Het Muizenhuis

Het Muizenhuis

Urenlang kun je turen naar het Muizenhuis van het Amsterdamse oud-PvdA-gemeenteraadslid Karina Schaapman. Van sinaasappeldozen en papier-maché bouwde ze een prachtig muizenparadijs van wel drie meter hoog. Meer dan 100 kamers zitten erin, van een theesalon tot een schemerig jazzhol en een heuse muizen-wc. De ruimtes zijn met elkaar verbonden langs duizelingwekkende trappetjes, kruipruimtes en griezelige steegjes. Helemaal in de kelders onderin bevinden zich de brouwerij, klompenmakerij en rietvlechterij.
Hoofdbewoners van het pand zijn de vriendjes Sam en Julia – over wie Schaapman ook een boek schreef. Dit vrolijke muizenstel haalt allerlei doldwaze kwajongensstreken uit. Maar ze verschonen ook de luiers van hun pasgeboren babyzusje en doen de boodschappen voor bejaarde muizentantes. Zo zijn ze ook wel weer.
Telkens ontdek je iets nieuws in het Muizenhuis, want Karina Schaapman heeft veel aandacht voor details. De minischilderijtjes aan de muur van een beroemde kunstenaar als Merlijn Bolink, of de piepkleine lp-hoezen en die ene rondslingerende gebreide sok (maat xxxxxs) onder een bed. Van oude lapjes die ze op rommelmarkten vond, heeft ze de mooiste spreitjes gefabriceerd en de kekste muizen-bh’tjes – met beugel – in elkaar gefröbeld. Ach, was ik ook maar een muis. Dan ging ik meteen bij Sam en Julia op kamers!
Het Muizenhuis is permanent en gratis te bekijken in de Centrale Bibliotheek van de OBA, Oosterdokskade 143.