Metz & Co. ('Liberty') verlaat Leidsestraatkasteeltje

Het luxe-warenhuis Metz & Co ((kleding, schoenen, parfum, woninginrichting) verlaat binnenkort het schitterende pand Leidsestraat 34-36, hoek Keizersgracht, opvallend door zijn koepeltje. Dat meldt Het Parool dit weekend, op gezag van directeur Gerard Koolbergen. Om economische problemen vóór te zijn wil de firma de winkel verhuizen naar Leidsestraat 1, hoek Koningsplein, nu al eigendom van Metz en tot voor kort verhuurd aan kledingzaak InWear/Matinique. Het huidige winkelpand kan dan worden verhuurd – volgens geruchten aan de Amerikaanse keten Abercrombie & Fitch. Beide panden worden grondig gerestaureerd.
Anders dan Het Parool beweert, zit Metz (voorheen Kalverstraat 185-187)) in dit hoekpand niet sinds 1890 maar sinds 1908 en werd het pand niet in 1885 maar in 1891 gebouwd voor de New York Life Insurance.)
Metz & Co had sinds 1902 de alleenverkoop van de artistieke stoffen die Sir Arthur Liberty in Londen aan de vrouw bracht, zodat de winkel ook bekend stond als ‘Liberty’. Het was een van de eerste winkels die ‘reformkleding’ te vinden was, makkelijk zittende vrouwenkleding, als alternatief voor de nog toonaangevende beknellende korsetten. Rond 1920 verschoof het accent naar de woninginrichting. Metz propageerde het werk van zeer moderne architecten en meubelontwerpers als Oud, Rietveld en Bodon. Gerrit Rietveld was in 1933 ook de ontwerper van het torentje.
De hele geschiedenis van Metz & Co. is te lezen op de onvolprezen website WinkelStories van Ons Amsterdam-edewerkster Els van Wageningen.