Amsterdam-kaart per postcode geanalyseerd


Fascinerend verhaal
vandaag in NRC Handelsblad (met mooie kaartjes): Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een groot aantal demografische gegevens per postcode vrijgegeven en die zijn nu grafisch verwerkt op het kaartbeeld van Google Streetview. Kortom: u kunt nu voor heel Nederland, maar ook voor heel Amsterdam, per buurt of zelfs per 1 postcode zien hoe het aantal kinderen, niet-westerse allochtonen, werklozen, hoog-opgeleiden etc. er is gespreid! Maak hier uw eigen themakaart!
Op de spreiding van niet-westerse allochtonen over de stad (in de laatste decennia) maar ook van de rijke expats gingen we al in in ons recente themanummer Amsterdam Wereldstad (nov.-de. 2011). Daarover is al veel gepubliceerd. Voor de afwisseling lieten we in januari 2002 ons gemeentelijk bureau O+S ook eens uitzoeken waar het snel krimpende cohort 'geboren Amsterdammers' toen woonde. In de Jordaan? Nou nee. In de Kinkerbuurt? Ook niet echt. Lees het hier. (Op dat vlak blijkt er weinig veranderd, zien we op de NRC-site en lazen we een paar maanden geleden in Het Parool.)
Een thema dat u niet terugvindt op de CBS/NRC-kaartbeelden is de Liefde - toch niet onbelangrijk. In 2004 liet Ons Amsterdam uitzoeken aan welke plekken in de stad Amsterdammers de meest romantische herinneringen bewaren. Resultaat: de veelbesproken Liefdeskaart van Amsterdam! Lang niet alle ingezonden liefdesverhalen (onroerend, tragisch. hilarisch) konden we toen in het blad zelf plaatsen: de rest zetten we op onze eigen website (omlaag scrollen naar de bijlagen!)
Minder apart, maar ook boeiend, en niet bij CBS/NRC: Het politiek stemgedrag per buurt in de 20ste eeuw. Waren er duidelijk linkse en rechtse buurten? Nou en of! Maar dat patroon verschoof soms stevig. We analyseerden het (samen met O+S) in ons nummer van maart 2003.
Zin in nog meer verrassende Amsterdamse statistiek? Zie het katern '110 jaar Amsterdam in cijfers' in ons nummer van oktober 2004.