Ons Amsterdam in oktober

COVER OA-10-2016Ons Amsterdam is hét tijdschrift voor iedereen die van Amsterdam houdt. U ontdekt ieder nummer meer over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam. Zowel de grote verhalen, bijvoorbeeld over de Gouden Eeuw, als de kleine geschiedenissen, bijvoorbeeld over een karakteristieke buurt of straat.

Het komende nummer ligt omstreeks 7 oktober in de winkels, boordevol verhalen. Mis hem niet!

Wat u ervan kunt verwachten leest u hier. Het nieuwste nummer thuis ontvangen?

Ons Amsterdam voortaan thuis ontvangen? Profiteer van de aanbieding.

Amsterdamse fotografen in 1900
Het was een nieuw fenomeen, zo rond 1900: de loslopende fotograaf met een klein cameraatje losjes op z’n borst aan een riempje. Lang niet zo duur en veel handzamer dan die zware toestellen op statief van voorheen. De fotografie was bereikbaar geworden voor particulieren. Ook de gemeente ontdekte de mogelijkheden van fotografie. Eerst de politie bij het oplossen van misdrijven. Al snel daarna andere diensten, die met name de sociale ellende met beeld in kaart brachten. In samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam wijden wij een mooie special aan de jaren van de vroege Amsterdamse fotografie.

Hoe Frederic Carel aan zijn einde kwam
Frederic Carel Visscher zou voor altijd in de mist van de geschiedenis zijn verdwenen, als hij op 19 september 1886 niet op het dak van zijn huis, de Frans Halsstraat 51, was geklommen om naar de ballonvaart te kijken.

Is die hoogbouw nou echt nodig?
Tot in de jaren zestig bestond de Amsterdamse skyline uit kerktorens. Toen kwamen De Nederlandsche Bank (66 meter), de Shell-toren (100 meter) en het Okura-hotel (78 meter). Deze eeuw lijkt het hek van de dam. Wat vinden architecten en stedenbouwkundigen daarvan? “Politici hebben geen verstand van architectuur.”

Franciscanen op het Waterlooplein
Middenin de Joodse buurt stond eeuwenlang een rooms-katholieke schuilkerk van franciscaner paters, die in 1841 werd verbouwd tot de Mozes en Aäronkerk. Het keerpunt kwam tegelijk met het dubbele jubileum (300 jaar schuilkerk en 100 jaar kerk) in 1941: de Joden werden vervolgd en de buurt kapot gemaakt.

Schatrijk door zand
Het begon allemaal in 1896, toen grondwerker Charles de Vilder intekende op het graven van een sloot. Hij won de aanbesteding, maakte f 800,- winst en had de smaak te pakken. Al snel verdiende hij bakken met geld aan de grote stadsuitbreidingen na 1900: hij leverde het zand.

Het komende nummer van Ons Amsterdam verschijnt omstreeks 7 oktober.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Doe daar wat aan! Neem vóór volgende week donderdag 22 september 16.00 u. een abonnement, dan ontvangt u dit nummer thuis.

Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Ons Amsterdam voor slechts € 29,95 én cadeaus t.w.v. € 102,35!

Ook leuk als cadeau!