Palingoproer van 125 jaar geleden a.s. zondag 2 oktober herdacht

* 'Rood- en Oranjewandeling' door de Jordaan
* Oud-hoofdcommissaris Van Riessen analyseert politieoptreden van toen

palingoproer_kleur_grootOp zondagmiddag 2 oktober herdenken Ons Amsterdam en het Theo Thijssen Museum speels en leerzaam het dramatische Palingoproer van 1886 in de Jordaan, nu 125 jaar geleden. Dat gebeurt allereerst met een 'Rood- en Oranje-Jordaanwandeling', waar de felle politiek-sociale tegenstellingen in de Jordaan van toen worden belicht.
Na de wandeling (ca. 15.00 uur) vertelt oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen, beroemd om zijn oproerbestendigheid, in het Theo Thijssen Museum (Eerste Leliedwarsstraat 16) hoe de politie het in 1886 wellicht handiger had kunnen aanpakken.Afgelopen zomer (25-26 juli) was het 125 jaar geleden dat op en rond de Lindengracht het Palingoproer uitbrak, dat bloedig werd onderdrukt. Bij geen ander oproer in de laatste twee eeuwen vielen zo veel slachtoffers: 26 doden en ruim 130 gewonden. Het begon op de hete zondagmiddag 25 juli 1886 met een ongericht volksprotest van door massawerkloosheid gefrustreerde Jordanezen tegen de politie, die een geliefd buurtvermaak (het bepaald dieronvriendelijke palingtrekken) verstoorde. Maar het kreeg ook politieke kantjes. Een aantal heetgebakerde socialisten uit de buurt zagen heel even de Rode Revolutie gloren. Maar de fel oranjegezinde Willemsstraters kozen onomwonden de kant van het gezag. Politiek was de Jordaan een verscheurde buurt.

Met het Theo Thijssen Museum organiseert Ons Amsterdam bij wijze van herdenking op zondag 2 oktober een 'Rood & Oranje-Jordaanwandeling'. Gidsen zijn de historici dr. Dennis Bos (die een proefschrift schreef over de vroege socialistische beweging in Amsterdam) en Anne Petterson M.A., die op basis van haar masterscriptie in ons zomernummer een mooi artikel schreef over de oranjeliefde in de Willemsstraat. Ook Ons Amsterdam-hoofdredacteur Peter-Paul de Baar (tevens betrokken bij het Theo Thijssen Museum) zal nu en dan een duit in het zakje doen.

De wandeling begint die zondagmiddag 2 oktober om 13.00 uur bij het standbeeld van Theo Thijssen op de hoek van de Lindengracht en de Brouwersgracht. Halverwege de Lindengracht, waar het oproer begon, verrichten we een kleine symbolische handeling. De tocht eindigt na zo'n twee uur in het Theo Thijssen Museum in de Eerste Leliedwarsstraat. Daar hebben we een bijzondere gast: oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen. Hij was 40 jaar in dienst van de Amsterdamse politie. Met zijn maatje van bureau Warmoesstraat Jelle Kuiper bestreed hij moedig de corruptie in het korps en zette zich in voor een meer sociale rol van de politie. Als ME-chef stond hij voor hete vuren en wist hij geregeld escalatie te voorkomen. Toen Kuiper korpschef werd, koos die Van Riessen als adjunct. Sinds zijn pensioen schreef Van Riessen drie politieromans. Aan Van Riessen vroegen we: hoe had u het gedaan? Hij komt het vertellen. Misschien kan de Londense politie er nog wat van opsteken! Daarna drinken we samen nog een glaasje.

De kosten zijn slechts € 5,- per persoon, contant te betalen aan het eind van de wandeling in het Theo Thijssen Museum. Tijdens het afsluitende borreltje is in het museum de tentoonstelling 'Buurtwinkels in de Jordaan' te bewonderen.

Graag reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.