4 en 5 mei in Amsterdam

4 en 5 mei in Amsterdam

Dezer dagen worden weer de slachtoffers van de Duitse bezetting herdacht en de bevrijding gevierd. Op de site http://www.4en5meiamsterdam.nl zijn alle herdenkingen te vinden. Nieuw is de feestelijke Vrijheidsmaaltijd op meer dan 20 locaties.

De Dodenherdenking in de Hollandsche Schouwburg op 4 mei a.s. om 19.30 uur is dit jaar voor het eerst live te zien en te beluisteren via de website http://www.hollandscheschouwburg.nl/mei.
Ook via iPhone, iPad en Android smartphones/tablets is de herdenking live te volgen.
Guus Luijters, schrijver van het dit jaar verschenen boek In Memoriam. De gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945 zal een toespraak houden. Marianne Boer (vleugel) speelt zal muziek van Mischa Hillesum (1920-1944).

Ook later in de maand wordt de Tweede Wereldoorlog herdacht, en wel door Stichting De Nieuwe Kerk. Op vier middagen kunt u vanuit de Nieuwe Kerk een wandeling maken langs o.a. de plek waar de illegale Het Parool werd gedrukt, langs het nationale monument op de Dam, het raam van waaruit de Duitsers op mensen schoten die de bevrijding vierden, het gebouw van de foute DeTelegraaf en het herdenkingsraam in de Nieuwe Kerk. De wandelingen (van ca. 1 uur) zijn op 12, 16, 26 en 30 mei, 14.00 uur. Aamelden: http://www.nieuwekerk.nl.