Gevelsteen huldigt klokkenmakers, -luiders en -bespelers Zuiderkerk

 

Olanda canta-2

Dnsdag 23 juli werd aan de gevel van Zandstrraat 3, schuin onder de Zuiderkerkstoren, een fraaie gevelsteen onthuld ter ere van alle Amsterdamse klokkenisten en klokkenluiders door de eeuwen heen. Initiator was Jos Otten, voorzitter van de Vereniging van Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen (VVAG). De tekst ‘In Olanda l'Ora Canta’ (‘in Holland zingt de tijd’) ontleende hij aan de Italiaanse journalist Edmondo de Amicis, die in 1871 Amsterdam bezocht en zeer onder de indruk raakte van de Amsterdamse carillons.  Het ontwerp van de steen, uitgevoerd door Marco Hoomoed , werd gemaakt door Ottens geliefde Elisabeth Varga – beeldhouwster maar ook onbezoldigd klokkenluidster van de Zuidertoren. Helaas overleed zij  in 2011.  Anders zou zij op deze onthullingsdag 65 jaar zijn geworden. Het mocht niet zo zijn.

Stadsbeiaardier Gideon Bodden was zo aardig tijdens de bijeenkomst het carillon van de toren te bespelen. Zowel het carillon (1656) als de helft van de huidige luidklokken (1659) werden gemaakt door de beroemde Frans klokkengieter François Hemony.

Hun religieuse rol hebben de luidklokken allang verloren. De laatste kektdienst hier was in 1929. Maar in de jaren zeventig van de afgelopen eeuw bedacht buurtbewoonster Sonja van der Ent dat het toch wel mooi zou zijn om de klokken weer te luiden op meer seculiere momenten die van belang waren voor de buurt of stad als gemeenschap. Zoals in recente jaren bij de begrafenis van burgemeester Schelto Patijn en de oud-buurtactivist en later bevlogen PvdA-raadslid Auke Bijlsma. Ze vormde een ‘klokkenluidersgilde’ en nog iedere zaterdagavond rond zevenen worden nieuwe vrijwilligers ingewijd in het vak.

Klik hier voor een kort filmpje van de onthulling!