Het Rijksmuseum is weer open

Na de jarenlange verbouwing is het Rijksmuseum vanaf 13 april weer open. Er is heel wat afgetimmerd, geboord en gezaagd. De heldere indeling uit 1885 van  architect Pierre Cuypers is in ere hersteld. De binnenhoven zijn weer opengebroken waardoor een Atrium is ontstaan waarvan de twee delen onder de fietsdoorgang met elkaar zijn verbonden. Het Rijksmuseum is zo een mooi geheel geworden onder regie van de hoofdarchitecten van de renovatie Antonio Cruz en Antonio Ortiz uit het Spaanse Sevilla. 
Ook zijn de fraaie monumentale wanddecoraties teruggebracht in de eregalerij, de voorhal, de Nachtwachtzaal en de trappenhuizen. Fonkelnieuw is het uit natuursteen en glas opgetrokken paviljoen voor Aziatische kunst, dat in een waterpartij ligt. Wat steekt het mooi af tegen de rode bakstenen van het Rijks. 
In totaal zijn er nu 8000 schilderijen, beelden, juwelen, poppenhuizen, wapens en scheepsmodellen in museum tentoongesteld. Ze hebben allemaal een nieuwe plaats in het museum gekregenv – behalve één schilderij: de Nachtwacht van Rembrandt. Die hangt nog op zijn vertrouwde plaats.
Rijksmuseum, Jan Luykenstraat 1, vanaf 13 april.