Het aprilnummer van Ons Amsterdam

OA 4 - 2018De redactie is weer bezig met een prachtig nummer. Dit nummer verschijnt omstreeks vrijdag 6 april. Wat u ervan kunt verwachten leest u hieronder. Wilt u het komende nummer thuis ontvangen?

Profiteer dan vóór aanstaande donderdag van de aanbieding: 1 jaar Ons Amsterdam van € 57,99 voor slechts € 29,95 én cadeaus!

Van roeping naar beroep: de geschiedenis van de verpleging in OLVG.

De zusters hadden in grote slaapzalen achter een paar gordijnen ieder haar ‘chambretje’.

Voor een ‘hemelloontje’

Hoogopgeleide professionals zijn het nu, de verpleegkundigen in het OLVG. Maar zo begon het niet in de ziekenzorg. Pas in de 19de eeuw maakten zaalmeiden- en knechts geleidelijk aan plaats voor opgeleide ‘zusters’ in katholieke en protestantse ziekenhuizen. Hun leven was ‘bidden en werken’.

Vrouwen op de Tram

In 1943 neemt het Amsterdamse GVB voor het eerst vrouwen in dienst als conductrice op de tram. Hun komst is een direct gevolg van de bezetting. Door de tewerkstelling van mannen in de Arbeitseinsatz en het ontslag van Joodse medewerkers ontstaat er een personeelstekort dat alleen door de rekrutering van vrouwen kan worden aangevuld. 

In andere landen gaf de werkverschaffing in oorlogstijd een enorme impuls aan de arbeidsemancipatie van vrouwen. In Nederland niet: in 1945 worden de conductrices weer ontslagen.

 

 vrouwelijke conductrice

Kunstenaarsfeesten in Paradiso

Heel Paradiso ruikt naar olifantenpoep op 20 december 1980. Midden in de grote zaal staat een houten toren, aan de zijkant een muur van televisietoestellen. Bezoekers klauteren naar binnen door tegen elkaar gereden sloopauto’s die tegen de zijingang staan.

Graffitikunstenaar Dr. Rat heeft een oude Citroën beschilderd met gele en rode verf, dezelfde kleuren als de poster die overal in Amsterdam hangt: de aankondiging van de Terroristennacht, georganiseerd door Erik Hobijn en de Stads Kunst Guerrilla. Het is de meest heftige performance in de geschiedenis van Paradiso.

Zeurkous of briljante wetenschapper?

Adriaan Kortlandt zou de bekendste wetenschapper worden op het gebied van diergedrag. Hij werd het niet. Hij was een pionier, maar omstreden en Niko Tinbergen kreeg de Nobelprijs. Het gevoel van miskenning maakte van hem een querulant. Wat ging er mis in het lange leven van Adriaan Kortlandt?

Agneta Block: Bloemengodin van de Lage Landen

Agneta Block (1629-1704) bouwde aan de Vecht een klein paradijs voor haar grote passie: het kweken van exotische planten. Wat de heren geleerden in Leiden en Amsterdam konden, dat kon zij ook, daar op de Vijverhof – en beter. Ze werd er een nationale beroemdheid door.

De Drie bruggen van Herman van der Heide

Ze vallen op: de drie bruggen op een rij over de Nieuwe Herengracht. Een mooie serie. Ze zijn een halve eeuw geleden binnen een tijdsbestek van tien jaar gebouwd. Vooral de leuningen vallen op. Die zijn gemaakt door beeldhouwer Herman van der Heide.

Hildo Krop bleef hakken tot het einde

In zijn atelier op een binnenterreintje aan de Plantage Muidergracht overleed op 20 augustus 1970 aan een hartaanval stadsbeeldhouwer Hildebrand Lucien (Hildo) Krop, ruim 86 jaar oud. Tot het laatst werkte hij hier, tot de dag van vandaag is het een centrum van creativiteit voor beeldhouwers.

Wilt u het komende nummer thuis ontvangen? Profiteer dan vóór aanstaande donderdag van de aanbieding: 1 jaar Ons Amsterdam van € 57,99 voor slechts € 29,95 én cadeaus!

Ook leuk om cadeau te geven!