Verhalen van het Vondelpark nr. 2: Huis van illusies (Toen Hier; za. 8 sept., 15.55 uur, Paviljoen)

Vondelparkpaciljoen_LRklnTijdens Open Monumentendag (8-9 sept.) laat het Toen Hier-collectief (waarin Ons Amsterdam stevig participeert) in het Vondelpark (zaterdag) en park Frankendael (zondag) op een reeks van plekken vertellen over wat dáár ooit voor bijzonders is gebeurd. Op deze website kondigen we vrijwel dagelijks om de beurt de verschillende verhalen aan.

Op het bordes van Paviljoen Vondelpark alias het Vondelparkpaviljoen (de witte suikertaart die tot voor kort het Filmmuseum huisvestte en nog steeds café Vertigo) vertelt journaliste Annemieke Hendriks zaterdagmiddag 8 september over de geschiedenis van dit aparte gebouw, in 1881 gebouwd naar ontwerp van architect P.J. Hamer en zijn zoon W. Hamer. Hendrikse schreef hierover in 1996 een onderhoudend boekje: Huis van illusies.

Dagblad Trouw schreef over Hendrikses boekje: “Huis van illusies is opgezet als een zwerftocht door dit omstreeks 1880 gebouwde monumentale pand in Italiaanse Renaissance-stijl. Gedurende die zwerftocht duiken bewoners en gebruikers op uit lang vervlogen – en nog niet museale – tijden en uit de periode (vanaf 1971) waarin het paviljoen onderdak biedt aan het Filmmuseum. Door Hendriks’ aparte en creatieve aanpak maakt de lezer kennis met met verrassend veel verschillende mensen: met kunstzinnige zakenleiden, Duitse cavaleristen, mafiosi en filmgekken.”

Aan de Filmmuseum-tijd besteedde Ons Amsterdam onlangs al ruim aandacht. In Hendriks’ verhaal op 8 september legt ze dus een accentje op een ander periode: de jaren 1947-1951, toen de volumineuze bonvivant, horeca-tycoon en cultureel Herman van den Eerenbeemt hier in zijn Internationaal Cultureeel Centrum (ICC) het ene na het andere vrolijke evenement organiseerde. (Na zijn dood verloor het ICC, dat tot 1971 voortbestond, zienderogen elan.)

Overigens wordt het Vondelparkpaviljoen vanaf 2013 gebruikt door AT5, RTV Noord-Holland, de AVRO en Het Parool. Het gaat er weer bruisen, wordt beloofd. We zijn benieuwd.