nieuws

Op vakantie naar Zandvoort

Ooit was Zandvoort een stil kustplaatsje. De inwoners hadden spaarzaam contact met het achterland en moesten rondkomen van een schamel inkomen dat werd verdiend met visserij en aardappelteelt. Tot 1824. Toen besloten een aantal rijke grootgrondbezitters een stenen weg aan te leggen, van Zandvoort naar Heemstede. De aanleg van de stenen weg bleek een gouden greep. Het armoedige vissersplaatsje kwam uit haar isolement en al snel braken er welvarende tijden aan.

Lees meer...

EEN ANKER OP HET JAVA-EILAND

 

Tijdens de jaarlijkse reparatiewerkzaamheden op de Kop Java (herstel van verzakte stelconplaten) is plots een heus anker tevoorschijn gekomen. Bert Kommerij zag het en fotografeerde het.

 

Java_Anker2.jpg


Het is raadselachtig: van wie is dit anker en wat is er met het schip gebeurd? Ligt dat misschien een stukje verderop in het IJ? 
Het is in elk geval niet (denken wij) het anker van het motorschip ‘Willy’, dat hier op 24 januari 2000 om half acht ’s avonds frontaal op het Java-eiland botste, geladen met een lading beendermeel, onderweg van Ierland naar Kampen. 
Het anker is op verzoek van de archeologische dienst ingepakt. Het plan is om eerst in het Hotel Jakarta tentoon te stellen.

 

Java_Anker.jpg    Java_Anker3.jpg

Open Toren Dag

23 maart is Open Toren Dag: klassieke historische torens als die van de Posthoorn-, Wester- en Zuiderkerk kunnen dan worden beklommen, maar ook nieuwe als de ‘Zilveren Toren’ aan de westkant van het Centraal Station. 

 

Zilveren_Toren.jpg

 

Voor sommige toren is reservering vooraf gewenst; de website opentorendag.nl biedt daartoe vanaf 10 maart gelegenheid.

 

Bezoek aan de toren van de Posthoornkerk is ook op zondag 24 maart mogelijk - aanmelding bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.