In memoriam vormgever Jan van Halm

Op zaterdag 11 februari (hoorden we nu pas) overleed grafisch vormgever Jan van Halm. Hij ontwierp eind 2001 de nieuwe basislayout van Ons Amsterdam, die het eerst te zien was in ons nummer van januari 2002. Wat een man!
Toen wij van Ons Amsterdam hem in 2001 hem leerden kennen was Jan van Halm al een kleine God op het gebied van het vormgeven van tijdschriften. Voor diverse grote uitgeverijen had hij al uiteenlopende grote bladen als Libelle, Nieuwe Revu, Panorama, Avenue, Yes, VARA Magazine en Residence vormgegeven of gerestyled. Toen wij kennismaakten was hij tegelijk bezig met de restyling van twee wel zeer verschillende vrouwenbladen: het vrij intellectuele Opzij en het redelijk 'volkse; Vrouwen. Beide wist hij in stijl te bedienen. Sinds 1985 was Jan (nooit dol op bazen) eigen baas. Met veel lucratieve opdrachten.
Dus waren we best wel een beetje trots dat wij hem (enigzins op voorspraak) in 2001 voor een verre van marktconform tarief wisten te strikken voor de noodzakelijke restyling van Ons Amsterdam een dwerg in de totale tijdschriftenwereld. Het klikte meteen tussen ons. Jan was een markante man, niet alleen door zijn imposante gestalte. Al was hij van oorsprong Utrechter, net als zijn boezemvriend Rijk de Gooijer, hij was net als deze daarna volbloed Amsterdammer geworden. Van zijn vrolijke weerzin tegen humbug, tegen gezagsdrager zonder echt gezag, maakte hij nooit een geheim.
Belangrijker: hij was een geniaal vormgever. Nooit voor en na hem ontmoetten we er een die zo goed luisterde, die, snel schetsend, onze aarzelend uitgesproken visioentje zo trefzeker in vorm wist te vertalen, natuurlijk via enige trial & error. Daarbij genoot hij zichtbaar van ons tegenspel. ('Nee Jan, dit is Libelle!' 'Nee, dit is een antiektijdschrift! We willen veel journalistieker zijn!'). En dan kwam hij met iets dat helemaal paste bij wat we wilden, maar dat we zelf nooit zo hadden kunnen bedenken. Wij (hoofdredacteur Peter-Paul de Baar en toenmalig eindredacteuer Monique den Ouden) hebben veel van hem geleerd en bovendien heel veel met hem gelachen.
In de praktijk werd Van Halms basislayout uitgevoerd door andere vormgevers: zijn voormalige rechterhand Theo Stapel en drie opeenvolgende vormgevers van bureau Fizz (Eric Bralten, Ypke Dijkstra en Siem Willems.) Typerend voor Jan was dat hij, tot nog twee jaar terug, nooit te beroerd was om geheel onbaatzuchtig nog eens op te draven om de principes van zijn basislayout nog eens geduldig uit te leggen.
Dat was dan weer feest. Jan was een Boergondische persoonlijkheid die alles uit het leven wilde halen wat erin zat. Net als vriend De Gooijer, die hij niet lang overleefde. Dat intensieve leven is hem uitstekend gelukt, al werd hij geen BN'er, omdat hij niet werkte in het amusement, maar achter de schermen. Maar wel kreeg hij in 2007 de Lucas Ooms Award, als een van 40 belangrijkste professionals in het tijdschriftenvak.
Wij gedenken Jan in grote dankbaarheid, missen hem zeer en wensen zijn beide zonen heel veel sterkte!