Gasthoofdredacteur Eberhard van der Laan presenteerde zijn Ons Amsterdam!

De Eberhard- - EvdL  Monne de M jr LR.Afgelopen donderdag, in de zonnige tuin van zijn ambtwoning op de Herengracht presenteerde burgemeester Eberhard van der Laan als gasthoofdredacteur het door hem samengestelde septembernummer van Ons Amsterdam aan de lezers.

Als vertegenwoordiger van het steeds vernieuwde lezersbestand was ontwikkelingswerker Tijs de Boer uitgenodigd, die zich afgelopen weekend op de Uitmarkt enthousiast als nieuwe abonnee aanmeldde. Hij kreeg van Van der Laan een van de eerste exemplaren.

Dat gold ook voor drie kleinkinderen en een achterkleinkind van de beroemde voorloorlogse sociaal-democratische wethouder S.R. ('Monne') de Miranda, aan wie in dit nummer een journalistiek portret is gewijd.

Er waren meer bijzondere gasten, zoals Piet Beertema, die precies 25 jaar geleden vanuit de Watersgraafsmeer het allereerste Europese e-mail bericht naar de Verenigde Staten stuurde, eerste aanzet tot het indrukwekkende knooppunt Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX): ook aan dit jubileuem is in dit nummer een verhaal gewijd. En we mochten ook Go Nakajima begroeten, topmanager van de Bank of Tokyo: een ander artikel gaat namelijk over de eeuwenlange relatie tussen Amsterdam en Japan.

Al heel kort nadat Eberhard van der Laan in 1974 in Amsterdam kwam studeren, kocht hij op Koninginnedag op de vrijmarkt in de Jordaan een hele reeks oude jaargangen van Ons Amsterdam en sindsdien bleef hij het blad lezen. Geschiedenis is een van zijn passies -- en Amsterdam niet minder, natuurlijk. Geen wonder dat hij meteen ja zei toen we hem vroegen als gasthoofdredacteur. Veel artikelen in dit nummer hebben raakvlakken met onderwerpen waarmee Van der Laan als burgemeester nauw betrokken is of die hem vroeger als stadsbewoner, advocaat en politicus beroerden.

In dit nummer van  leest u onder meer over:

Legendarische wethouder: Monne de Miranda
Monne de Miranda, wethouder van 1919 tot 1939 bereikte ontzagwekkend veel, vooral voor Amsterdammers met een kleine beurs. Maar zijn idealistisch ongeduld en scherpe tong maakten hem kwetsbaar – zeker in combinatie met zijn Joodse afkomst. Vijanden vormden in 1939 een breed front en wisten hem te breken.

Wandeling Oostelijk Havengebied
Moderne architectuur en resten van het havenverleden zijn er fraai vermengd. Je stuit op oude pakhuizen, een torenkraan en een vroeger hotel voor landverhuizers. Een wandeling langs historische plekken in het Oostelijk Havengebied.

Al 413 jaar een hechte band
Van de 450 Japanse bedrijven in Nederland zit driekwart in Amsterdam en omgeving. De relatie is al vier eeuwen zo hecht. Het begon met De Liefde, het eerste schip dat in 1600 de Japanse kust bereikte.

Fotostudio Merkelbach
Kunstenaars, zakenlieden, militairen: ze verbleven tijdelijk in Amsterdam, maar lieten zich wel vereeuwigen in de chique fotostudio van Merkelbach. Een kosmopolitisch Amsterdam vol glamour door de camera gezien.

 

Amsterdam internetknooppunt
Wiskundigen in de Watergraafsmeer legden de basis, toen ze 25 jaar geleden de eerste mail naar de VS stuurden. Vandaag de dag is Amsterdam een van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld.

Redder van verwaarloosde jeugd
De gemeente Amsterdam wil criminaliteit en overlast van jongeren bestrijden door zich sterker te richten op jongere kinderen die al antisociaal gedrag vertonen. Dat doet onmiddellijk denken aan de door Elisabeth Boddaert vanaf 1903 gestichte opvanghuizen. Zij geloofde dat armoede en verwaarlozing kinderen op het verkeerde pad brachten, en wilde iets aan die omgeving doen.

Dit nummer niet missen? Neem voor aanstaande donderdag (22 augustus) 23.59 u. een (proef)abonnement. Klik hier.