Oudste huis van Amsterdam blijkt Warmoesstraat 90

Niet het ‘Houten Huys’ op het Begijnhof, maar Warmoesstraat 90 is het oudste woonhuis van Amsterdam. Het is gebouwd in of vlak na 1485 (527 jaar geleden), dus ruim vóór ca.1530, volgens onderzoek van anderhalf jaar geleden het bouwjaar van Begijnhof 34 (vroeger ouder geschat). Dat concludeert bouwhistoricus dr. Gabri van Tussenbroek van Bureau Monumenten & Archeologie uit jaarringen-onderzoek van een stukje uit het houtskelet. Van buiten zie je het niet af aan de voorgevel: die werd pas rond 1800 tegen het oude huis ‘aangeplakt’.

Sinds een aantal jaren is op de benedenverdieping de ruige darkroom The Eagle te vinden. In de woningen daarboven brak op 3 december 2010 een brand uit, als gevolg van een defecte cv-ketel. In april jl. ging de gaybar weer open.

De ware ouderdom van Warmoesstraat 90 kwam pas onlang aan het licht, doordat een bouwinspecteur met de eigenaar (die op de bovenverdiepingen weer appartementen wilde bouwen) door het pand liep en de inspecteur typisch laat-middeleeuwse ornamenten herkende. Hij tipte Van Tussenbroek, die het hout liet onderzoeken door een dendrochronologisch onderzoeksbureau in Berlijn. Archiefonderzoek leerde intussen ook dat het huis in de eerste eeuwen werd bewoond door o.a. een wijnkoper en een lakenkoopman.