Origineel Sloterdijks Krentenbrood

Geschreven door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     December 10, 2017    
767   0   0   0   0   0

Dossiers

 

SloterdijkIn ons oktobernummer schreef Felix Rottenburg een column over het Origineel Sloterdijks Krentenbrood. In de jaren zestig nam Felix’ vader dat vaak mee van bakkerij Van den Boogaard

op de Spaarndammerdijk'.  (Preciezer: Velserweg 28-30, dicht bij de Petruskerk.) Maar op een recent verjaarspartijtje hoorde Rottenberg van een oud-leerling van concurrent Emmeriks dat díe eigenlijk het recept bedacht had! Klopt dat? En wat was het eigenlijk voor brood?

 

Vuige laster!, oordeelt bakkersdochter Hannie van den Boogaard te Leidschendam, die in een moeite door de ontstaansgeschiedenis schetst: 
“Het Origineel Sloterdijks Krentenbrood is brood is ontstaan uit het  vroegere Paasbrood, dat in tegenstelling tot de Kerststol een plat model  had en een andere vulling.  Omdat dit brood met een nog extra vulling van krenten, rozijnen en amandelspijs,  op een gegeven moment erg geliefd was, heeft bakker Jan van den Boogaard  het de naam Origineel  Sloterdijks Krentenbrood  gegeven. Vervolgens is hij het brood het hele  jaar gaan verkopen. 
Het werd een groot succes met afnemers tot in de  wijde omgeving - tot de Hoogovens aan toe - en met een positieve naamsbekendheid  voor Sloterdijk als gevolg.
Bakkerij Van den Boogaard heeft bestaan van 1926 tot 1970 en werd na overname enige jaren later opgeheven. 
Op 6 februari 2007 kreeg het  Origineel Sloterdijks Krentenbrood opnieuw bekendheid, doordat bakkers  in opleiding van de Hubertus Vakschool dit brood  eenmalig hebben gebakken ter gelegenheid van de ingebruikneming van de herbouwde flats aan de Bos en Lommerweg. Het vervaardigen van dergelijke broden zou vandaag de dag door de huidige prijzen van de zuidvruchten peperduur  worden.
Er is dus geen sprake van een zoekgeraakt recept en ook niet van  een gestolen recept door bakker Van den Boogaard.”

Duidelijk is dat  er geen enkel bewijs is voor de recept-diefstal. 
Curieus is overigens dat in 1987 en 1988 weer een andere bakker in West met het Origineel Sloterdijks Krentenbrood adverteerde: G. Heersping in de Karel Doormanstraat.  

Powered by JReviews