komt dat zien

Lezingen over Amsterdamse munten en penningen

Penning nieuw stadhuis

(Illustratie: Detail van een penning t.g.v. de opening van het nieuwe stadhuis, 1655.)

 

Tot en met 12 november 2017 presenteert Museum Willet-Holthuysen munten en penningen uit de collectie van Amsterdam Museum ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde. Bij deze presentatie wordt op drie vrijdagen een middag georganiseerd met lezingen van deskundigen en verzamelaars over munten, penningen en geld. De lezingen zijn gratis toegankelijk bij museumentree (museumkaart geldig). De middagen duren van 14.00 tot 16.00 uur.

Lees meer...

Hallen-en Bellamywandelingen

Ook nieuwsgierig naar De Hallen? Open sinds 5 april is de voormalige tramremise omgetoverd tot het kloppend hart van de Bellamybuurt. De Hallen is nu een plek om naar de film te gaan, boeken te lenen, een hapje te eten, kunst te huren, te winkelen of de markt te bezoeken en tv-opnames bij te wonen – alles te bereiken via de prachtige Passage. De wandeling voert zowel door De Hallen als de omliggende Bellamybuurt. En uiteraard wordt u helemaal bijgepraat over de geschiedenis en de restauratie.
* DE HALLEN EN DE BELLAMYBUURT * Vier zaterdagen: 18 april, 30 mei, 13 juni en 11 juli * Start: Bibliotheek De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 10 * Tijd: 13.00 uur * Aanmelden: 020 – 616 32 75 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. * Organisatie: www.degebouwengids.nl *

Glazen in de schatkamer

Karel de Bazel (1869-1923) was veel meer dan alleen architect. De man die het hoofdgebouw van de Nederlandsche Handel-Maatschappij in de Vijzelstraat (nu onderkomen van het Stadsarchief) neerzette, was ook een befaamd glasontwerper. Als eerste ontwierp hij voor de Glasfabriek Leerdam eigentijds gebruiksglas – vazen, schalen en serviezen –, eenvoudig en met een strakke geometrie.
DE GLAZEN VAN DE BAZEL * Schatkamer Stadsarchief Amsterdam * Vijzelstraat 32 * 13 febr. t/m 19 april *

Eindelijk thuis

Wie deze man is met zijn zelfbewuste houding en opvallende kleding? Niemand die het weet. Rembrandt schilderde het in 1658, het jaar dat failliet zijn huis aan de Breestraat moest verlaten. Het doek – dat niet eerder in Nederland werd getoond – is nu tijdelijk terug op de plek waar het 357 jaar geleden is ontstaan en hangt naast een portret dat hij 21 jaar eerder maakte. Kijk en vergelijk.
PORTRET VAN EEN MAN MET DE HANDEN IN DE ZIJ * Museum Het Rembrandthuis * Jodenbreestraat 4 * t/m 17 mei *