschap vorige week al uitstel van betaling.

‘Hippiekoning’ Victor IV verdrinkt in de Amstel
Walter C. Glück, alias kunstenaar Victor IV, de ongekroonde hippiekoning van Amsterdam verdrinkt op woensdag 25 juni in de Amstel, 57 jaar oud. Elke dag nam hij een duik om zijn sprookjesachtige, met plaggen begroeide verzameling vlotten rondom een oude tjalk, de Berendina Fennegina, bij de Blauwbrug verder uit te bouwen en te versterken. Door zijn markante verschijning en indrukwekkende drijvende koninkrijk was hij een toeristische attractie voor de passagiers van de rondvaartboten. Als kunstenaar Victor IV maakte hij naam met kunstwerken met teruglopende klokken en horloges, beschilderde scheepsluiken en fraaie scheepslogboeken.

Peter de Brock