Vrouwengeschiedenisinstituut heropend in Vijzelstraat

Vrijdagnamiddag 28 oktober heropende burgemeester Eberhard van der Laan het nieuwe onderkomen van Aletta Instituut voor Vrouwengeschiedenis, in gebouw De Vijzel, Vijzelstraat 20. Het is het zesde adres van deze bijzondere instelling waar u alles kunt vinden over de positie van de vrouw door de eeuwen heen overal ter wereld en speciaal over de geschiedenis van de vrouwenbeweging.
Opgericht in december 1935, ging het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV) eind 1936 open in een oude meisjesschool, Keizersgracht 264, waar tevens het even oude Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) gevestijd was. Na een kort intermezzo in een schoolgebouw in de Minahassastraat 1, trok het IAV in de jaren vijftig weer in bij het IISG, nu op Herengracht 266-266. Tegelijk met een verhuizing in 1981 naar Keizersgracht 10 en een fusie ging het Internationaal Instituut en Archief voor de Vrouwenbeweging heten. Dit IIAV betrok eind 1993 de voormalige Sint Gerardus Majellakerk, Ambonplein/Obistraat en veranderde in 2009 de naam in Aletta, naar de beroemde feministe Aletta Jacobs. Toen het Nederlands Filharmonisch Orkest zijn zinnen op de kerk zette, zocht en vond Aletta een nieuwe plek, nu weer in het hart van de stad.
Over mede-oprichtster Willemijn Posthumus-van der Goot en haar man, IISG-oprichter Nico ('Nien') Posthumus publiceerden wij een uitgebreid verhaal in Ons Amsterdam van oktober 2010.