Ons Amsterdam: het extra dikke november/decembernummer

OA-11-12Voor ons extra dikke winternummer, dat omstreeks 6 november verschijnt, kozen wij een spannend thema:

Amsterdam : Rotterdam.

We gaan in op de verschillen tussen de eeuwige rivalen én op de overeenkomsten; we leggen talloze mythen op de snijtafel, maar vooral vertellen we prachtige verhalen! Natuurlijk over De Klassieker, maar ook over de manieren waarop beide steden de Tweede Wereldoorlog verwerkten, de rivaliteit tussen de havens, en nog veel meer. 

Bent u nog geen abonnee van Ons Amsterdam? Ren dan op 6 november naar uw kiosk. Of trakteer uzelf op een abonnement.

Profiteer van de introductieaanbieding                      Of geef dit nummer cadeau

De inhoud van het winternummer van Ons Amsterdam:

De Klassieker: feit & fictie

OA-11-12-2015-Cruijff-Van-Hanegem-RECHTENVRIJDe Klassieker is zo beladen dat de wedstrijd zonder uitpubliek moet worden gespeeld. Wie denkt dat de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord er altijd al was, vergist zich. In de jaren '70 was er nog geen vuiltje aan de lucht. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren onderzoekt de mythen rond De Klassieker.

 


Opnieuw beginnen na de Tweede Wereldoorlog

WOII-alternatiefVaak wordt gedacht dat Rotterdam na het bombardement geen andere keus had dan een geheel nieuw stadscentrum uit de grond stampen. Maar er stond nog heel veel moois overeind. Sloop was een bewuste keuze. In Amsterdam gebeurde iets soortgelijks: wat over was van de Jodenbuurt werd afgebroken. Was dat een vorm van verwerking?

 Pietje Bell & Woutertje Pieterse

WoutertjePieterseRotterdamse Pietje Bell (Chris van Abkoude) en Amsterdamse Woutertje Pieterse (Multatuli). Wie kent ze niet, de twee deugnieten. De een maakt met zijn vrolijke streken de straten van de Maasstad onveilig, de ander verpatst de familiebijbel om een spannende roversroman te kunnen lezen. En de vader van Woutertje blijkt de opa van Pietje.

 


Wedijverende Havensteden

WedijverendehavenstedenRotterdammers zijn trots op hun port of Rotterdam, voor de meeste Amsterdammers herinnert de haven vooral aan oude glorie. Die rivaliteit van weleer is inmiddels ook tot bedaren gekomen. Hoewel? Zo lang is het nog niet geleden dat het Amsterdamse blufspel voor een eigen Europoort met argwaan in Rotterdam werd bekeken.

 


Inburgeren met Ahmed Aboutaleb

AboutalebAhmed Aboutaleb kwam in 1976 als vijftienjarige vanuit Marokko naar Amsterdam. Ruim 32 jaar later moest hij opnieuw inburgeren. Als Amsterdammer in Rotterdam. ''Rotterdammers staan open voor wat nieuw is en beoordelen je op je daden, meer dan op je woorden. Dat zeggen ze niet allen, dat zingen ze ook.''

 Joods Rotterdam

JoodsRotterdamLouis en Heintje Davids, Esther de Boer van Rijk, Abraham Tuschinski, Lodewijk Pincoffs, Sam van den Bergh. Hun namen herinneren aan de kleine Joodse gemeenschap, die tot de Tweede Wereldoorlog eeuwenlang haar plek had in Rotterdam. Een korte geschiedenis.


Stad van de snelle jongens

CultuurstadOoit was Rotterdam een stad van trotse kooplieden die hun culturele erfgoed koesterden. Dit veranderde eind 19de eeuw. Snelle jongens namen het over. Zij verdienden hun geld met de overslag van graan en erts voor de Duitste industrie. De stad was hun worst en het ploeterende werkvolk al helemaal. Toen kwam de grote ommekeer.

 
En verder

Dromen van een metropool
Is Rotterdam wel een cultuurstad? Nou en of. Maar wel op z'n eigen manier.

Met de trekschuit naar Rotterdam
Amsterdammers die naar Rotterdam wilden (of andersom), moesten daar in vroeger eeuwen goed de tijd voor nemen. In de Middeleeuwen was je dagen kwijt. Nu nog maar een uur.

Het wilde verleden van Katendrecht
De vrouwen “bloot-armig, fel geschminkt en met bloedrode mond”, ze zijn er niet meer in Katendrecht. Het ruige leven op het schiereiland in de Maas is al ruim drie decennia voorgoed verleden tijd. Maar er was een tijd dat ‘de Kaap’ in één adem werd genoemd met de Amsterdamse Wallen en Zeedijk.

- In beeld
- Column Felix Rottenberg
- Stadsnieuws
- 50 & 25 jaar geleden
- Wegwijs in Rotterdam
- Hier gebeurde het: de Rotterdammerbrug
- Naar de zuidoever
- Mijn Amsterdam
 - Verschenen
- Komt dat zien

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór donderdag 22 oktober 16:00 uur een abonnement.

Introductieaanbieding: 1 jaar voor slechts € 29,95 + heel veel cadeaus

Geef Ons Amsterdam cadeau

Beeld: Gemeente Rotterdam, Nationaal Archief, Jan Kruis, Rotterdam Museum, Scheepvaartmuseum Amsterdam, Stadsarchief Rotterdam.