Wat leest u in ons februarinummer?

02_2012_OAM_02_2012-cover-145x212In ons februarinummer (nu in de kiosken):
* 125 jaar Sint Nicolaaskerk: vertrouwd gezicht voor ieder de het Centraal Station uitkomt. Een kleine geschiedenis van het gebouw en van de geloofsgemeenschap. Met als 'kapstok' herinneringen aan de familie Hooghiemstra, die hier al generaties lang 'kerkt'.
* Frits Schiller: hotelhouder, kunstenaar en bon vivant. Sneuig geschreven portret van de man die hotelrestaurant en de Schillerbar op het Rembrandtplein groot maakte, en vele van zijn prominente artistieke gasten portretteerde.
* In Memoriam. Papieren monument voor vermoorde joodse kinderen. Vandaag (9 februari) verschijnt een monumentaal boek van Guus Luijters en Aline Pennewaard met de namen (en soms portretten) van alle 18.000 joodse kinderen in Nederland die in de Tweede Wereld door de Nazi's zijn gedeporteerd en vermoord. Geordend per transportlijst. Door dit boek en de begeleidende tentoonstelling in het Stadsarchief blijft totale vergetelheid ze bespaard.

* Wonen in de Haarlemmerpoort. Beseft u ook dat de Haarlemmerpoort meet was dan een poort, en dat er diverse woningen in gevestigd zijn? Nog wel tenminste, want woningcomporatie Ymere wil de bewoners kwijt. Wat voor mensen woonden daar in de loop van deze eeuw? En beviel het?
* De vaste route van Robbert Dijkgraaf. Ditmaal wandelt Marcella van der Weg met deze gedreven (scheidend) KNAW-'president' en wetenschapspopularisator van diens huis in de Korsjepoortsteeg naar het Trippenhuis op de Kloveniersburgwal.
* 25 jaar Gemeentelijke Ombudsman: de erfenis van Nora Salomons. Om de klagende burger want minder machteloos te laten zijn tegenover het gemeentelijk apparaat, installeerde de gemeenteraad in februari 1987 oud-PvdA-Kamerlid Nora Salomons als eerste Gemeentelijk Ombudsman. Hielp het? Ja, het hielp. Maar nog steeds niet genoeg.

En nog veel meer!