Stadsdelen verdwijnen in 2014

De zeven Amsterdamse stadsdelen moeten in 2014 verdwijnen, evenals de Rotterdamse deelgemeenten. Dat heeft de Tweede Kamer gisteren (donderdag 5 juli) besloten, bij de vastsstelling van een nieuwe Gemeentewet. Dat gebeurde (welbewust) op de laatste vergadering voor de verkiezingen op 12 september a.s.
Volgens de meerderheid van de Tweede Kamer vormen de stadsdelen een onnodige bestuurslaag en kunnen zij worden vervangen door bestuurs- of adviescommissies.
De Eerste Kamer moet er nog wel mee akkoord gaan, maar dat lijkt een formaliiteit.
Wethouder Van Es heeft vergeefs fel geprotesteerd tegen de opheffing en zeker tegen het in de ogen van B&W geforceerde tempo van de stelselwijziging.


In Amsterdam werden in 1981 bij wijze van experiment twee stadsdelen ingesteld: Noord en Osdorp. In 1987 kwamen er vier bij: Watergraafsmeer, De Pijp, Buitenveldert en Zuidoost. In 1990 volgden De Baarsjes, Geuzenveld, Slotermeer, Oost, Oud-West, Rivierenbuurt, Slotervaart, Overtoomse Veld, Westerpark, Zeeburg en Zuid. Toen waren het er wel weer wat erg veel. In 1990 werden Rivierenbuurt en Buitenveldert samengevoegd (Zuideramstel), De Pijp en Zuid werden samen het nieuwe stadsdeel Zuid, en Oost en Watergraafsmmeer werden Oost-Watergraafsmeer. In 2001 werd ook de binnenstad een stadsdeel. In 2009 besloot de gemeenteraad weer tot een rigiroreuze vermindereing van het aantal stadsdelen, van veertien tot zeven.