Amsterdam 100 jaar geleden, donderdag 25 juli 1912:

Het regent weer.
Politiehelmen_en_politiepetten_begin_20ste_eeuw_-_Ned_Politiemuseum_klnDe Amsterdamse politie-agenten dragen voor het eerst de nieuwe politiepet. “Een clubje van wel tien Amsterdammers liep sprakeloos achter een agent met het fraaie hoofdtooisel, dat onbewust van ’s werelds zorgen dus bezig was met het verwekken van een volksoploop.,” aldus de correspondent van de Leeuwarder Courant.
De pet vervangt de aloude politiehelm én de zomerpet, die de politie de laatste maanden bij zeer warm weer mocht dragen. De nieuwe pet is breder en hoekiger dan de zomerpet, dus iets martialer. In 1911 had arts dr. Louis Heijermans zich na een enquete al vernietigend uitgelaten over de politiehelm: “ Het ding is zwaar en warm; 496 man klaagden over hoofdpijn en steken in het hoofd, ten gevolge van den helm; ook wordt de haaruitval er erg door bevorderd.”
[Lees hierover het artikel van Marius van Melle in het zomernummer van Ons Amsterdam, nu in de kiosken! Boeend: volgens NRC Handelsblad vandag wordt de politiepet binenkort vervangen door de politiemuts, meer toegesneden op de hernieuwde rol van de politie als vechteenheid... ]