Het septembernummer van Ons Amsterdam: een voorproefje

cover-1e-versieHet komende nummer van Ons Amsterdam verschijnt omstreeks 4 september. Zoals u van ons gewend bent, nemen we u mee langs een groot aantal mijlpalen uit de geschiedenis van Amsterdam. Zoals de tragiek van omstreden moppenkoning Max Tailleur, de geruchtmakende geboorte van Hitweek in 1965, de opgraving van een 300 jaar oude scheepswerf, de geschiedenis van het Huis met de Kabouters, het spiegelgevecht op het IJ voor tsaar Peter de Grote (1667), de vaste route van Ronald Ockhuysen (hoofdredacteur Het Parool), en nog veel meer!


Hitweek!

Het is 17 september 1965, tromgeroffel weerklinkt vanuit de hoofdstad. Provo is drie maanden geleden geboren en nu is er Hitweek: “Want we zijn van mening, dat de ouderen bang voor ons, tieners, zijn […] Met Hitweek willen we daar iets aan doèn. Er gaat iets gebeuren. Let op!!!!” Flash, boiing, péts.

300 jaar oude scheepswerf opgegraven

Stadsarcheologen hebben onder Oostenburg de drie eeuwen oude Stadsschuitenmakerswerf opgegraven. Destijds gebouwd op nieuw aangeplempt land. Hun werk heeft een schat aan informatie over het Amsterdam van de 17de en 18de eeuw opgeleverd.

cover-1e-versieDrie multiculturele liefdesgeschiedenissen

Een kwart van de Amsterdammers trouwt met een bruid of bruidegom van andere etnische komaf. Multiculturele sprookjes? Niet altijd. De laatste jaren ontmoeten multiculturele paren meer weerstand. Drie gemengde Amsterdamse koppels van verschillende generaties voeren ons mee in hun ontroerende liefdesgeschiedenissen.

De tragiek van moppenkoning Max Tailleur

Heel naoorlogs Nederland kende de Sam en Moos-moppen van Max Tailleur. Max was de getapte man, verdiende geld als water en had talloze verhoudingen met fraaie dames. Maar zijn succes had ook een keerzijde. In eigen, Joodse kring was hij allesbehalve populair. Waarom was dat?

Huis met de Kabouters

Bij de halte Amsteldijk (tram 3) staart menigeen omhoog naar het uitbundig gedecoreerde Huis met de Kabouters aan de overkant. Zwierige daken, opvallende erkers, vrolijk geschilderd houtsnijwerk. En: kabouters. Wat doen die kabouters daar?

Verder in dit nummer

- Hier gebeurde het: spiegelgevecht op het IJ voor tsaar Peter de Grote (1 sept. 1667).
- Stem uit het verleden: nooit aangekomen brief van zeemansvrouw Trijntje Hendrickx uit 1664 aan haar man, adelborst op een schip van Michiel de Ruyter.
- Vaste route: Ronald Ockhuysen (hoofdredacteur Het Parool).

Dit nummer thuis ontvangen? Neem vóór donderdag 20 augustus 16:00 u. een abonnement op Ons Amsterdam

Ook leuk als cadeau!


Extraatje: special over 150 jaar kindergeneeskunde

Verrassing: tegelijk met het septembernummer ontvangen onze abonnees voor niks een extra-nummer over 150 jaar kindergeneeskunde. Een cadeautje van het jubilerende Emma Kinderziekenhuis, gemaakt (onder eigen redactionele verantwoordelijkheid) door de redactie van Ons Amsterdam. Met onder veel meer een aantal persoonlijke herinneringen van oud-patiëntjes, reacties op onze eerdere oproep. Lees hier meer over deze special.