Sociaal-historicus Jacques Giele overleden

Afgelopen donderdag werd in Breda sociaal-historicus Jacques Giele (geb. 1944) begraven. Aan de geschiedschrijving van de Nederlandse arbeidersbeweging ca. 1840-1890 wist hij o.a. door een geheel nieuw soort bronnen aan te voeren, een geweldige impuls te te geven. o.a. als UvA-docent 1971-1976. En dat was grotendeels een Amsterdams verhaal, dat veel eerder begon dan vaak werd aangenomen. (Maar later plezierde hij de stad ook nog als begenadigd staatmuzikant.)
Giele voegde nieuwe dimensies toe aan de geschiedenis van de arbeidersbeweging. Ten eerste ondermijnde hij het klassieke beeld dat die eigenlijk pas behoorlijk was begonnen met de oprichting van de SDAP (voorloper van de PvdA) in 1894 en NVV (voorloper van de FNV) in 1905. Nee, al rond 1848 was er ook in Amsterdam arbeidersonrust (al leverde die nog niks op) en zo ging het door. Ook verdiepte hij zich als een van de eersten in de werkomstandigheden en het dagelijks leven van de 'volksklasse' (zoals die heette in de 19de eeuw). Door zijn originaliteit, gigantische kennis en (tegendraadse) bevlogenheid wist hij een hele nieuwe lichting sociaal-historici (onder wie de huidige hoofdredacteur van Ons Amsterdam...) te inspireren, al had hijzelf allang tabak van de academische wereld.

Zie ook de websites van Bob Reinalda (www.ru.nl/fm/reinalda), Jeroen Sprenger {http://www.jeroensprenger.nl/jacques-giele.html) en Marten Buschman (http://www.onvoltooidverleden.nl/index.php?id=262).