1001 vrouwen

In de Nederlandse historie wemelt het van de beroemde, beruchte, opmerkelijke, geliefde, slechte, spraakmakende en invloedrijke vrouwen. Bij Bijzondere Collecties van de UvA is er een tentoonstelling over de meest opmerkelijke onder hen. 
Vastenwonder Besje Meurs, reuzin Trijntje Klever en amokmaakster Kaat Mossel: wie kent ze niet? Of misschien nóg beroemdere dames zoals koningin Anna Paulowna, politica Ien Dales, schilderes Judith Leyster, zwemster Rie Mastenbroek, danseres Mata Hari, feministe Joke Smit en kunstverzamelaarster Helene Kröller-Müller. 
Ook in Amsterdam woonden en werkten fameuze vrouwen, bijvoorbeeld dienstbode Hendrickje Stoffels, schrijfster Annie M.G. Schmidt, uitbaatster Bet van Beeren van het homovriendelijke café ’t Mandje, schilderes Lizzy Ansingh, zangeres tante Leen, woningopzichteres Louisa Went en de beeldschone Suzanna van Baerle, die met Constantijn Huygens trouwde. 
Hun levensverhalen zijn verzameld in het vuistdikke boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Ze waren allemaal beroemd in hun tijd, maar zijn sindsdien vaak in de vergetelheid geraakt. Want lang niet iedere vrouw kreeg een standbeeld of afbeelding op een postzegel.
1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis,Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129, t/m 20 mei.