Verhalen van het Vondelpark, nr. 1: Muziek in het park. (Toen Hier, zat. 8 sept., 15.35 u.)

Historicus, violist en theatermanager dr. Florian Diepenbrock (kleinzoon van componist Alphons D.) bijt het spits af bij de Toen Hier-manifestatie op zaterdag 8 september, tijdens Open Monumentendag (15.55 uur). Hij vertelt over het muziekleven in het park. En wel in de gietijzeren Muziektent, die op zaterdagavond 30 mei 1874, met een openbaar ‘volksconcert’ door het orkest van W. Stumpff. Gespeeld werd onder meer een 'Feestouverture’ van J.B. van Bree. Het charmante bouwwerkje was een ontwerp van J.D. Zocher, die ook het park zelf ontworpen had. Die volksconcerten speelden een belangrijke rol in de ‘democratisering’ van de klassieke muziek: om die te horen hoefde je niet meer per se een duur Concertgebouwkaartje te kopen. Ook als je niet rijk was, had je zo toch deel aan het Hogere. Zoals Kees’ vader en oom in Theo Thijssens roman Kees de jongen (1921), spelend rond 1890:

Kees kwam terug van een verre boodschap, helemaal achter ’t Vondelpark. Die dooie Overtoom lopen, daar bedankte hij voor, hij kon een heel brok afsnijden door het park te nemen.
Het was ook fijn lopen onder de bomen. Jammer dat het geen vrijdag was, dan kon-ie meteen de muziek gaan horen.
Verleden jaar was-ie dikwijls met z’n vader mee geweest naar de muziek. Vrijdagsavonds vóór donker. Z’n oom Dirk, waar ze toen nog niet kwaad mee waren, was er ook meestal bij. Dan stond Kees met een eerbiedig gezicht tussen de twee mannen in. Ze hielden hun hoofden een beetje schuin en zeiden af en toe dat het iets uit Faust was.
Als ze teruggingen, hielden de mannen een gesprek over muziek en over de valsheid der draaiorgels. ‘’k Wil af en toe m’n oren wel dichtstoppen als zo'n kreng voor m’n deur staat te janken,’ zei oom Dirk.”

En sindsdien is de muziek in het park gebleven: denk aan de Vondelparkfeesten (1955-1975), de hippies met hun tamboerijnen en ocarina’s, maar ook de vele optredens in het sinds 1984 ruim overkapte Openluchttheater.

Diepenbrocks verhaaltje wordt voorafgegaan door een opwekkend welkomstwoord door algemeen presentator Jan Meng (15.30 uur) en een eerste optreden van het onvolprezen Amsterdams Volks- Salon- en Amusementsorkest (15.40 uur).