Gloednieuw Scheepvaartmuseum

Gloednieuw Scheepvaartmuseum

Ons Amsterdam schreef er deze zomer al uitvoerig over: na vier jaar renovatie is het Scheepvaartmuseum sinds 2 oktober weer open. De metamorfose is totaal, er staat bij wijze van spreken een nieuw maritiem museum.
Zo heeft de binnenplaats een overkapping gekregen die doet denken aan de kompaslijnen op oude zeekaarten. De collectie met haar globes, navigatieapparatuur en geschilderde zeegezichten is niet veranderd, maar wel helemaal anno 21ste eeuw tentoongesteld.
We tellen twaalf tentoonstellingen. Zo hangen de kiekjes van zeelieden die hun verre reizen wilden vastleggen bij de Fotoalbums, terwijl de boegbeelden, roerklikken en mastwortels bij De Scheepsornamenten staan. Het verhaal van de walvis laat zien hoe we door de eeuwen heen met die oceaanreuzen zijn omgesprongen.
Bij de expositie Haven 24/7 ontdek je hoeveel chips, sneakers en iPods vanuit alle hoeken van de wereld naar Amsterdam varen. Even verderop wacht je een virtueel avontuur en ga je 350 jaar terug in de tijd om een heuse zeereis te maken en admiraal Michiel de Ruyter even de hand te schudden voor zijn vertrek naar een historische zeeslag. Zo komen alle verhalen over zeevarend Amsterdam (en Nederland) voorbij.
En de ‘Amsterdam’? De good old VOC-replica dobbert nog altijd vrolijk naast het museum in het water!
Het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, alle dagen open van 09.00-17.00 uur; www.hetscheepvaartmuseum.nl.