Meekijken met Van Gogh

Na het Scheepvaart, het Stedelijk en het Rijksmuseum is nu de beurt aan het Van Gogh om – na een opknapbeurt van zeven maanden – weer open te gaan. De entree is vernieuwd en verplaatst naar het Museumplein schuin tegenover die van het Stedelijk. En er is een tentoonstelling: Van Gogh aan het werk. Bijzonder, want je kijkt als het ware over de schouder van Vincent mee. Je ziet hoe hij werkte. Welke materialen hij gebruikte.
Voor de expositie is jarenlang onderzoek gedaan. Monsters van kleurpigmenten zijn onder de microscoop gelegd. Schilderijen zijn uit hun lijst gehaald en bekeken met uv-licht, röntgen- of infrarode straling. Dat leverde mooie ontdekkingen op. 
Bekend is nu bijvoorbeeld dat Van Gogh rood geraniumlak gebruikte voor zijn doek De slaapkamer. Een heel felle kleur, tegen zuurstokroze aan. Spectaculair. Inmiddels is de kleur behoorlijk verbleekt, omdat deze lak een organische stof is. 
Soms zijn er zandkorrels te vinden in werk dat hij in de vrije natuur schilderde. En Van Gogh gebruikte zijn doeken vaak opnieuw. Onder een van zijn zelfportretten is de beeltenis van een vrouw aangetroffen. Was hij ontevreden over het resultaat of gewoon zuinig? 

VAN GOGH AAN HET WERK * VAN GOGH MUSEUM * MUSEUMPLEIN * T/M 12 JANUARI 2014 *