4600 (!) jaar opgebaggerde en opgegraven stadsgeschiedenis tentoongesteld

Afgelopen vrijdag werd in het Allard Pierson Museum (Oude Turfmarkt) de fototentoonstelling Rivier als spiegel van de stad: archeologie van de Noord/Zuidlijn geopend. Die is te zien tot 1 april.
Bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn zijn alleen al tussen de Dam en het Rokin, honderdduizenden archeologische objecten gevonden. Deze vondsten vertellen het verhaal van de stad door de eeuwen heen. De expositie geeft een kijkje achter de schermen van de opgraving op dit traject door het Bureau Monumenten & Archeologie (BMA).

De foto's van Ons Amsterdam-fotograaf Wim Ruigrok, Wiard Krook (BMA) en Stefano Vigni tonen verrassende combinaties van zwaar materieel en kwetsbare objecten, bouwvakkers en stadsarcheologen.
In de komende maanden wil het UvA ErfgoedLab een discussie op gang brengen over de vraag hoe de opgravingsvondsten het mooist aan het publiek getoond kunnen worden, bijvoorbeeld langs de roltrappen van het nieuwe metrostation Rokin.

In 2008 ondervroeg Ons Amsterdam Gawronski over zijn verwachtingen en eerste bevindingen. In ons recente januarinummer onthulden we wat Gawronski uit wetenschappelijke voorzichtigheid lang geheim hield: dat hier al 4600 jaar geleden (in de Nieuwe Steentijd) werd gewoond!