Napoleon en Amsterdam

102011_coverOp 9 oktober 1811 werd de Franse keizer Napoleon, die het jaar tevoren Nederland had ingelijfd in zijn rijk, met veel (al dan niet hypocriete) bombarie binnengehaald in Amsterdam. Aan de grens van de stad, in de huidige Linnaeusstraat, werden hem de stadssleutels ritueel aangeboden door burgemeester Van Brienen. Daarna reed de keizer te paard met zijn gevolg via de Plantage Middenlaan naar het paleis op de Dam.
Precies 200 jaar later werd afgelopen zondag 9 oktober in de Schuttersgalerij van het Amsterdam Museum het kolossale schilderij De intocht van Napoleon, door Mattieu van Bree, heronthuld. Het lag 90 jaar in het depot. Ter plekke wordt het doek de komende maanden in het openbaar gerestauteerd.
In ons zojuist verschenen oktobernummer (nu in de kiosken) schreef Niels Wisman een boeiend verhaal over hoe Napoleon tegen Amsterdam aankeek. Eerder beschreven we gedetailleerd de genoemde intocht. Tijdens de twee weken die hij in Amsterdam doorbracht, bezocht de keizer diverse instellingen, waaronder de Stadsschouwburg. Op de site Oneindig Noord-Holland vindt u een Amsterdamse Napoleon-route, die u zowel vanachter uw computer als wandelend met uw 'smartphone' (en QR-codes) kunt volgen.